Κατέρρευσε ο Μητσοτάκης για τον διορισμό της Φαίης Παζαρτζή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί ο πρωθυπουργός δεν έχει βγάλει ούτε μία συγχαρητήρια ανακοίνωση για αυτή την τεράστια διάκριση, που αποτελεί τιμή για την Ελλάδα; Μιλάμε φυσικά για την ομόφωνη εκλογή της κας Φωτεινής Παζαρτζή καθηγήτριας του διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Προέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν που έβγαλε ανακοίνωση μέχρι και για την …αποτυχία της Άννας Διαμαντοπούλου, δεν ειπέ ούτε μία λέξη για την εκλογή Παζαρτζή (φωτό) σε ένα ανώτατο αξίωμα παγκόσμιας ακτινοβολίας. Σε μία εξέλιξη που αποτελεί διάκριση για την ίδια την Ελλάδα.
Η ιστορία που παραθέτουν λοιπόν οι «έγκυρες πηγές» της εφημερίδας «Δημοκρατία», είναι λίαν πρόσφατη. Εξηγεί εν πολλοίς, την αφωνία και τον νευρικό κλονισμό του μεγάρου Μαξίμου για αυτή την εξέλιξη.

Προ μηνός εκρίθη ποιο θα είναι το πρόσωπο του νέου Ελληνα δικαστή στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το περίφημο ΕΔΑΔ. Ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει στην αρχή ο Μιχάλης Πικραμένος (φωτό), σύμβουλος Επικρατείας με άριστες σχέσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γιάννης Κτιστάκις, μέλος ΔΕΠ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών Φαίη Παζαρτζή.

Στον τελικό που θα έκρινε ποιος θα διαδεχθεί τον αποχωρούντα Αλέξανδρο Σισιλιάνο προκρίθηκαν τελικώς οι κυρία Παζαρτζή και ο κύριος Κτιστάκις (φωτό). Η διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης προέβλεπε δύο φάσεις: την επιστημονική αξιολόγηση των δύο από επιτροπή σοφών και την ψηφοφορία «υπόδειξη» προς την Ολομέλεια του Συμβουλίου από ειδικό εκλεκτορικό σώμα 12 βουλευτών, στο οποίο αυτονοήτως δεν συμμετείχαν Ελληνες. Το πόρισμα της επιτροπής σοφών ανέδειξε με διαφορά την υποψηφιότητα της κυρίας Παζαρτζή για τη θέση του δικαστή, ενώ χαρακτήρισε την έτερη υποψηφιότητα «οριακή» από πλευράς προσόντων. Ωστόσο, όλα ανετράπησαν στην ψηφοφορία. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στήριξε τον αντίπαλο της κυρίας Παζαρτζή, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα της επιτροπής σοφών, ενώ συνέβη και κάτι περίεργο: Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές δέχθηκαν ανώνυμο μήνυμα στο κινητό τους -μεταξύ άλλων και Κύπριοι-, που χαρακτήριζε την κυρία Παζαρτζή «ακροδεξιά» και εισηγείτο την καταψήφισή της. Πράγμα το οποίο συνέβη! Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Η διακεκριμένη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών, αν και είχε όλα τα προσόντα να γίνει δικαστής του ΕΔΑΔ, δεν έγινε. Υπερίσχυσαν οι αθλιότητες. Το πρόσωπο που προεκρίθη για τη θέση της δεν έχει σημασία. Οποιος και αν ήταν απέναντί της, η ελληνική κυβέρνηση θα την πολεμούσε, γιατί αυτό που μετρούσε για εκείνη ήταν πως είναι σύζυγος του καθηγητή Φλογαΐτη και φίλη από τα φοιτητικά χρόνια του Προκόπη Παυλόπουλου. Εγκλημα καθοσιώσεως!

Σας διηγούμαι αυτή την ιστορία αναξιοκρατίας και «αριστείας» για έναν λόγο: Την περιπέτεια της κυρίας Παζαρτζή έμαθε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κύριος Γκουτέρες από τον φίλο του, καθηγητή και Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία κύριο Ντε Σόουζα. Και αποφάσισε τι; Να εξευτελίσει την ελληνική κυβέρνηση. Ο κύριος Γκουτέρες συνέβαλλε  προχθές ώστε η κυρία Παζαρτζή (φωτό) να εκλεγεί ομόφωνα και πανηγυρικά από 98 κράτη, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Με τις υγείες μας!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ