Το πόρισμα για τον σεισμό στην Π.Ε Θεσσαλίας: Μετασεισμός τα 6 R , σταδιακή φυσιολογική εκτόνωση & πιθανοί ισχυροί μετασεισμοί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν λίγο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός  έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα των σεισμολόγων για τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου που έπληξε την Π.Ε Θεσσαλίας

Το πόρισμα αναφέρει:

202103101017332489 438x600 1

Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή Δαμασίου-Ελασσόνας συνεχίζει να εξελίσσεται σχεδόν μια εβδομάδα μετά από το κύριο σεισμό της 03/03/2021 με μέγεθος Μ=6.3. Η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων την Δευτέρα 8/3 έδειξε την ύπαρξη πρόσθετων επιφανειακών μετατοπίσεων στο ΒΔ τμήμα της μετασεισμικής ακολουθίας, που συνέβησαν μετά τη γένεση του κύριου σεισμού. Οι μετατοπίσεις αυτές δείχνουν ότι ο ισχυρός μετασεισμός M=6.0 της 04/03/2021 πιθανόν έγινε σε ένα δευτερεύον ρήγμα με μικρότερες διαστάσεις και ΔΒΔ-ΑΝΑ διεύθυνση, μέσα όμως στο χώρο της κύριας μετασεισμικής ακολουθίας, όπως έχει συμβεί και σε προηγούμενους ισχυρούς σεισμούς του Ελληνικού χώρου. Η μετασεισμική ακολουθία εκτείνεται από τα χωριά Βερδικούσα – Παλαιόκαστρο στα ΒΔ μέχρι τα χωριά Κουτσόχερο και Αμυγδαλέα, σε μία απόσταση 30 χιλιομέτρων, χωρίς μετατόπιση επικέντρων σε άλλα ρήγματα. Η μετασεισμική ακολουθία τις τελευταίες 24-48 ώρες επικεντρώνεται στα άκρα του ρήγματος, όπως συνήθως συμβαίνει σε ανάλογους σεισμούς, με την κυριότερη μετασεισμική δραστηριότητα να εκδηλώνεται μεταξύ των χωριών Μεσοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής Βερδικούσας, ενώ οι λίγοι μετασεισμοί που συμβαίνουν στο ΝΑ άκρο του ρήγματος γίνονται αισθητοί και στη Λάρισα.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη της ακολουθίας δείχνει να υπάρχει μία σταδιακή, φυσιολογική μείωση στο μέγεθος και στη συχνότητα των μετασεισμών, με πιθανότητα γένεσης δυνατών μετασεισμών. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο οι κάτοικοι να μην χρησιμοποιούν κατοικίες που έχουν κριθεί ακατάλληλες και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Μια σειρά από ομάδες επιστημόνων συνεχίζουν να εργάζονται στην περιοχή για να καταγράψουν νέα στοιχεία για τα επιφανειακά ρήγματα και να ολοκληρώσουν τη συλλογή πρόσθετων στοιχείων πεδίου. Παράλληλα έχει εγκατασταθεί ένα πυκνό δίκτυο 6 φορητών σεισμογράφων και ενός νέου μόνιμου σεισμογράφου στην περιοχή Τυρνάβου-Ελασσόνας για την λεπτομερή καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας. Η παρακολούθηση θα συνεχιστεί με την ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων και τις προσεχείς ημέρες.

Διαβάστε και Οι εικόνες του δορυφόρου Sentinel1 για τον σεισμό στην Π.Ε Λάρισας…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ