Ψήφισμα συλλόγων περιβάλλοντος Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και επαγγελματιών Ολυμπιάδας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το παρακάτω κείμενο θέλουμε να κάνουμε γνωστές τις απόψεις μας για την τροποποίηση της σύμβασης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
Η πολυσυζητημένη και αναμενόμενη νέα σύμβαση που με άκρα μυστικότητα ετοιμαζόταν εδώ και ένα χρόνο, που, όπως δήλωσε η Ελληνικός χρυσός δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της Κυρίου Δημητριάδη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 2/2020 «πρώτα θα την υπογράψουμε και μετά θα την μάθετε και τότε θα την συζητήσουμε !!», έχει πάρα πολλά σημεία στα οποία πρέπει να σταθούμε, να προβληματιστούμε και να ζητήσουμε εξηγήσεις γιατί εμείς οι κάτοικοι της περιοχής θα υποστούμε τις συνέπειες.
Με τη νέα σύμβαση παραβιάζεται η προηγούμενη και απαλλάσσεται η εταιρεία από όλες τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει με την προηγούμενη σύμβαση και τις οποίες μέχρι στιγμής δεν τήρησε στο σύνολο τους.
Ενώ η προηγούμενη σύμβαση προέβλεπε την λειτουργία στην περιοχή μας του εργοστάσιου μέχρι να αποκατασταθεί η λίμνη αποβλήτων η νέα προβλέπει εντατικοποίηση λειτουργίας, αύξηση παραγωγής, καθώς και συγκέντρωση δραστηριοτήτων αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο και της μεταλλουργίας στην Ολυμπιάδα.
Υπάρχουν πολλά σημεία στην νέα σύμβαση που μας ανησυχούν και διαφωνούμε ριζικά όπως η δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των μελλοντικών κυβερνήσεων, για αποζημιώσεις, ρήτρες, για απαλλαγή της εταιρίας από προηγούμενες υποχρεώσεις και πρόστιμα, η αποκατάσταση της λίμνης αποβλήτων, η χρήση κυανίου, ο έλεγχος της εταιρείας από ανεξάρτητο φορέα ο οποίος θα προσλαμβάνεται και θα αμείβεται από την εταιρεία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε ότι :
– Απαιτούμε πρώτα εμείς να έχουμε λόγο και άποψη για ότι συμβαίνει στο τόπο μας.
– Δεν πρόκειται να δεχτούμε προειλημμένες αποφάσεις που παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες ούτε τετελεσμένα που αποφασίζουν για τον μέλλον του τόπου μας.
– Δεν πρόκειται να ανεχθούμε μια νέα σύμβαση που παραβιάζει ότι είχε υπογραφεί προηγουμένως και απαλλάσσει την εταιρεία από όλες τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει κατά την προηγούμενη σύμβαση.
– Η προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας , πατρίδας του Αριστοτέλη με τα καταπληκτικά δάση της , τις πανέμορφες παραλίες , την Ιστορία και την παράδοσή της, δεν είναι μονόδρομος, δηλαδή μεταλλευτική δραστηριότητα ή τίποτα, το αντίθετο μάλλον.
– Επιθυμούμε επενδύσεις Αειφόρου ανάπτυξης που θα εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών μας στον τόπο τους.
– Δηλώνουμε ότι και θέλουμε και θα προστατέψουμε τον τόπο μας, τις ζωές μας, τις περιουσίες μας, που έχουμε αποκτήσει με κόπο και θυσίες γιατί, έχουμε καθήκον ιερό στους πατεράδες και τα παιδιά μας.
Το παραπάνω κείμενο υπογράφεται από όλα τα μέλη του Δ.Σ.
Ολυμπιάδα 10/3/2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ