25/06/2021

Ετοιμάζει πυρηνική βόμβα ο Ερντογάν: Το εφιαλτικό σενάριο για την ανθρωπότητα

Τα εφιαλτικά σχέδια του «σουλτάνου» και η λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα το 2023 στο Ακουγιου

Του Μιχάλη Ψύλου

«Θα γίνει σύντομα η Τουρκία πυρηνική δύναμη;» Το ερώτημα μπορεί να τρομάζει, αλλά το θέτει το γερμανικό δίκτυο n-tv!

«Ελπίζω να μη συμβεί, αλλά η Τουρκία φαίνεται να το αντιμετωπίζει» λέει ο Μόριτζ Κουτ, ειδικός στα πυρηνικά όπλα και ερευνητής στο Ινστιτούτο για την Ειρήνη και την Πολιτική Ασφάλειας στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προωθώντας πλέον ενεργά μια νεο-αποικιακή πολιτική ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν το κρύβει άλλωστε ότι ενδιαφέρεται πολύ να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες χώρες διαθέτουν πυρηνικούς πυραύλους, αλλά η Τουρκία δεν έχει» είχε πει ο Ερντογάν σε μια οικονομική σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο του 2019, σημειώνει το n-tv.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτήν την επιθυμία» προσθέτει ο Μόριτζ Κουτ, που είναι ειδικός στον τομέα «Ελεγχος όπλων και νέες τεχνολογίες». Οπως εξηγεί: «Η Τουρκία περιβάλλεται από πολλές πιθανές εστίες συγκρούσεων. Η Συρία βρίσκεται δίπλα της, η Σαουδική Αραβία δεν απέχει πολύ, ούτε το Ιράν, το οποίο λέγεται επίσης ότι έχει φιλοδοξίες για πυρηνικά όπλα. Αλλά υπάρχει επίσης και η σύγκρουση με την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ. Ενα πυρηνικό όπλο όχι μόνο δεν θα ηρεμήσει την κατάσταση ασφάλειας στην Αγκυρα, αλλά θα ενισχύσει και το… εγώ της χώρας. Επειδή οι ατομικές βόμβες εγγυώνται μια θέση στην πρώτη σειρά της γεωπολιτικής. Μια ιδέα που θα ήθελε ο Ερντογάν» .

Στην ίδια ομιλία του, τον Σεπτέμβριο του 2019, γράφει το γερμανικό n-tv, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι η χώρα του ζήτησε τις λεγόμενες «έξυπνες βόμβες» από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν αρνηθεί. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία θα “φτιάξει τη δική της βόμβα” είπε τότε ο Ερντογάν», αναφέρει το γερμανικό δίκτυο και προσθέτει: «Αυτό το σχέδιο μπορεί να έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή: η Τουρκία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας το 2023 στο Ακουγιου. «Η πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς είναι συχνά το πρώτο βήμα προς ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων» προειδοποιεί ο Μόριτζ Κουτ. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακουγιου κατασκευάζεται από τη Ρωσία.

Η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποιεί επί του παρόντος επαφές με κάθε είδους πυρηνικά κράτη. «Η Τουρκία αγοράζει τους πυραύλους της από τις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα» λέει ο Κουτ. Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση υψηλού επιπέδου με τον πακιστανικό στρατό.

Από τεχνική άποψη, η Τουρκία απέχει πολύ από ένα πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων» λέει ο Κουτ. «Γι’ αυτό χρειάζεται σχάσιμα υλικά, όπως πλουτώνιο ή ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού. Και τα δύο υλικά πρέπει να παράγονται σε μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου ή σε εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας, δεν εμφανίζονται στη φύση». Η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει τέτοιες εγκαταστάσεις. Αλλά μην ξεχνάτε ότι «στο τέλος της ημέρας το πρώτο πυρηνικό όπλο αναπτύχθηκε σε τρία χρόνια, σε μια εποχή που δεν υπήρχε καν ένας υπολογιστής».

Ακούγεται εφιαλτικό, αλλά μάλλον πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή σε μια περίοδο που «ο αφοπλισμός των πυρηνικών όπλων προς το παρόν δεν είναι σε καλή κατάσταση» προειδοποιεί το γερμανικό δίκτυο. Αλλωστε, ο Ερντογάν πήρε μαθήματα από τον στενό του φίλο και τέως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στην μία και μοναδική θητεία του στον Λευκό Οίκο «επέκτεινε το πυρηνικό οπλοστάσιο της Αμερικής και υπονόμευσε δεκαετίες προσπαθειών για τον έλεγχο των εξοπλισμών», όπως γράφει το αμερικανικό περιοδικό «Forbes». Ο Τραμπ ώθησε το Πεντάγωνο να διπλασιάσει τον αριθμό των πυρηνικών όπλων μικρού βεληνεκούς, τα οποία, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, αυξάνουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, καθιστώντας τα πυρηνικά όπλα πιο «χρησιμοποιήσιμα» σε μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Χορήγησε κονδύλια ύψους εννιά δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τα πυρηνικά της Αμερικής, για να ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή πυρήνων πλουτωνίου για πυρηνικές κεφαλές, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ήδη πολλούς. Υπό τον Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες στόχευαν να επενδύσουν μάλιστα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν ολοκαίνουργιο πυρηνικό πύραυλο. Τέλος, ο Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συνθήκη του Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ του 1987, που προέβλεπε τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Μόνο γι’ αυτόν τον λόγο, η πυρηνική κληρονομιά του Τραμπ θα είναι καταστροφική, αφού «έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της πρώτης εποχής ελέγχου των πυρηνικών όπλων» λέει ο Τζέφρι Λιούις, εμπειρογνώμονας πυρηνικής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Μίντλμπουρι, στην Καλιφόρνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επενδύσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν ολοκαίνουργιο πυρηνικό πύραυλο.

Πακτωλός από ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν

Δεν είναι βέβαια μόνο η Αμερική, αλλά και η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν που ξοδεύουν πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών οπλοστασίων τους. Η Ρωσία δοκιμάζει επίσης νέα πυρηνικά όπλα. Η Σαουδική Αραβία θέλει επίσης να κατασκευάσει τουλάχιστον 16 πυρηνικούς σταθμούς έως το 2038. Το Ιράν επίσης δεν έχει μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Η Μέση Ανατολή δεν είναι όμως η μόνη περιοχή πιθανής πυρηνικής απειλή · η Απω Ανατολή έχει επίσης έτοιμους υποψηφίους για πυρηνικά όπλα. Το βρετανικό περιοδικό «Economist» αποκαλύπτει δύο: Τη Νότια Κορέα, σε αντιστάθμισμα της απειλής από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και την Ιαπωνία, που αντιμετωπίζει γεωπολιτικές συγκρούσεις και ανεπίλυτες συνοριακές διαφορές με την Κίνα.

Οσο και αν οι διαστημικές φιλοδοξίες του Ερντογάν έχουν στόχο να στρέψουν αλλού τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού για την άσχημη οικονομική κατάσταση, δεν παύουν να αποτελούν και πηγή ανησυχίας σε σχέση και με το σχεδιαζόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Αγκυρας. Τη στιγμή μάλιστα που η τουρκική αμυντική βιομηχανία ενισχύεται συνεχώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ