13/06/2021

“Όχι” της Τουρκίας στην προστασία των γυναικών

Από σήμερα η Τουρκία αποχωρεί από τη διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. 

Με διάταγμα που εξεδωσε αργα το βράδυ του Σαββάτου ο Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε την υπογραφή της Τουρκίας από το σύμφωνο της Κωνσταντινούπολης για την βία κατά των γυναικών. Η συζήτηση είχε ξεκινήσει λίγες εβδομάδες πρίν με αφορμή τα δικαιώματα των ατόμων όλων των σεξουαλικών κατευθύνσεων, που επίσης διασφαλίζονται στο ίδιο σύμφωνο. Ο άτυπος εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και στελέχη των κομμάτων τους, έβαλαν κατά του συμφώνου, τονίζοντας ότι δεν συνάδει με τις αρχές και τις παραδόσεις της Τουρκίας.

Αμέσως μετά την έκδοση του διατάγματος ο Πρόεδρος Επικοινωνίας της Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, έσπευσε με μήνυμα του να πει ότι το τουρκικό κράτος με την δική του νομοθεσία μεριμνά για τις γυναίκες. Η υπόθεση θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις, καθώς η Τουρκία δίνει μάχη για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Σχεδόν καθημερινά μεταδίδονται ειδήσεις δολοφονιών ή τραυματισμών γυναικών που τόλμησαν να ζητήσουν διαζύγιο από συζύγους που τις κακοποιούσαν. Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο νομικό πλαίσιο, το οποίο είχε απαράδεκτα ελαφρυντικά για συζύγους που κακοποιούσαν τις γυναικες τους, κάποιες δικαστικές αποφάσεις φέρουν ακόμη ίχνη επιείκειας του παρελθόντος. Παρά τις νέες παρεμβάσεις που ανακοινώνονται για ασφαλιστικά μέτρα και άλλες εφαρμογές, δεν καταφέρνουν να σώσουν τις ζωές κακοποιημένων γυναικών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον μαρτύριο. Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ