Χριστιανική Δημοκρατία: Μήνυμα για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
​​​​

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

Ενόψει της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Εφέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη μεγάλη Επανάσταση του 1821, με την οποία οι υπόδουλοι Έλληνες εξεγέρθηκαν εναντίον της μακραίωνης οθωμανικής τυραννίας. Τιμούμε ιδιαίτερα τον υπέρ πίστεως και πατρίδος αγώνα και τις απίστευτες θυσίες των αγωνιστών, που οδήγησαν στην πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας.
2. Η Επανάσταση του 1821 είναι συνέχεια αδιάκοπων εξεγέρσεων του υπόδουλου ελληνικού λαού, που ξεσπούσαν σε όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας
3. Ὁ Ελληνισμός διαθέτει πλούσια και μακραίωνη πολιτική και πολιτιστική παράδοση, με οικουμενική ακτινοβολία και ουσιαστική συμβολή στην παγκόσμια Ιστορία. Μιὰ παράδοση ποὺ δεν περιορίζεται μονοδιάστατα στην κλασική αρχαιότητα. Εύστοχα ὁ συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς εντόπισε τις βάσεις της ελληνικής παράδοσης στην Ορθοδοξία, στην κλασική παιδεία καὶ στο φιλελεύθερο δημοκρατικό πνεύμα του 1821. Ξεκινά από τα μινωικά και μυκηναϊκά χρόνια, τα ομηρικά έπη, συνεχίζεται επί αιώνες κατά την ελληνιστική εποχή, όταν εξαπλώνεται σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Κατά την μετά Χριστό εποχή συνδέεται άρρηκτα με την Ορθοδοξία, από την οποία νοηματοδοτείται. Το ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος, με κέντρο την Κωνσταντινούπολη, αποτέλεσε τη μήτρα της σύγχρονης Ρωμιοσύνης, του νέου Ελληνισμού.
4. Ὁ νέος Ελληνισμός αντιστάθηκε και μεγαλούργησε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ἡ Επανάσταση του 1821, βασισμένη ταυτόχρονα στην αγωνιστική Ορθόδοξη Παράδοση του ελληνικού Λαού και στις πιο προωθημένες αρχές των απελευθερωτικών κινημάτων της εποχής, ανέτρεψε πέρα από κάθε ρεαλιστική πρόβλεψη την καταθλιπτική κυριαρχία της Ιεράς Συμμαχίας στην Ευρώπη.
5. Και μετά το 1821, ο ελληνικός λαός υπήρξε πρωτοπόρος στον υπέρ ελευθερίας αγώνα, πρωτοστατώντας στην αντίσταση στο Ναζισμό και στο Φασισμό την περίοδο 1940-1944 στην Ελλάδα και στον αντιαποικιοκρατικό αγώνα το 1955-59 στην Κύπρο.
6. Όλη αυτή η αγωνιστική παράδοση του 1821 και ἡ πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να γίνουν καταρχήν κτήμα του ελληνικού Λαού κυρίως μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όχι στην κατεύθυνση της έξαρσης της εθνικιστικής αλαζονείας, αλλά για την αναγκαία ενημέρωση και αυτογνωσία. Να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος, τους θανατηφόρους διχασμούς, που εκμεταλλεύθηκαν ξένοι και εντόπιοι εκμεταλλευτές και κερδοσκόποι.
7. Σήμερα καλούμαστε, άμεσα, να αγωνιστούμε για να αποκρούσουμε τον όλο και αποθρασυνόμενο τούρκικο ιμπεριαλισμό που απειλεί άμεσα την εθνική μας κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα στο Αιγαίο και στη Θράκη. Να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στη μόνη σωστή του βάση, ως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού. Οι συνεχιζόμενες διακοινοτικές διαπραγματεύσεις και οι διασκέψεις, όπως η προγραμματισμένη Πενταμερής, προωθούν τη στρατηγική της Τουρκίας για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνέχεια άλωση ολόκληρης της Κύπρου.
8. Όπως έγραφε ο ιδρυτής της Χριστιανικής Δημοκρατίας, ὁ αείμνηστος αγωνιστής της Δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης Νίκος Ψαρουδάκης, «Το 1821 άρχισε ὁ αγώνας της απελευθερώσεως, και ο αγώνας αυτός δεν έχει λήξει. Το έργο του 1821 είναι ημιτελές. Πρέπει να το ολοκληρώσουμε. Πλάι στην πολιτική ελευθερία που μας έδωσε, πρέπει ν’ αγωνισθούμε και για πνευματική και οικονομική (κοινωνική) ελευθερία. Σ’ αυτόν τον αγώνα καλεί την Νέα Γενιά ἡ «Χριστιανική Δημοκρατία». Το 1821 αγωνίσθηκε «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία.» Χωρίς την αλήθεια του Χριστού ελευθερία δεν αποκτάται: Οι λαοί που δεν κυβερνούνται από το Θεό, κυβερνούνται από τυράννους. Χρειαζόμαστε μια καινούργια 25η Μαρτίου.»
9. Σήμερα, 200 χρόνια μετά τον μεγάλο ξεσηκωμό, είναι επιτακτικό να μας εμπνεύσει το ίδιο όραμα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, που οδήγησε στην Επανάσταση του 1821. Το 1821 θα ολοκληρωθεί όταν η Ελλάδα θα πετύχει την κοινωνική και εθνική της απελευθέρωση με μια στρατηγική απεξάρτησής της από τις σύγχρονες «ιερές συμμαχίες».
10. Το ίδιο όραμα που οδήγησε στην ίδρυση του Κινήματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξήντα οκτώ χρόνια πριν, για μια καινούργια κοινωνία, χωρίς φτωχούς και κοινωνικά αποκλεισμένους, αλλά με πολίτες που στη βάση των αρχών της ισότητας και της αδελφότητας θα συμμετέχουν στα έργα της ζωής και του πολιτισμού.
Αθήνα 24 Μαρτίου 2021. Από το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ.

ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Ακαδημίας 78Δ Αθήνα 106 78 Τηλ: 2103806863 ,2103811302 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο [email protected] Ιστοσελίδα: www.xristianiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ