Κυπριακό: Οι Τούρκοι επιχειρούν να γκρεμίσουν το μέτωπο του 2017!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεδιάντροπες προκλήσεις τινάζουν στον αέρα την Πενταμερή
Οι τούρκοι επιθυμούν διακαώς να σπάσουν την γραμμή Παυλόπουλου που τέθηκε ως βάση για τις συζητήσεις το 2017 για πρώτη φορά, και εξανάγκασε την Τουρκία να αποχωρήσει από την Διάσκεψη για το κυπριακό!

Ο κατοχικός «ΥΠΕΞ» δεν δέχεται την παρουσία εκπροσώπου της Ε.Ε. και διαμηνύει ότι η διάσκεψη δεν θα συνεχιστεί από το σημείο όπου είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά το 2017. Να σημειωθεί ότι ήταν η μεγαλύτερη διπλωματική ήττα που έχει γνωρίσει η Τουρκία στο θέμα της Κύπρου, καθώς ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε επιβάλει ως ελληνική γραμμή τον απόλυτο σεβασμό του ευρωπαϊκού δικαίου σε όποια λύση θα πρότεινε η διεθνής κοινότητα.

Ευρωπαϊκό δίκαιο που φυσικά δεν επιτρέπει την παραμονή κατοχικών δυνάμεων, σε έδαφος κράτους – μέλους της ΕΕ. Δηλαδή, για να υπήρχε συζήτηση σε οποιοδήποτε σχέδιο λύσεις, θα έπρεπε να αποσυρθούν όχι μόνο τα κατοχικά στρατεύματα των τούρκων, αλλά και οι τούρκοι έποικοι που βάση του ευρωπαϊκού αλλά και του διεθνούς δικαίου, θεωρούνται κατοχικές δυνάμεις! Οι τούρκοι φυσικά δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτή την γραμμή, η οποία υποχρεωτικά είχε υιοθετηθεί και από την ΕΕ, καθώς δεν μπορούσε η ίδια η Ευρώπη να παραβιάσει το δικό της δίκαιο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν άρον – άρον οι τούρκοι από τις συνομιλίες.

Οι τούρκοι προσπαθούν να γκρεμίσουν την γραμμή Παυλόπουλου

Να τινάξει στον αέρα την Πενταμερή προτού καν αρχίσει επιδιώκει η Αγκυρα, καθώς αξιωματούχοι του ψευδοκράτους προσθέτουν διαρκώς νέους βαθμούς δυσκολίας στην εν εξελίξει διαδικασία. Τα φερέφωνα της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο επαναλαμβάνουν διαρκώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι η διαδικασία που θα εκκινήσει στη Γενεύη θα άρχεται από μηδενικής βάσεως και τίποτε από όσα έχουν επιτευχθεί στους προηγούμενους κύκλους συνομιλιών, εν προκειμένω στο Κραν Μοντανά, δεν αποτελεί δεδικασμένο.

Το μόνιμο «ποίημα» περί λύσης δύο κρατών που επαναλαμβάνουν η τουρκοκυπριακή ηγεσία και η Αγκυρα σταθερά το τελευταίο εξάμηνο συμπληρώνεται από την απαίτηση της αποδοχής από την ελληνοκυπριακή πλευρά της πολιτικής ισότητας, ενώ στη σταθερή επωδό των Τουρκοκύπριων ηγετών περί διατήρησης των εγγυήσεων και παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί έχει προστεθεί εδώ και λίγες μέρες η κυνική δήλωση του «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ότι η διαδικασία 5+1 που έχει οριστεί για το τριήμερο 27-29 Απριλίου στη Γενεύη της Ελβετίας δεν πρόκειται να συνεχιστεί από το σημείο όπου είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά.

Τι έγινε το 2017

Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία αποχώρησε πανικόβλητη από τις συνομιλίες του 2017 στο ελβετικό θέρετρο, έχοντας στριμωχτεί σοβαρά από την -ω του θαύματος- πρώτη φορά σθεναρά δομημένη διαπραγματευτική τακτική Αθήνας – Λευκωσίας, καταφέρνοντας να γίνουν αποδεκτές από τον διεθνή παράγοντα οι θέσεις πάνω στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Ο Μ. Τσαβούσογλού το έβαλε στα πόδια, «στήνοντας» τον έκπληκτο από τη συμπεριφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κατοχικός «ΥΠΕΞ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ήδη διαμηνύει ότι η Πενταμερής δεν θα είναι συνέχεια του Κραν Μοντανά, θέτοντας ακόμα μία φορά τα γνωστά εμπόδια περί μη παρουσίας εκπροσώπου της Ε.Ε. επίσημα στις συνομιλίες… Αποκρινόμενος με χλεύη, μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Εάν κάποιος (sic) από την Ε.Ε. θέλει να βρίσκεται στις γειτονιές της πόλης όπου θα γίνονται οι συναντήσεις, ας βρίσκεται. Αφού θα γίνονται στη Γενεύη, μπορεί να κάνει διμερείς επαφές, αλλά σε ώρες εκτός του επίσημου προγράμματος των συναντήσεων»…

Ο «γίγας» Μπορέλ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο «γίγας» της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υποχρεώθηκε να μεταβεί την Πέμπτη και την Παρασκευή για συνομιλίες, αφού τα αφεντικά του δεν τον αφήνουν να παρακολουθήσει επίσημα τη διαδικασία στη Γενεύη, παρότι ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ευρωπαϊκό έδαφος, με προσωρινή άρση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα του Βορρά έως ελευθερίας γενομένης… Αλλά ουδείς συγκινείται…

Είπε, ακόμα, ο Τ. Ερτουγρούλογλου ότι «τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς δεν πρέπει να είναι και δεν θα είναι στη συνάντηση 5+1 της Γενεύης ούτε τα λοιπά θέματα που έχουν συζητηθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίζονται χωρίς επιτυχία επί 52 χρόνια».

Πρόσθεσε ξεδιάντροπα ότι οι Τουρκοκύπριοι θα βρίσκονται στη Γενεύη, «για να μη δώσουν την ευκαιρία σε εκείνους που στοχεύουν στην απόκλιση της συνάντησης από τον στόχο της»… Δηλαδή, περισσότερο ως τοποτηρητές-καταστροφείς και όχι ως η μία εκ των δύο βασικών πλευρών της διαπραγμάτευσης.

Σε αυτά τα δεδομένα, δέον να προστεθεί η στάση της Βρετανίας -ως εγγυήτριας δύναμης-, που ζήτησε διά του Βρετανού ΥΠΕΞ «τα μέρη να επιδείξουν ευελιξία και να είναι ανοιχτά σε νέες ιδέες, και του Βερολίνου (με ποια ιδιότητα;), των δύο βασικών συμμάχων της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο Ν. Χριστοδουλίδης υποχρεώθηκε να σχολιάσει την περασμένη Πέμπτη: «Η Βρετανία μπορεί να είναι ανοιχτή όσο θέλει»!

Τώρα… Ποιοι λόγοι οδήγησαν την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί η πρώτη αυτή «άτυπη» Πενταμερής για την επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό να συμπέσει με τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών (Πάσχα 2021, Κυριακή 2 Μαΐου); Προφανώς για να βάλει ο Θεός το χέρι Του…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ