Δραματικές εφημερίες που θυμίζουν Μπέργκαμο – Μιχάλης Γιαννακός: Διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δραματική είναι η μάχη που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Αττικής, που πλήττεται σφοδρά από το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι χθεσινοβραδινές εφημερίες στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου ήταν εξαιρετικά δύσκολες, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν την Τετάρτη πάνω από 180 διακομιδές περιστατικών Covid. Στα νοσοκομεία “Αττικόν”, “Σισμανόγλειο” και “Σωτηρία” δεν προλάβαιναν να κάνουν εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.

 

 

Η εφημερία στο “Αττικόν” ήταν εφιαλτική, καθώς την Τετάρτη καταγράφηκαν 90 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού, μέσα στις επόμενες ώρες θα πρέπει στο νοσοκομείο να μετατραπεί η κλινική ΜΕΘ Παίδων σε κλινική Covid, έτσι ώστε να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς. Αυτή τη στιγμή και οι 43 κλίνες ΜΕΘ του “Αττικόν” είναι κατειλημμένες.

Το πρωί της Πέμπτης, το “Θριάσιο” ξεκίνησε την εφημερία με 100% πληρότητα στα κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ενώ 16 κλίνες είναι ελεύθερες. Στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” που επίσης εφημερεύει σήμερα είναι γεμάτα και τα 66 κρεβάτια που διαθέτει για ασθενείς με κορωνοϊό. Πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού αναφέρουν πως 10 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται στην καρδιολογική κλινική, η οποία εδώ και μία εβδομάδα έχει μετατραπεί σε Covid, και βρίσκονται σε αναμονή για τη μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία, όπου βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Μετακινήσεις προσωπικού από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πάνω από 50 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, στα νοσοκομεία της Αττικής. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να ανοίξουν οκτώ προσωρινές κλίνες ΜΕΘ στην αίθουσα ανάνηψης των χειρουργείων του “Σισμανογλείου” μετακινούνται έξι γιατροί από τη Βόρεια Ελλάδα: δύο από την Αλεξανδρούπολη, ένας από την Ξάνθη, ένας από τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, ένας από το “Παπανικολάου” και ένας από την Κοζάνη. Η ΠΟΕΔΗΝ διατυπώνει το ερώτημα, με τις μετακινήσεις προσωπικού από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική, εάν “φουντώσει” πάλι ο κορωνοϊός στη Βόρεια Ελλάδα, τι θα γίνει;

769394 53ec381c7f aeb45b44504278fa

Στην επόμενη φάση το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Αττική

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μία υγειονομική περιφέρεια και “όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών, καθώς και αεροδιακομιδές”. Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως το σχέδιο ανάγκης στην Αττική περνά στην επόμενη φάση και ότι συνολικά ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί άλλες 550 κλίνες στην Αττική.

Αναλυτικά, όπως είπε, ο ιδιωτικός τομέας συνεισφέρει με 450 Non Covid κλίνες που είναι: Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50 με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Δεύτερον, συνεισφέρει με 100 κλίνες Covid: Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. Ο Όμιλος Βιοιατρική 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. Προστίθενται δε, άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Παραχωρούνται στο ΕΣΥ και φτάνουμε έτσι από τις 130 στην Αττική φτάνουμε στις 140.

Επιπλέον, τόνισε, ο Ερυθρός Σταυρός, δυναμικότητας 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid και πρόσθεσε ότι “σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, που διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων περιστατικών και μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ”.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι “το υπουργείο Υγείας παραδίδει αύριο στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου” και ότι “το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί επιπλέον με 10 πολυδύναμες ΜΕΘ Covid”.

Ο Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε νέα έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στη δύσκολη μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού και να στηρίξουν το ΕΣΥ, αναφέροντας ότι αναμένει τις επόμενες 48 ώρες “να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης”. Πρόκειται για γιατρούς πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς, όπως είπε. “Σε διαφορετική περίπτωση και αν τουλάχιστον 200 γιατροί των ως άνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας τη λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών γιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ”, είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ακόμη 15 γιατροί προστέθηκαν στη λίστα των μελών του ΙΣΑ που θα συνδράμουν το σύστημα Υγείας. Πρόκειται για εννέα παθολόγους, τρεις αναισθησιολόγους και τρεις πνευμονολόγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Έως τώρα 45 ιατροί μέλη του ΙΣΑ έχουν δηλώσει συμμετοχή και αρκετοί από αυτούς έχουν τοποθετηθεί στα νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ