Σοβαρό θέμα υφίσταται με τη λειτουργία της επιτροπής λοιμωξιολόγων 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παίζουν ακορντεόν με τα μέτρα, ενώ σφάζονται οι λοιμωξιολόγοι

Με τα… τσουρέκια το άνοιγμα της αγοράς, λέει τώρα το Μαξίμου, το οποίο

μέσα σε μόλις δύο ημέρες πήρε πίσω το πλάνο για λειτουργία καταστημάτων

και σχολείων στα τέλη Μαρτίου, που διατυμπάνιζαν Πελώνη και Γεωργιάδης

Από καλοκαίρι σε Χριστούγεννα και από Χριστούγεννα σε… Πάσχα μας πηγαίνει η κυβέρνηση για την έξοδο από την πανδημία, αλλά το πολυπόθητο φως εξακολουθεί να αγνοείται. Χωρίς σχέδιο, με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και με το σύστημα «ακορντεόν», όπως αποδεικνύεται, μόνο κακό προκαλείται σε κοινωνία και οικονομία, με τα δύσκολα ασφαλώς να είναι μπροστά. Και αυτό, ενώ αντί για μαζικούς εμβολιασμούς, καταφεύγει στη γνωστή επικοινωνιακή μέθοδο των ενέσεων… αισιοδοξίας εν όψει της επόμενης μέρας.

Η διαχείριση της πανδημίας αποδεικνύεται αναποτελεσματική, τα lockdowns άστοχα, η ατιμωρησία των «ημετέρων» που παραβιάζουν τους περιορισμούς προκλητική, τα διάφορα μέτρα που επιβάλλονται αποσπασματικά και θέτουν σε δοκιμασία τους ταλαιπωρημένους και κουρασμένους πολίτες, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Το κυβερνητικό μπάχαλο αποτυπώθηκε εμπράκτως την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου άλλαξε άρδην τη ρητορική του όσον αφορά τον χρόνο ανοίγματος της κοινωνίας και των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ετσι, ενώ τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη προανήγγειλε το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των γυμνασίων και των λυκείων έως το τέλος του Μαρτίου και ο Αδωνις Γεωργιάδης προσδιόριζε την αρχή του σταδιακού ανοίγματος της εστίασης την 22η Μαρτίου ή μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 του μήνα, το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο τους ανάγκασε να το ξανασκεφτούν. Ετσι, την Τετάρτη η κυρία Πελώνη δήλωσε ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το άνοιγμα και ο υπουργός Ανάπτυξης πως εάν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται.

Το γεγονός ότι η πανδημία καλπάζει στο Μέγαρο Μαξίμου το γνώριζαν εδώ και μέρες, ενώ το βροντοφώναζαν και όλοι οι επιστήμονες στον δημόσιο λόγο τους. Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες ηχούσαν διαρκώς κόκκινο συναγερμό, με το ένα αρνητικό ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο, όμως φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

Η επιτροπή

Σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται και στη λειτουργία της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, όπως και στη συνεργασία της με την κυβέρνηση. Αίσθηση, για του λόγου το αληθές, προκάλεσαν την περασμένη Πέμπτη οι δηλώσεις της καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντριας ΜΕΘ Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Αναστασίας Κοτανίδου για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής. Οπως είπε χαρακτηριστικά, αυτή έχει χάσει εδώ και καιρό τον βηματισμό της, ενώ παραδέχτηκε ότι λαμβάνονται λάθος αποφάσεις, οι οποίες μεταφέρονται και εσφαλμένα προς τα έξω, χωρίς να προσδιορίσει από ποιον.

Παρ’ όλα αυτά, το μήνυμα το οποίο εκπέμπει το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη το Πάσχα, το οποίο, όπως εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μπορεί να μην είναι απολύτως παραδοσιακό, αλλά θα είναι πολύ πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρυσι και ενδεχομένως να έχει αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Οπερ σημαίνει ότι το νέο κυβερνητικό αφήγημα προς τους πολίτες είναι «τηρήστε τα μέτρα και μπορεί να κάνετε Λαμπρή στο χωριό».

Με βάρκα την ελπίδα

Οπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, «όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα, τα πράγματα θα είναι καλύτερα και πολύ πιο αισιόδοξα», δεδομένου ότι, βάσει του προγραμματισμού, θα έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός άνω των 60 ετών, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί, με δήλωσή του έπειτα από σύσκεψη στο Μαξίμου, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. «Κερδίζουμε τον πόλεμο. Το Πάσχα θα κάνουμε Ανάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι εκείνη η χρονική συγκυρία θα είναι η αφετηρία της σταθερής πορείας προς το τέλος της οδυνηρής περιπέτειας που βιώνει η χώρα τον τελευταίο χρόνο, χωρίς να απαιτηθεί να ανοιγοκλείσει πια τις δραστηριότητες. Ειδικά για τους εμβολιασμούς, συνεχίζονται στις ευπαθείς -λόγω ηλικίας και υποκείμενων νοσημάτων- ομάδες και σε συνδυασμό με τις προσδοκώμενες αυξημένες παραδόσεις εμβολίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η διαδικασία θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι τώρα.

Δημοκρατια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ