Εν μέσω πανδημίας η  Εφορία  κατάσχεσε χρήματα τραπεζικών καταθέσεων από  σχεδόν 1.300.000 οφειλετών!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεκόρ κατασχέσεων λογαριασμών τον Δεκέμβριο

4.000.000 Ελληνες έχουν χρέη προς την εφορία τον τελευταίο μήνα του 2020

Ενας στους δύο πολίτες έχει χρέη προς την Εφορία και απειλείται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ακόμα και για μικρά ποσά

Δεν έχουν τέλος οι κατασχέσεις που επιβάλλονται καθημερινά σε εκατομμύρια φορολογουμένους, παρότι οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με 534 ευρώ τον μήνα ή με τα επιδόματα ανεργίας, ενώ η χώρα βιώνει ακόμα ένα πολύμηνο lockdown.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκαλούν σοκ, καθώς διαπιστώνεται με έκπληξη ότι τον Δεκέμβριο του 2020 σημειώθηκε ρεκόρ κατασχέσεων, που όμοιό του δεν είχε δει η χώρα ούτε την περίοδο των σκληρών Μνημονίων.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβριο οι οφειλέτες του Δημοσίου ξεπέρασαν τα 4.000.000, που αντιστοιχούν στο 50% των φορολογουμένων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους δύο πολίτες αυτής της χώρας έχει χρέη προς την Εφορία και έχει έρθει αντιμέτωπος ή απειλείται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ακόμα και για μικρά ποσά, όπως για 500 και 600 ευρώ, εφόσον πρόκειται για χρέη προς την Εφορία.

Κάθε φορολογούμενος έχει δικαίωμα να δηλώσει έναν τραπεζικό λογαριασμό ως «ακατάσχετο», με το όριο να ανέρχεται στα 1.250 ευρώ. Να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να κατασχεθούν όλα τα επιδόματα αλλά και οι ενισχύσεις που χορηγούνται από το κράτος.

«Βάζουν χέρι» στις καταθέσεις

Φαίνεται ότι οι καταθέσεις αποτελούν τον εύκολο στόχο της Εφορίας, καθώς η διαδικασία διεκπεραιώνεται με μια απλή εντολή στις τράπεζες. Αν δεν υπάρχουν επαρκή υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης μπορούν να επεκταθούν σε κινητές και ακίνητες αξίες, όπως είναι οι κατασχέσεις αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και ακινήτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η Εφορία έχει πραγματοποιήσει κατασχέσεις καταθέσεων σε σχεδόν 1.300.000 οφειλέτες, ενώ απειλούνται με κατασχέσεις περισσότεροι από 1.800.000 οφειλέτες.

Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων αυξήθηκε αισθητά, σε 1.849.948 φορολογουμένους, από 1.798.701 που ήταν τον Νοέμβριο. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 51.247 ΑΦΜ, οι οποίοι πλέον κινδυνεύουν με κατασχέσεις από την Εφορία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 αναγκαστικά μέτρα είχαν επιβληθεί σε 1.251.660 οφειλέτες, ενώ είχαν απειληθεί με κατασχέσεις 1.770.813 φορολογούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι στα χρόνια των «μαύρων» Μνημονίων οι συνολικές δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων (ακίνητες και κινητές αξίες καθώς και καταθέσεις) είχαν ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ. Το 2012 είχε ζητηθεί από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων για 742 οφειλέτες για συνολικό χρέος και ισόποση δέσμευση ύψους 350.000.000 ευρώ, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί και κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας σε 12.136 φυσικά πρόσωπα και εταιρίες, τα οποία χρωστούσαν στο Δημόσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ