Άκης Τσελέντης: Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο αν ο 2ος σεισμός ήταν 1 km παραπέρα σε παρακλάδι ρήγματος-Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει στην σελίδα του, σε σχετική ανάρτηση που ανέβασε πριν λίγο, στο Facebook ο καθηγητής και Δντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης:

 “Με έκπληξη είδα εχθές στα ΜΜΕ ότι η αυτόκλητη «επιτροπή» που αξιολόγησε την σεισμική συμπεριφορά του ρήγματος του Τυρνάβου συμφώνησε ότι δύο μετασεισμοί ανήκαν σε παρακλάδι του ρήγματος λες και ενδιαφέρει τον κόσμο αν ήταν 1 km παραπέρα αφού μιλάμε για την ίδια ρηξιγενή ζώνη.
Το σοβαρό είναι ότι στην επιτροπή αυτή περιέλαβαν και το Γεωδυναμικό χωρίς να έχει καμία συμμετοχή ούτε να έχει δώσει κάποια εξουσιοδότηση να μιλούν εκ μέρους του.
Το Ινστιτούτο, ως ο αρμόδιος κρατικός φορέας παρακολούθησης της σεισμικότητας της χώρας, τις τελευταίες μέρες έχει αφοσιωθεί να παρατηρεί με τα δίκτυα του και να ενημερώνει 24 h το 24ωρο τους πολίτες και την πολιτεία για την εξέλιξη της ακολουθίας.
Ένας ερευνητής του Γεωδυναμικού ο κύριος Γκανάς, μετέβη αυτοβούλως στην περιοχή, όπως έχει και το δικαίωμα, αλλά δεν εκπροσωπεί το Ινστιτούτο ούτε αυτός ούτε οι απόψεις του.
Στο διά ταύτα τώρα, Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά διαρκώς με μικρότερη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών όπως έχουμε ήδη αναφέρει.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τελειώσαμε και για τους επόμενους μήνες οι κάτοικοι θα βιώνουν μετασεισμούς πολλοί από τους οποίους θα είναι και ισχυροί με μικρή πιθανότητα να είναι πάνω από 5,5.
Η μετασεισμική ακολουθία θα τραβήξει στο χρόνο για αρκετούς μήνες και αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι κάτοικοι και να μην παραμένουν στα σπίτια τα οποία ήδη έχουν κριθεί κατάλληλα.
Είμαι σίγουρος ότι η πολιτεία όπως μέχρι τώρα είχε ευήκοα ώτα και από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα στους πληγέντες θα τους βοηθήσει να κάνουν μία νέα αρχή. Στη ζωή μου έχω βιώσει πολλές σεισμικές τραγωδίες για πρώτη φορά ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε τόσο άμεσα συγκροτημένα και παραγωγικά. Δεν το γράφω αυτό για να λιβανίσω καμία κυβέρνηση αλλά λέω την πραγματικότητα όπως οφείλω.”
Υ.Γ

Μας είπε χθες ο κ. Λέκκας ότι …
“Ότι δεν αναμένεται άλλος σεισμός 6 Ρίχτερ και ότι η σεισμική δόνηση προήλθε από νέο ρήγμα νοτιότερα από εκείνου του Τυρνάβου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα ρήγμα (ρηξιγενή ζώνη) μήκους 6 χιλιομέτρων νότια του Τυρνάβου που ενεργοποιήθηκε τώρα…”
Ωραία…
Ας μας απαντήσει κάποιος ειδικός… αυτοί οι 5 μετασεισμοί άνω των 5 R και οι 14 μετασεισμοί άνω των 4 R…σε ποιο ρήγμα-ρηξιγενή ζώνη και ποιόν κύριο σεισμό αντιστοιχούν…
Οι μετασεισμοί τίνος παιδιά είναι…του 1ου ή του νέου ρήγματος (ρηξιγενούς ζώνης) ;
Τον κόσμο όπως πολύ σωστά είπε ο Άκης Τσελέντης δεν τον ενδιαφέρει αν το ρήγμα ήταν 1 km παραπέρα αφού μιλάμε για την ίδια ρηξιγενή ζώνη….
Θέλει άμεσες ενέργειες και μέτρα για αυτούς που είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες να χάνονται…
Θέλει επίσης έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σε αυτή την φάση για το πως εξελίσσεται ο σεισμός…και σίγουρα δεν θέλει να του δημιουργούν σύγχυση και πανικό..

ΔΗΜΟΦΙΛΗ