21/06/2021

Ελληνογαλλική κρίση για τις φρεγάτες υπό το χαμόγελο του Αμερικανού πρέσβη

Έχουμε γράψει εδώ και αρκετές εβδομάδες πως ο Γαλλος πρόεδρος δεν θα επισκεφτεί την Ελλαδα την 25η Μαρτίου για τον εορτασμό των 200 ετών της Εθνεγερσίας, λόγω της απαράδεκτης συμπεριφοράς της ελληνικής πλευράς αναφορικά με το θέμα των Γαλλικών φρεγατών, καθώς. με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού, η χώρα μας υπαναχωρήσει από την συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει ο Έλληνας υπουργός άμυνας με την Γαλλίδα ομόλογό του.

Η στάση της χώρας μας συνιστά προσβλητική συμπεριφορά για οποιαδήποτε χώρα, πόσο μάλλον για την Γαλλία η οποία είναι υπερδύναμη ενώ είναι πλήρως απογοητευτική και η ευκολία με την οποία ο αμερικανός πρέσβης, μπορει και τιναζει κάθε φορά με παρεμβάσεις και δηλώσεις του συμφωνίες στον αέρα.

Κάθε φορά που διέρρεε συμφωνία Ελλάδος – Γαλλιάς για τις φρεγάτες, έβγαινε ο αμερικανός πρέσβης σε μία συνέντευξη, όπου δήλωνε παρών και υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια προκειμένου να προωθήσει αμερικανικές φρεγάτες και να σταματήσει την συμφωνία με την Γαλλία.

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσω της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC), ένα εξαιρετικά επιτυχημένο επενδυτικό fund» διαβεβαίωνε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε συνεντεύξεις του. Φυσικά η διεθνής επιχείρηση οικονομικής ανάπτυξης, δεν είχε τέτοιο σχεδιασμό ούτε στον προϋπολογισμό της. Αυτό όμως ήταν αρκετό προκειμένου το μέγαρο Μαξίμου να παρενέβαινε και να διέκοπτε την συζήτηση με την Γαλλία, προκαλώντας την οργή της γαλλικής πλευράς, υπό το χαμόγελο του πραγματικά χαρισματικού αμερικανού πρέσβη.

Και αυτό θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε, ο Τζέφρι Πάιατ με τρεις κουβέντες κατάφερε να διαλύσει την Στρατηγική συμφωνία αμυντικού χαρακτήρα για την οποία είχε δεσμευτεί η Γαλλία και την είχε ανακοινώσει με επίσημη ανακοίνωση της υπουργού άμυνας. Πραγματικά κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο.

Ελπίζουμε μόνο αυτή την μεγάλη επιτυχία του αμερικανού πρέσβη να μην την πληρώσει ακριβά η Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ