27/07/2021

Εμπρησμός του ραντάρ στην Ρόδο: Όλα δείχνουν δολιοφθορά! Στις έρευνες η ΕΥΠ

Οι πρωτοφανείς δολιοφθορές που έγιναν από τις 3 ως τις 12 Μαρτίου στο ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου και σε τέσσερις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που στεγάζονται στο ίδιο πάρκο, στο όρος Ατάβυρος έχουν προκαλέσει συναγερμό. Όλα όμως δείχνουν δολιοφθορά με εγκέφαλο φυσικά την Τουρκία. Η εποχή της αθωότητας έχει περάσει ανεπιστρεπτί όχι μόνο από τις πρόσφατες επιθετικές ενέργειες Τουρκίας και την πολεμική προετοιμασία που είναι πλέον εμφανής ακόμα και στον πιο καλοπροαίρετο, αλλά και λόγω των πρόσφατων συλλήψεων των τούρκων κατασκόπων που δρούσαν στην Ρόδο και το Καστελόριζο.

Μιλάμε για συντονισμένη, κατά συρροήν δολιοφθορά όπου μάλιστα υπάρχουν μαρτυρίες που παραπέμπουν σε καταδρομική δράση.

Προπομπός πολέμου

Δολιοφθορά σε ραντάρ και κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ο ορισμός του σαμποτάζ το οποίο γίνεται πριν από πολεμικές επιχειρήσεις ή κατά την διάρκεια αυτών.
Ολα άρχισαν τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου, όταν οι δράστες – ο αριθμός τους είναι άγνωστος- εισέβαλαν με χαρακτηριστική ευκολία στις εγκαταστάσεις του ραντάρ της ΥΠΑ και έβγαλαν εκτός λειτουργίας ολόκληρο τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό κλέβοντας ένα σημαντικό τμήμα του. Ομως οι σοβαρές δολιοφθορές δεν σταμάτησαν, καθώς συνεχίστηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Μαρτίου.

Τότε, τουλάχιστον ένας άγνωστος -όπως αναφέρουν πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, ένας από τους δράστες φορούσε στρατιωτική ενδυμασία!- έχει καταγραφεί από κάμερα κλειστού κυκλώματος να σπάει την πόρτα των εγκαταστάσεων του ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, να ρίχνει εύφλεκτο υγρό και να βάζει φωτιά!

Συντονισμένη ενέργεια

Περίπου την ίδια ώρα έγινε εισβολή σε τέσσερις κεραίες των τριών μεγάλων εταιριών κινητής τηλεφωνίας στο πάρκο του όρους Ατάβυρος και στις περιοχές Κρητηνία και Εμπωνας, όπου προκλήθηκαν διαδοχικές πυρκαγιές με τον ίδιο τρόπο! Μάλιστα, από την κεραία της Cosmote οι δράστες φέρεται ότι αφαίρεσαν την κεντρική ηλεκτρονική πλακέτα του συστήματος της εταιρίας.

Οι πυρκαγιές προκάλεσαν ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα μηχανήματα, αλλά και μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση των πτήσεων επιβατικών αεροσκαφών και την επικοινωνία εκατοντάδων συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Οι αλλεπάλληλες εμπρηστικές επιθέσεις προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, η οποία έδωσε εντολή για άμεση διερεύνηση από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας και το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

Η παράλληλη έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πρώτος στόχος είναι η εξακρίβωση της ταυτότητας του ή των δραστών, αλλά και των κινήτρων τους. Το γεγονός ότι οι εμπρησμοί παραπέμπουν σε οργανωμένο σχέδιο δολιοφθοράς απασχολεί και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, το κλιμάκιο της οποίας στη Ρόδο συμμετέχει στις έρευνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ