Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Εορτάζοντες την 21ην του μηνός Μαρτίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εβδομαδιαία Κρουσματα: 97 νεκροί τις τελευταίες επτά ημέρες

  Εν αναμονή των επικαιροποιημένων εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό,...

Εχει τρελαθεί ο κόσμος: Πυροβόλησε τη γυναίκα του με όπλο και μετά αυτοκτονησε – Το θύμα χαροπαλεύει να κρατηθεί στη ζωη

Το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Δρυμώνας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του epiruspost

Νονά άρπαξε το βαφτιστήρι από τους γονείς του- Υποστηριζει οτι ειναι δικό της

Μια απίστευτη ιστορία ξεκίνησε όταν η νονά ενός ανήλικου...

50χρονος εργάτης καταπλακώθηκε απο χώματα

Δυστυχώς δεν τα κατάφερε ο άνθρωπος ο οποίος είχε...

Ζωγράφου: Πυροβολισμοί στην Πολυτεχνειούπολη – Πληροφορίες για τραυματία

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές:Ευρεία αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε...

Αισθάνονται «ιδιοκτήτες» της Ελλάδας

του Γιώργου ΜελιγγώνηΗ Δημοκρατία λειτουργία με τις πλειοψηφίες –είναι...

Κινητοποίηση του Ρουβικωνα στα γραφεία της ΔΕΗ

Παρέμβαση στα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου, στο...

25 χρόνων παλικαρακι εξαφανίστηκε ξαφνικά

Στις 25/9/2022 πρωινές ώρες, εξαφανίστηκε από την περιοχή του...

Εκτακτο μηνυμα απο το 112: Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις

Η κακοκαιρία Bogdan, που αναμένεται να εμφανιστεί από αύριο...

69χρονος καταπλακώθηκε από κοτέτσι!

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στη Βεργίνα, με θύμα έναν 69χρονο...

Νεκρός ο επιχειρηματίας Δημήτρης Αλεξιου σε τροχαιο

Ο Δημήτρης Αλεξίου, γνωστός επιχειρηματίας στην Πάτρα, ήταν ο...

Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς γιατί σταμάτησαν να δουν τι έγινε!

Ένα συγκλονιστικό τροχαίο σημειώθηκε πριν από λίγο, στην εθνική...

Εντοπίστηκε φυτεία κάνναβης με δενδρύλλια ύψους 4 μέτρων!

Φυτεία κάνναβης εντοπίστηκε και σε θαμνώδη αγροτική περιοχή του...

Καπραβέλος: Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την πανδημία

Την εκτίμηση ότι πρέπει σύντομα να ληφθούν μέτρα, με...

55χρονος καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης

Για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης συνελήφθη ένας 55χρονος από το...

Α΄ Κυριακή των Νηστειών – της Ορθοδοξίας

Ο ΟΣΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο Ομολογητής επίσκοπος

Ο ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΦΙΛΗΜΩΝ και ΔΟΜΝΙΝΟΣ

Ο ΟΣΙΟΣ ΒΗΡΥΛΛΟΣ επίσκοπος Κατάνης

Ο ΟΣΙΟΣ ΣΕΡΑΠΙΩΝ ο Σιδώνιος

Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ “ή εν Πέργη”

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ο Μαυρουδής

[Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο Νεομάρτυρας (+ 1800)]

Αναλυτικά:

Α΄ Κυριακή των Νηστειών – της Ορθοδοξίας
Εορτάζει 42 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα. Η αγία αυτή ημέρα είναι ξεχωριστή, διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία μας, η αληθινή Εκκλησία του Χριστού. Ποιούμε ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 – 843 μ.Χ.). Αναφερόμαστε στη μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια. Οι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Νηστεία και ασκητική ζωή έχουν και άλλες αιρέσεις ή θρησκείες, και μάλιστα με πολύ αυστηρότερους κανόνες άσκησης. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν και να ενωθούν με το Θεό. Η σωτηρία είναι συνώνυμη με την αλήθεια, αντίθετα η πλάνη και το ψεύδος οδηγούν σε αδιέξοδα και εν τέλει στην απώλεια.

Ο ΟΣΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο Ομολογητής επίσκοπος
Ασκητής από νεαρή ηλικία ο όσιος Ιάκωβος, διακρίθηκε για την καθαρή ζωή και την ολόψυχη προσήλωση του στα διδάγματα και τις εντολές της πίστης. Αναδείχθηκε επίσκοπος στα χρόνια των εικονομάχων και διώχθηκε σκληρά, μέχρι του σημείου να στερηθεί ακόμα και αυτό το ψωμί. Άλλα όλη ή στέρηση και ή κακοπάθεια πού υπέστη, δε λύγισε καθόλου το φρόνημα του. Έμεινε σταθερός μέχρι την τελευταία του πνοή, ενθυμούμενος τα λόγια του Αποστόλου των Εθνών: “Σύ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού”1. Σύ, λοιπόν, κακοπάθησε σαν καλός στρατιώτης του Ιησού Χριστού.
1. Β’ προς Τιμόθεον, 6′ 3.

Απολυτίκιο. ‘Ηχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Εγκράτειας έκλάμψας Πάτερ Ιάκωβε, ως Ιεράρχης του Λόγου και αληθής λειτουργός, ώρθοτόμησας πιστώς λόγον τον ένθεον ούπερ την χάριν βέβαιων, δι’ αγώνων ευαγών, έδίδαξας προσκυνείσθε, την του Σωτήρος Εικόνα* ω και πρεσβεύεις υπέρ πάντων ημών.

Ο ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Πρόκειται για το Θωμά τον Α’ πού διαδέχτηκε τον Πατριάρχη Κυριάκο στις 23 Ιανουαρίου του 607. ο Θωμάς αυτός χειροτονήθηκε διάκονος και προήχθη σε Σακελλάριο από τον προκάτοχο του Κυριακού, Ιωάννη το Νηστευτή. Ή υπόληψη και ή εκτίμηση του αγνού εκείνου άνδρα προς τον Θωμά, αποτελεί την καλύτερη μαρτυρία της ευσέβειας και της υπόλοιπης αρετής του. ο Πατριάρχης Θωμάς Α’, έκτισε στο Πατριαρχείο, πού ήταν κοντά στην αγία Σοφία, τον μέγα τρίκλινο, πού από τ’ όνομα του ονομάστηκε “Θωμαΐτης”. Και από κάτω του ήταν ή βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου. Στην αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της προσωπικής του ζωής, πρόσθεσε τη δόξα του αγωνιστή και ακοίμητου φύλακα της ορθόδοξης αλήθειας. Πέθανε δε την 20ή Μαρτίου του 610 και κηδεύτηκε την 22α του ίδιου μήνα, ήμερα Κυριακή.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΦΙΛΗΜΩΝ και ΔΟΜΝΙΝΟΣ
Κατάγονταν και οι δύο από τη Ρώμη και έζησαν στα χρόνια της μεγάλης και σκληρής πάλης της ειδωλολατρίας κατά του χριστιανισμού. Με τη φλόγα του ζήλου τους για τον Χριστό, πήγαιναν σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας και κήρυτταν τον αιώνιο λόγο της σωτηρίας των ψυχών. Συνελήφθησαν και αφού τους έδειραν ανελέητα, κατόπιν τους φυλάκισαν. ‘Αλλ’ ή αφοσίωση τους στη χριστιανική πίστη εξακολουθούσε ακέραια, και έτσι κάτω από τα ξίφη των δημίων αξιώθηκαν του μαρτυρικού στεφάνου.

Ο ΟΣΙΟΣ ΒΗΡΥΛΛΟΣ επίσκοπος Κατάνης
Καταγόταν από την Αντιόχεια και ήταν μαθητής του αποστόλου Πέτρου. Όταν πήγε μαζί του στη Δύση, χειροτονήθηκε απ’ αυτόν επίσκοπος Κατάνης της Σικελίας. Εκεί ο Βήρυλλος, ποίμανε με τον καλύτερο τρόπο το ποίμνιο του και έφερε αρκετούς στη χριστιανική πίστη. Επίσης αξιώθηκε και να θαυματουργεί. Κάποτε λοιπόν, υπήρχε μια πηγή στην Κατάνη, πού έβγαζε πικρό νερό. ο Άγιος δια της προσευχής του, μετέβαλε το πικρό νερό, σε γλυκό. Όταν είδε το θαύμα αυτό κάποιος φανατικός ειδωλολάτρης, πίστεψε στον Χριστό, και μαζί μ’ αυτόν αρκετοί άλλοι. ο όσιος Βήρυλλος πέθανε σε βαθιά γεράματα και το λείψανο του ενταφιάστηκε με τιμές στην Κατάνη, όπου μέχρι σήμερα αναβλύζει μύρο και θεραπεύει ασθένειες σ’ αυτούς πού προσέρχονται σ’ αυτό με πίστη.

Ο ΟΣΙΟΣ ΣΕΡΑΠΙΩΝ ο Σιδώνιος
Καταγόταν από τη Σιδώνα και έζησε κυρίως στην Αίγυπτο, όπου έλαμπε μεταξύ των ασκητών της. Αποδείχτηκε κορυφαίος στα έργα ελεημοσύνης. Δεν έδωσε μόνο όλα του τα υπάρχοντα, προκειμένου να αφιερωθεί στην ασκητική ζωή, αλλά και κατόπιν εξακολουθούσε τη φιλάνθρωπη ζωή του με θαυμαστό τρόπο. Μοίραζε στους φτωχούς όσα ευσεβείς χριστιανοί του έδιναν για τον εαυτό του, ή δε αγάπη του στους στερημένους τον ωθούσε σε υπερβολές. Το ενδιαφέρον του για την επέκταση του Ευαγγελίου, εκδηλώθηκε με σπάνιο τρόπο. Όταν τον έπιαναν οι ληστές για να τον πουλήσουν σαν δούλο, αυτός με την πειθώ πού τον διέκρινε, έκανε τους ληστές δούλους Χριστού. Κάποτε όμως τον πούλησαν σε κάποιον Λακεδαιμόνιο πρόκριτο, πού μαζί με την οικογένεια του πρέσβευε την αίρεση των Μανιχαίων. Στην αρχή ο αιρετικός ενέπαιξε τον Σεραπίωνα, ο όποιος όμως ανταπέδωσε μόνο υπομονή και γλυκύτητα. Μετά δύο χρόνια ο δούλος νίκησε τον κύριο, ο όποιος οικογενειακά προσήλθε στην ‘Ορθοδοξία. Έπειτα ο Σεραπίων πήγε στην Αθήνα, όπου κέρδισε πολλές ψυχές. Και από ‘κει στη Ρώμη, όπου κατόρθωσε να φέρει στην εγκράτεια πολλούς κοιλιόδουλους. Τελικά όμως επέστρεψε στην αγαπημένη του έρημο και εκεί πέθανε ειρηνικά σε βαθιά γεράματα, αξιομίμητο παράδειγμα στους εκεί μοναχούς.

Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ “η εν Πέργη”
Άγνωστη ή μάρτυς αυτή στους Συναξαριστές. Ή μνήμη της αναφέρεται στον Λαυριωτικό Κώδικα Δ 25 φ. 64 α, καθώς και ή ασματική της Ακολουθία, πού ή ακροστιχίδα του Κανόνα της αρχίζει: “Δέχου τον ύμνον ευμενώς μακαριωτάτη”. Μάλλον είναι ποίημα του Θεοφάνους και εξυμνείται σαν καλλίνικος μάρτυς.

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ο Μαυρουδής
Κανονικά, σύμφωνα με την ήμερα του μαρτυρίου του 21 Μαρτίου 1547, έπρεπε να εορτάζεται αυτή την ήμερα ο Άγιος. Το Μ. Ευχολόγιο όμως, άγνωστο πώς, αναφέρει τη μνήμη του 10 Μαρτίου 1544, όπου και παραθέτουμε τη βιογραφία του.

[Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο Νεομάρτυρας (+ 1800)]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σαλος με το ξέσπασμα του Νίκου Μουρατιδη για την σειρά Γλυκάνισος του Σκαι

Λοιπόν Βλέπω μια μειονότητα από φασίστες, ρατσιστές και αμόρφωτους ηλίθιους...

Άφησε άφωνη την Κατερίνα Καινουργιου η Μαρια Σοκαλη οταν ειπε πως στα 78 της ειναι...

Υπήρξε μια απο τις πιο γοητευτικές κύριες του Ελληνικού...

Σάλος με την βομβα του Νίκου Χατζηνικολαου στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου

Καλεσμενος στην εκπομπή του Γρήγορη Αρναούτογλου ο Νίκος Χατζηνικολαου που μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως

Μόλις 57 χρόνων, έφυγε αιφνιδίως απο τη ζωη – Την βρήκε σωριασμένη στο πάτωμα η...

Άλλος ένας αιφνίδιος θανατος, μιας 57χρονης γυναίκας. Η τραγωδία...

Σάλος με τα δελτία ειδήσεων στην Αλβανία και τις καλλίγραμμες παρουσιάστριες τους

Σε μια εποχή που οι ειδήσεις δεν βλέπονται, στην Αλβανία κάποιο καναλι σκέφτηκε να προσφέρει ένα αλλου είδους θέαμα στο κοινό.

Γης της Ελιάς: Χαμός με την ερωτική σκηνή της Μυρτάλη μεσα στην πισίνα

Μια τολμηρή έκπληξη επιφύλασσε απόψε η Γη της Ελιάς

Σάλος στο Instagram με την απάντηση της Δούκισσας Νομικού στον ΑΝΤ1

“Ευχαριστώ τον ΑΝΤ1 που σεβάστηκε την επιθυμία μου να...

Σάλος με την απάντηση του Μακη Τριανταφυλλοπουλου στην Κεραμεως

30 κορυφαία αμερικανικά ΑΕΙ έρχονται τον Νοέμβριο στη χώρα μας. Στόχος: η Ελλάδα φάρος εκπαίδευσης που θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο.

Μάζης στο Kontra: Ο Ερντογάν προετοιμάζει τους Τούρκους για σύρραξη με την Ελλάδα

Ο Δρ Ιωάννης Μάζης Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής...

Νεκρός ο επιχειρηματίας Δημήτρης Αλεξιου σε τροχαιο

Ο Δημήτρης Αλεξίου, γνωστός επιχειρηματίας στην Πάτρα, ήταν ο...