Ευθεία επίθεση του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Φύγετε τώρα από την Λιβύη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιτέλους έχουμε την πρώτη ευθεία αντιπαράθεση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ με την Τουρκία. Και μάλιστα στο πιο επίσημο επίπεδο, διά στόματος του αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Όσοι μάλιστα γνωρίζουν την γλώσσα της διπλωματίας, η ενέργεια του Μπλίνκεν να δημοσιοποιήσει ο ίδιος τον διάλογο για την απαίτηση του με τον νέο Λίβυο πρωθυπουργό ο οποίος είναι μαριονέτα της Τουρκίας, καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά αποφασιστική παρέμβαση.

Ο Μπλίνκεν λοιπόν μιλώντας με τον Λίβυο πρωθυπουργό, απαίτησε την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη. Προσοχή, μίλησε για ξένες δυνάμεις και όχι μισθοφόρους ή οτιδήποτε άλλο. Η μοναδική ξένη δύναμη λοιπόν που επισήμως ενεργοποιείται στην Λιβύη, είναι η Τουρκία! Η Τουρκία που μάλιστα ο Λίβυος πρωθυπουργός Νταμπάιμπα ευχαρίστησε πριν από λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή του, για αυτή την εμπλοκή που σήμερα καταδικάζει αμερικανός υπουργός εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας λοιπόν, απαιτεί από τον Λίβυο πρωθυπουργό να διώξει αμέσως τους τούρκους από την Λιβύη. Αυτή είναι η μετάφραση του μηνύματος του. Όλες οι άλλες δυνάμεις, όπως η περιβόητη ταξιαρχία Βάγκνερ που υποτίθεται ελέγχεται από την Ρωσία, δεν έχει επίσημη σχέση με το Κρεμλίνο. Η εμπλοκή της Αιγύπτου και των Εμιράτων, είναι ανεπίσημη και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ούτε ένας Άραβας στρατιώτης αυτών των δύο δυνάμεων σε λιβυκό έδαφος.

Μιλάμε για μία δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ στην Λιβύη σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από αυτές της προηγούμενης κυβέρνησης των δημοκρατικών με τότε υπουργό εξωτερικών την Χίλαρι Κλίντον, αλλά ακόμα και της κυβέρνησης Τραμπ που ποτέ δεν είχε ασκήσει τόσο μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση της Λιβύης για αποχώρηση της Τουρκίας.

Ελπίζουμε φυσικά να έχει συνέχεια. Ένα πολύ καλό νέο για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ