Μεγάλη δημοσκόπηση του Kontra Channel: Πόσοι θέλουν να φύγει η Μενδώνη – Αναταράξεις λόγω Λιγνάδη (Βίντεο – Πίνακες)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανεπανόρθωτο πλήγμα επιφέρει στην κυβέρνηση η «υπόθεση Λιγνάδη».

Παρά την «επικοινωνιακή καταιγίδα» από τα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα, η κοινή γνώμη, αποδοκιμάζει στη συντριπτική της πλειοψηφία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας PRORATA, που παρουσιάστηκε κατ` αποκλειστικότητα από το δελτίο ειδήσεων του KONTRA,  Τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση, τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Πιστεύουν μάλιστα ότι από τους κακούς χειρισμούς έχει πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Βαρύ είναι ιδιαίτερα το κλίμα για την υπουργό Πολιτισμού, παρά την πρωθυπουργική κάλυψη. Επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι πρέπει να παραιτηθεί η κα. Μενδώνη ή, σε διαφορετική περίπτωση, να την αποπέμψει ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι δυσφορία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά και για την παραμονή της κας. Μενδώνη στην κυβέρνηση, εκφράζουν και οι τρεις περίπου στους δέκα ψηφοφόρους της κυβερνώσας παράταξης.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η περίφημη «επικοινωνιακή αντεπίθεση» του Μεγάρου Μαξίμου και το πρωθυπουργικό αφήγημα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, δεν έπεισαν ούτε εκείνους που ψήφισαν τη ΝΔ, πριν ενάμιση χρόνο.

Πέφτει δε στο κενό η προσπάθεια συγκάλυψης ή υποβάθμισης, καθώς οι απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα, δείχνει το συγκλονισμό που έχουν προκαλέσει στους πολίτες, τα όσα αποκαλύπτονται.

Στο κενό επίσης πέφτει η προσπάθεια του κατηγορούμενου και του συνηγόρου του, να εμφανιστεί ως «θύμα σκευωρίας», που διασύρεται άδικα. Η συντριπτική πλειοψηφία απορρίπτει τα περί διασυρμού, ενώ εκφράζει και φόβους για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης ΄έτσι ώστε στο τέλος να μη γίνει δυνατό να δικαιωθούν τα θύματα.

Αποδοκιμασία

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 71% των πολιτών αποδοκιμάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, στην περιώνυμη υπόθεση, ενώ μόλις το 26% δηλώνει ευχαριστημένο από τον τρόπο που αντέδρασε η κυβέρνηση.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το ότι «καθόλου» ή «όχι ιδιαίτερα» ικανοποιημένο δηλώνει και το 38% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Το 66% επίσης πιστεύει ότι από την υπόθεση  αυτή έχει πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης, έναντι 32% που πιστεύει το αντίθετο. Με την άποψη ότι έχει πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης συμφωνεί και το 31% των ψηφοφόρων της κυβερνητικής παράταξης.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης διαφωνεί και με τη στήριξη στην υπουργό Πολιτισμού, καθώς το 68% πιστεύει ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί,  έναντι μόλις 24% που εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει.

Υπέρ της παραίτησης της υπουργού τάσσονται και οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι της ΝΔ, συγκεκριμένα το 42%.

Διάχυτος είναι και ο φόβος συγκάλυψης, καθώς το 52% ανησυχεί ότι ενδεχομένως τα θύματα ή κάποια απ` αυτά, δε θα δικαιωθούν ποτέ.

Ενώ μόνο 5% πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος διασυρμού όσων κατηγορούνται. Υπάρχει πάντως κι ένα 40% που εκφράζει ανησυχία και για τα δύο ενδεχόμενα.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 23-25 Φεβρουαρίου,  ενώ «έτρεχαν» οι εξελίξεις, σε δείγμα 900 ατόμων, άνω των 17 ετών.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη δημοσκόπηση παρουσιάστηκε κατ` αποκλειστικότητα από το δελτίο ειδήσεων του KONTRA:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

screencapture netakias 2021 02 27 megali dimoskopisi toy kontra channel posoi theloyn na fygei i mendoni anataraxeis 2021 02 27 03 55 41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ