Λεσβος: Πέταξαν έγκυο συμβασιούχο στο δρόμο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια συμβασιούχος εγκυος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Λέσβου, απολύθηκε, καθώς δεν ανανεώθηκε η σύμβαση της, με τα συνδικαλιστικά σωματεία να κάνουν λόγο για παράνομη και ανήθικη απόφαση. Συγκεκριμένα λίγο πριν από τη λήξη της τελευταίας μηνιαίας σύμβασής της ενημερώθηκε ότι αυτή δεν θα ανανεωθεί, σε αντίθεση με το υπόλοιπο προσωπικό.

Σε ανακοίνωση το σωματείο αναφερει πως: Πρόκειται για σαφέστατη απόλυση εγκύου, με τη μορφή της μη ανανέωσης της σύμβασης ενός μόνο ατόμου από το σύνολο των εργαζομένων του συνεχιζόμενου έργου, μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της και χωρίς άλλα κριτήρια που να αιτιολογούν αυτή την επιλογή. Η απόφαση της έμμεσης απόλυσής της δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά και ανήθικη, καθώς αφήνει εντελώς έκθετη τη συνάδελφο και χωρίς πόρους, αφού την αποκλείει από τον μισθό και την προβλεπόμενη επιδότηση των αδειών κύησης και λοχείας, σε μια περίοδο που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αναζητήσει εργασία.

Συγκεκριμένα η γυναίκα εργαζόταν ως συντηρήτρια έργων τέχνης και ζωγραφικής από πέρυσι τον Απρίλιο στο έργο «Ανάδειξη και βελτίωση της επισκεψιμότητας του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης», με δίμηνες ή μηνιαίες ανανεούμενες συμβάσεις.

Όταν έμεινε έγκυος ζήτησε να τοποθετηθεί σε πόστο που δεν εκθέτει σε κίνδυνο την ίδια και το έμβρυο, σύμφωνα με τις διατάξεις των Προεδρικών Διαταγμάτων 176/1997 και 41/2003 για την προστασία εγκύων στην εργασία.

Ομως λίγο πριν από τη λήξη της τελευταίας μηνιαίας σύμβασής της ενημερώθηκε ότι αυτή δεν θα ανανεωθεί, σε αντίθεση με το υπόλοιπο προσωπικό. Μάλιστα, αρχικά ενημερώθηκε ότι «αν μπορούσε να συνεχίσει την εργασία της στο αρχικό πόστο της, η σύμβασή της θα ανανεωνόταν»! Οταν επισήμανε ότι αυτό είναι άδικο και παράνομο, έλαβε μια διαφορετική απάντηση σε σχέση με την οικονομική ανεπάρκεια του έργου.

Από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου υπήρξε μια λακωνική απάντηση στην καταγγελία: «Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 93403/08-03-2021 καταγγελίας απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης στην ΕΦΑ Λέσβου, σας πληροφορούμε ότι η σύμβαση της εν λόγω συμβασιούχου λύθηκε αυτοδικαίως, καθώς ολοκληρώνεται το έργο στο οποίο είχε προσληφθεί, δεδομένου ότι ο οικονομικός προϋπολογισμός του δεν επέτρεπε περαιτέρω ανανέωση της σύμβασής της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ