Γ. Σούρλας: Φόρος τιμής στους ήρωες του Υψώματος 731

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ύψωμα 731»: H φονικότερη μάχη του Αλβανικού Μετώπου με 18 ιταλικές επιθέσεις!
Στην επέτειο του θριάμβου των Ελλήνων μαχητών στο θρυλικό υψωμα 731, στις 9 Μαρτίου 1941, αναφέρθηκε με δήλωσή του ο πρ. υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας. «Φέτος που οι υγειονομικές συνθήκες καθιστούν ανέφικτη την επίσκεψη στο Υψωμα 731, ανήμερα της 9ης Μαρτίου 1941, που άρχισε η εαρινή επίθεση των Ιταλών, ας το επισκεφθούμε νοερά για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους γενναίους μαχητές, που το κράτησαν απόρθητο.
Να βρεθούμε εκεί στο ηρωικό ύψωμα του όρους Τρεμπεσίνα, 20 χιλιόμετρα βόρεια της Κλεισούρας, που για τους Ιταλούς ήταν υψίστης στρατηγικής σημασίας η κατάληψη για την προέλαση των δυνάμεών τους στα Γιάννενα» τόνισε ο κ. Σούρλας και συνέχισε: «Για την κατάληψη διέθεσαν όλες τις επίλεκτες δυνάμεις, άρματα μάχης, πολεμικά αεροσκάφη και όλα αυτά υπό την άμεση καθοδήγηση του Μουσολίνι, που είχε εγκατασταθεί σε παρακείμενο παρατηρητήριο από την ημέρα της επίθεσης 9 Μαρτίου μέχρι και τις 21 Μαρτίου».

Το Υψωμα 731, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «υπήρξε το πιο θρυλικό αλλά και αιματοβαμμένο Υψωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την ελληνική πλευρά οι νεκροί ανήλθαν σε 125 και οι τραυματίες σε 425. Από την ιταλική, 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες. Στο Υψωμα 731 οι ήρωές μας το 1941 έγραψαν λαμπρές σελίδες Ιστορίας σε συνέχεια εκείνων του Μαραθώνα και των Θερμοπυλών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ