Στάθης Λιβαθινός: Παραιτήθηκε από το εθνικό θέατρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχηρή παραίτηση του Σπύρου Λιβαθινού από την διεύθυνση της δραματικής σχολής του εθνικού θεάτρου. Ένας πραγματικός άριστος, με συνείδηση οπωσδήποτε θα λείψει από το εθνικό θέατρο.

Ο διακεκριμένος Έλληνας ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός είναι από τους καλλιτέχνες που κοσμούσαν πραγματικά το εθνικό θέατρο και η παραίτηση του είναι μεγάλη απώλεια.
Γεννημένος στην Αθήνα, απόφοιτος της δραματικής σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε σκηνοθεσία Σε ένα από τα κορυφαία ιδρύματα παγκοσμίως, στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας,από όπου αποφοίτησε με άριστα. Ένας πραγματικός άριστος δηλαδή.

Βραβεύτηκε με το Βραβείο Κριτικών Μόσχας για τη διπλωματική του παράσταση Οι Ρόζενγκραντς και Γκίλντενστερν πέθαναν.

Εργάστηκε ως ηθοποιός με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη (1981-3).

Την περίοδο 1991-1997 συμμετείχε ως ηθοποιός σε παραστάσεις του Θεάτρου Αμόρε, του Θεάτρου Εξαρχείων και του Θεάτρου Αθηνών.

Έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις. Κάποιες από αυτές είναι: Πεθαίνω σα χώρα του Δ. Δημητριάδη, Το κτήνος στο φεγγάρι του Καλινόσκι, Πριν την αποχώρηση του Τόμας Μπέρνχαρντ, Φρεναπάτη του Κούσνερ, Οικόπεδα με θέα του Ντ. Μάμετ, Αγάπης αγώνας άγονος του Σαίξπηρ, Μήδεια του Ευριπίδη, Βάσσα του Γκόρκι, Ηλίθιος του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ένας ήρωας, το καμάρι της Δύσης του Τζ.Μ.Σινγκ, Bασιλιάς Ληρ του Ο. Σαίξπηρ, Ερωτόκριτος του Β. Κορνάρου, Φόνισσα του Α. Παπαδιαμάντη, Ιλιάδα του Ομήρου, Ο γάμος του Φίγκαρο του Πιέρ Μπωμαρσαί.

Βραβεύτηκε με το βραβείο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου.

Για τις σκηνοθετικές του εργασίες τιμήθηκε με το βραβείο Φώτος Πολίτης (2001-2003).

Φυσικά, δεν ήταν φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για να παραμείνει.

Πληροφορίες από την Wikipedia.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ