Τι δήλωσε ο καθηγητής & Δντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, για το σεισμό στην Ελασσόνα στο exomatiakaivlepo

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν λίγο είχαμε την χαρά και τιμή να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με τον καθηγητή & Δντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη…

Σκοπός της επικοινωνίας μας ήταν να μας διαφωτίσει και ενημερώσει ως επικεφαλής του αρμόδιου φορέα για τον χθεσινοβραδινό σεισμό στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και την εξέλιξη του φαινομένου….

Ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι μιλάμε για τον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Έχει υπάρξει κάποια παραφιλολογία ότι έχει ενεργοποιηθεί άλλο μεγάλο ρήγμα…

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

“Ο χθεσινός μετασεισμός έγινε στον ίδιο σεισμογόνο χώρο, δεν υπάρχει καμία μετατόπιση. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι όταν μιλάμε για ένα ρήγμα δεν αναφερόμαστε σε μια ευθεία γραμμή αλλά για παράλληλα μικρά ρήγματα. Ο χθεσινός σεισμός των 5,9 ρίχτερ, ήταν ένας μεγάλος μετασεισμός και ανήκει στην ίδια ακολουθία μετασεισμών που μπορεί να είναι μεγάλοι..

Ορισμένα χωριά της περιοχής  έχουν παλαιά και πλινθόκτιστα σπίτια τα οποία είναι πολύ ευάλωτα και σε μεσαίου μεγέθους μετασεισμούς.
Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα γιατί δεν μπορούμε να έχουμε τον κόσμο στο κρύο για μήνες γι’ αυτό θα πρέπει η πολιτεία άμεσα να στείλει κοντέινερ για να καλυφθεί η παραμονή των κατοίκων που ήδη έχουν ξεσπιτωθεί και φυσικά με τις κατάλληλες επιδοτήσεις να βοηθηθούν να φτιάξουν νέες κατοικίες αλλά με σύγχρονους όρους δόμησης.
Εδώ χτίζουμε ολόκληρους οικισμούς για μετανάστες, άρα για τους συμπατριώτες μας δε βλέπω να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για να τους βοηθήσουμε να στεγαστούν σε αυτό τη δύσκολη περίοδο…
Επαναλαμβάνω δεν πρέπει οι κάτοικοι να μπουν σε σπίτια αν δεν έχει πρώτα περάσει συνεργείο μηχανικών και να κάνει ενδελεχής ελέγχους. Για τα σπίτια που έγιναν με νεότερους αντισεισμικούς κανονισμούς δεν έχουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πρόβλημα.”

Τέλος ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε στο ρόλο και την συνδρομή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, λέγοντας  “Το Γεωδυναμικό και οι άνθρωποι του είναι συνέχεια πάνω από τους υπολογιστές αλλά και τους σεισμογράφους και παρατηρούν σε εικοσιτετράωρη βάση την εξέλιξη του φαινομένου, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλη την Ελλάδα…προβαίνοντας στις ανάλογες ανακοινώσεις ενώ είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα.
Ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί μου λίγα λεπτά μετά το σεισμό και μου εξέφρασε την αγωνία του για την περιοχή, ο γενικός Γραμματείας πολιτικής προστασίας ενημερώνεται σε τακτική βάση όπως και οι αρμόδιοι υπουργοί….”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ