Νέοι «κόφτες» μπαίνουν στην 7η Επιστρεπτέα  Προκαταβολή 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να εξαιρεθούν από τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο οποίος θα «μοιράσει» το ποσό του 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τις επόμενες εβδομάδες για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους, με τις πληρωμές να προγραμματίζονται για τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα θέσει σε εφαρμογή περισσότερους «κόφτες» από κάθε άλλη κρατική ενίσχυση, με τη δικαιολογία ότι το μέτρο θα πρέπει να γίνει ακόμα πιο στοχευμένο. Το κριτήριο που εκτιμάται ότι θα εξαιρέσει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις από την Επιστρεπτέα Νο 7 θα είναι η περίοδος αναφοράς βάσει της οποίας θα υπολογιστεί η μείωση του τζίρου.

Για τη νέα κρατική ενίσχυση θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου του α΄ τριμήνου του 2021, ωστόσο, όπως έχουν διευκρινίσει πηγές του οικονομικού επιτελείου, λόγω της χρονικής επέκτασης της πανδημίας, η σύγκριση του τζίρου δεν θα γίνει με βάση τον τζίρο του 2020, αλλά με αυτόν του 2019.

Υπενθυμίζεται πως στον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπου υπήρχε ο «κόφτης» της πτώσης τζίρου το 2020, από τις 721.396 επιχειρήσεις που υπέβαλαν οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δικαιούχοι ήταν οι 286.181, καθώς απορρίφθηκαν 435.215 αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός της Κομισιόν προβλέπει πως, σε περίπτωση που οι κρατικές ενισχύσεις ξεπεράσουν το ένα έτος, δίνεται η δυνατότητα να οριστεί ως περίοδος αναφοράς ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών της τελευταίας διετίας.

Τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ