Δύση και Ελληνική επανάσταση (Ένα σύντομο διάγραμμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Χρυσόστομου Τσιρίδη

(ΕΙΚΟΝΑ Διαδικτύου/ Έργο Θεόδωρου Βρυζάκη). Οι μορφές μονοπωλούν το ενδιαφέρον του θεατή. Συνθέτουν εποχές και προσανατολισμούς της ΕΝΙΑΙΑΣ πορείας του Ελληνισμού.

02BAD48B 9776 46A3 A2CC FAEFFEE6C0BC

Α’ Φάση

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ του ΥΨΗΛΑΝΤΗ “Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος” και η πρώτη ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ τα λένε όλα.

“Ὁ κατὰ τῶν Τούρκων πόλεμος ἡμῶν, εἶναι πόλεμος ἐθνικός, πόλεμος ἱερός, πόλεμος, τοῦ ὁποίου ἡ μόνη αἰτία εἶναι ἡ ἀνάκτησις τῶν δικαίων τῆς προσωπικῆς ἡμῶν ἐλευθερίας, τῆς ἰδιοκτησίας καὶ τῆς τιμῆς”
.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, με απόλυτη την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ των Βασικών Αξιών του ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ (Έθνος, Ελευθερία, Ιδιοκτησία, Τιμή).
.
Μεγάλες Πολεμικές Νίκες (ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ- ΑΛΩΣΗ Τριπολιτσάς….)-Επικράτηση-Παγίωση της Επανάστασης. Η ΒΑΣΗ όλων των ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ (!).

.
Η ΔΥΣΗ: Α’ Φάση
Το κύμα ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ σε επίπεδο ΛΑΩΝ και η διπλή κίνηση της Αγγλίας (Ως προς τον Χαρακτήρα της Επανάστασης και ως προς την απόφαση ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ), ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΟΥΝ τον ΑΓΩΝΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και δημιουργούν ένα, ΕΥΝΟΪΚΟ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ντόμινο ανταγωνισμού των ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
.
Η πρώτη βεβαιότητα: Τίποτα δεν μπορούσε ΠΛΕΟΝ να είναι όπως ΠΡΙΝ.
.
Β’ Φάση
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: “καὶ εἰς τοὺς στερνοὺς ἑπτὰ (σημ. 1823-1829) χρόνους δὲν κατορθώσαμε μεγάλα πράγματα”. Ο απλός, γνήσια Ελληνικός, καθαρός λόγος του Κολοκοτρώνη “ΔΕΙΧΝΕΙ” απροσχημάτιστα την ΔΙΧΟΝΟΙΑ και τους ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ, ως ΣΥΝΕΠΟΜΕΝΑ όλης της ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑΣ από τα 400 χρόνια ΔΟΥΛΕΙΑΣ (κοινωνική διαστρωμάτωση, προσωπικές ιδιοτελείς φιλοδοξίες,ραγιαδισμός, τοπικισμοί, διαφθορά).
.
Η ΔΥΣΗ: Β’Φάση
Η ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ και η βέβαιη προοπτική ΙΔΡΥΣΗΣ ενός νέου Κράτους, αποδίδει καρπούς. ΤΟ ντόμινο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ, βρίσκει τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (Αγγλία, Γαλλία,Ρωσία) ΕΝΩΜΕΝΕΣ απέναντι στην ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ του ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ ΟΔΗΓΕΙ στην ΣΥΝΘΗΚΗ (πρωτόκολλο Ανεξαρτησίας)ΛΟΝΔΙΝΟΥ(1830), οριοθετώντας ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ το τέλος του ΑΓΩΝΑ.
.
Γ’ Φάση (ΜΕΤΑ την Επανάσταση)
Η ΕΚΛΟΓΗ του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ θέτει επί τάπητος δύο ζητήματα: Η μη ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ του ΖΩΤΙΚΟΥ Χώρου το ένα. Βελτιώνεται με την 2η ΣΥΝΘΗΚΗ του ΛΟΝΔΙΝΟΥ (1832)/ οριογραμμή ΠΑΓΑΣΣΗΤΙΚΟΣ- ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ.
.
Το δεύτερο ζήτημα, ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ από το μηδέν των ΒΑΣΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ για ένα σύγχρονο ΚΡΑΤΟΣ, βρίσκεται αντιμέτωπο με ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ προβλήματα ανυπακοής, αναρχίας, δυσαρέσκειας: Θλιβερά γεγονότα (ανατίναξη του στόλου από τον…ΜΙΑΟΥΛΗ) και η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, προετοιμάζουν τον ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΣΜΟ της ΔΥΣΗΣ
.
Η ΔΥΣΗ: Γ’ Φάση (ΜΕΤΑ την Επανάσταση)
Η αναζήτηση ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ και η εκλογή του ΟΘΩΝΑ ως βασιλιά του “μικροσκοπικού Βασιλείου”, βάζει τέλος στο ΟΡΑΜΑ των Ελλήνων για “ΑΒΑΣΙΛΕΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”. Η ΔΙΚΗ και η καταδίκη του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, Σηματοδοτεί το ξεκίνημα νέων πολυμέτωπων αγώνων (Τύχη των Αγωνιστών, Ξενοκρατία, Σύνταγμα, Αυτόχθονες-Ετερόχθονες…).
.
Υ.Γ Αξίζει να θυμίσουμε την πρώτη ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ του Ελληνικής Επανάστασης από την ΑΪΤΗ.(100 Αϊτινοί Εθελοντές, πέθαναν στην διάρκεια του ταξιδιού για την Ελλάδα, όπως γράφτηκε στο Διαδίκτυο).
.
Υ.Γ 2. Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ κυριολεκτικά βομβάρδιζε, με ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ και ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ τους Ηγέτες των ξένων χωρών νυχθημερόν. Μετά την υπογραφή των συνθηκών Ανεξαρτησίας, έλεγαν μεταξύ σοβαρού και αστείου “επιτέλους,ΤΩΡΑ θα μας αφήσει στην ησυχία μας”. Ανάλογη ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ δραστηριότητα, είχε έναν αιώνα μετά και ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, στο ξεκίνημα ΝΕΩΝ (!) ΑΓΩΝΩΝ για την ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ