20/06/2021

Δάσκαλος σε διαθεσιμότητα γιατί… έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ!

Σε αναστολή τέθηκε δάσκαλος θρησκευτικής εκπαίδευσης στο Γιόρκ της δυτικής Αγγλίας αφού έδειξε καρτούν του προφήτη Μωάμεθ σε μαθητές του ενώ ο υπουργός Παιδείας καταδικάζει τις απειλές κατά του δασκάλου. Εξαγριωμένοι γονείς και μαθητές αλλά και ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας, έξω από σχολείο στο δυτικό Γιόρκσαιρ της δυτικής Αγγλίας ζητούσαν χθες 25/3, την απόλυση του δασκάλου που έδειξε ένα καρτούν του Μωάμεθ σε μαθητές της τάξης το. Αστυνομικοί μπλοκάραν τις εισόδους προσπαθώντας να επιβάλουν την τάξη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο διευθυντής του σχολείου, Μπάτλευ Γκράμαρ, έθεσε τον καθηγητή σε αναστολή.

Τα στοιχεία μέχρι τώρα είναι ασαφή. Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο «αν και δεν είναι ακόμη γνωστό ποια εικόνα παρουσιάστηκε στα παιδιά, οι γονείς είπαν ότι ήταν «γαλλικές» καρικατούρες, πιθανώς αναφερόμενες σε εκείνες που δημοσίευσε το Charlie Hebdo το 2012. Oι εικόνες αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία για τον φρικτό φόνο 12 σκιτσογράφων και στελεχών στο γραφείο του περιοδικού στο Παρίσι.

Στα 400 χρόνια ιστορίας του, το σχολείο είναι πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους περιστατικό.
Σύμφωνα με άλλη αναφορά, ο δάσκαλος είχε προετοιμάσει τα παιδιά για το τι επρόκειτο να τους δείξει ενώ μια άλλη εκδοχή θέλει στα παιδιά να παρουσιάστηκε ένα καρτούν από έναν Δανό γελοιογράφο που προκάλεσε επίσης παγκόσμιες διαδηλώσεις όταν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2006.

Το σκίτσο δείχνει τον Μωάμεθ με μια βόμβα στο τουρμπάνι είτε ένα ισλαμιστή τρομοκράτη με βόμβα. Έτσι και αλλιώς, σχολιάζεται, το καρτούν είναι προσβλητικό. Ο υπουργός Παιδείας καταδίκασε χθες το βράδυ 25/3, τις «απειλές και τον εκφοβισμό» που αντιμετώπισε ο δάσκαλος αφού τέθηκε σε αναστολή, χαρακτηρίζοντας «εντελώς απαράδεκτες», τις διαμαρτυρίες έξω από το σχολείο και προσθέτοντας ότι επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να εκθέσουν τους μαθητές σε «προκλητικά ή αμφιλεγόμενα» ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ