Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Ανησυχητική μελέτη για τις μεταλλάξεις από το ΑΠΘ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανησυχία και προβληματισμός για την υπερ-μετάδοση

• Σωστή χρήση μάσκας
• Αποφυγή χρήσης υφασμάτινης μάσκας
• Αποφυγή περιττών μετακινήσεων
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στην ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, η ταχύτητα της μετάδοσης των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού

«Οι μηχανισμοί μετάδοσης που οφείλονται στις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊουείναι εξαιρετικά γρήγοροι, όπως δείχνει η υπερ-μετάδοση και η εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων που προήλθαν από αυτές μέσα σε ελάχιστες μέρες τόσο στα αστικά κέντρα όπως την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, όσο και πανελλαδικά, και προβλέπεται να αυξηθούν ταχύτατα τις επόμενες μέρες.Οι λοιμώξεις και τα κρούσματα από αυτές τις  μεταλλάξεις είναι μια νέα διακριτή κατηγορία  υπερ-μετάδοσης και απαιτείται μεγάλη προσοχή.

7BA02BD3 DC34 406D A6B6 A86A686C1F65

Τα κρούσματααυτά μπορούν να περιορισθούν μόνον με ολικό lockdown ή με πολύ καλήατομική προστασία και με πιο “έξυπνα” και αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της πολιτείας. Επιπλέον, απαιτείται επαγρύπνηση και ταχύτερη αντίδραση από τους υπευθύνους και την Κυβέρνηση. Θα πρέπει να τονισθεί ότι μέχρι να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να “χτιστεί’ μια ουσιαστική ανοσία του πληθυσμού, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από το καλοκαίρι, θα πρέπει να φοράμε παντού και σωστά, όσο το δυνατόν καλύτερες μάσκες προστασίας, όπως χειρουργικές μάσκες ή μάσκες υψηλότερης προστασίαςκαι να αποφεύγονται οι μάσκες περιορισμένης προστασίας όπως οι υφασμάτινες. Θα πρέπει τέλος να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις,η παραμονή σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους πουπαρατηρείται ακόμη και μικρός συνωστισμός», εξηγεί ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ