Πανηγυρίζουν για ύφεση 8,2%, αφού την μαγείρεψαν!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ελληνική οικονομία εμφάνισε την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη! Θριαμβολογεί ο πρωθυπουργός που η ύφεση δεν έφτασε στο 10,5%  που είχε προβλέψει! Ξεχνώντας φυσικά ότι οι προβλέψεις τους έκαναν λόγο για μέχρι 5% ύφεση…
Δεν λένε όμως ότι αυτή η «τεράστια επιτυχία» έγινε μετά από τέσσερις, ναι τέσσερις αναθεωρήσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων από την ΕΛΣΤΑΤ! Αναθεωρήσεις που εκθέτουν την κυβέρνηση αφού η διόρθωση των στοιχείων του τέταρτου τριμήνου του 2019, δείχνει οικονομική κατάρρευση πριν ακόμα την πανδημία.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών θεωρούν ότι με ύφεση στο 8,2% η οικονομία άντεξε. Οι πολίτες;

9AB9DFEE E50E 4550 96FC EE2596F293CC
Δείτε τις τέσσερις αναθεωρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ!

Σε δίνη βρέθηκε η ελληνική οικονομία το 2020, καθώς σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. το περασμένο έτος έκλεισε με βαθιά ύφεση της τάξης του 8,2%. Υπενθυμίζεται πως η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού έκανε λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 10,5%, ωστόσο παραμένουν βαριές οι απώλειες θυμίζοντας εποχές Μνημονίων. Το ΑΕΠ προσγειώθηκε το 2020 στα 165,8 δισ. ευρώ από τα 183,4 δισ. ευρώ το 2019.

Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική οικονομία εμφάνισε το 2020 την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, καθώς προηγούνται οι οικονομίες της Ισπανίας, που κατέγραψε ύφεση 11%, και της Ιταλίας με 8,9% και κοντά στην ύφεση της τάξεως του 7,6% της Πορτογαλίας. Στην πράξη το ελληνικό ΑΕΠ βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από οικονομίες όπως της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.

«Αντοχή»

Παρά την απώλεια 17,6 δισ. ευρώ από τη «βουτιά» στο ΑΕΠ της χώρας μας, η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για το γεγονός ότι η ύφεση ήταν μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. «Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή από ό,τι πολλοί ανέμεναν το 2020» έγραψε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε: «Το τέταρτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία φαίνεται να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλέον «δυνατό» τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας είναι της περιόδου Ιουνίου – Αυγούστου, λόγω του έστω και αναιμικού ανοίγματος του τουρισμού, και ακολουθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες που η πορεία του ΑΕΠ είναι πιο «γραμμική», χωρίς ιδιαίτερες τριμηνιαίες αποκλίσεις.

«Παρά τις αρχικές προβλέψεις και των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι σίγουρα διψήφια και μάλιστα σε μεγάλο διψήφιο ποσοστό, λόγω της μεγάλης εξάρτησης του ΑΕΠ μας από τον τουρισμό, χάρη στα έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, η ύφεση αυτή κινήθηκε σ’ ένα αναμφίβολα μεγάλο ποσοστό -το -8,2% παραμένει ένας μεγάλος αριθμός υφέσεως-, αλλά σε εξαιρετικά χαμηλότερο απ’ όλες τις αρχικές προβλέψεις», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Το δ’ τρίμηνο

Υφεση 7,9% καταγράφηκε το δ’ τρίμηνο του 2020, καθώς το άνοιγμα της αγοράς με τη μέθοδο του click away την περίοδο των Χριστουγέννων φαίνεται ότι «έσωσε» την οικονομία από διψήφια ύφεση.

Η καταναλωτική δαπάνη στο 4ο τρίμηνο σημείωσε μικρή πτώση της τάξεως του 1,4% και παρέμεινε κοντά στα επίπεδα του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, εξαιτίας της χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου και των συστημάτων της εξ αποστάσεως παραγγελίας. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν πως ο τουρισμός πιέστηκε σημαντικά και στο δ’ τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με πέρυσι 31,8%.

Το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου στρέφεται πλέον στην ύφεση του α’ τριμήνου του 2021, όπου ο Προϋπολογισμός εκτιμά μείωση του ΑΕΠ κατά 11,3% και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15%, μετά τα αλλεπάλληλα lockdowns.

Πληροφορίες από την Δημοκρατία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ