Απάνω  στο ιστορικό USS Constitution γιορτάστηκε πανηγυρικά η 25 Μαρτίου 1821 στη Βοστώνη 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με ένα πολύ διαφορετικό και πρέπον τρόπο γιορτάστηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης η επέτειος των 200 χρόνων από την επανάσταση του Ελληνισμού για ελευθερία και απελευθέρωση από την οθωμανική σκλαβιά αιώνων.  

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης  ήταν ο Ποντιακός Σύλλογος «Παναγία Σουμελά» Βοστώνης, με επικεφαλής τον αγαπητό συμπατριώτη μας Γιώργο Γιαλτουρίδη, Πρόεδρο του Συλλόγου και ο δικηγόρος Δημήτριος Καυκάς. Και η πρωτότυπη εκδήλωση διεξήχθη πάνω στην ιστορική φρεγάδα του Αμερικανικού Ναυτικού, USSConstitution.

Και όχι τυχαία η επιλογή του USS Constitution,  εφόσον η φρεγάδα αυτή συμμετείχε ενεργά στον αγώνα του Ελληνισμού, με πολλούς τρόπους και προσφορές,  όπως εξήγησαν ο ένας μετά τον άλλο οι επίσημοι ομιλητές.

ABD76514 0ED9 4A72 9506 21FFCF445694
O Commander John Benda

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε  από τον Commander John Benda, (CommandingOfficer USS Constitution 76ον Διοικητής της φρεγάδας με την παρουσίαση των “χρωμάτων” από το USSC Color Guard).  Όπως εξήγησε ο Διοικητής, η στολή που φόρεσε ήταν η στολή που φορούσε ο τότε Διοικητής του ιστορικού USS Constitutionόταν το 1821 βρέθηκε στην Μεσόγειο συμμετέχοντας στην επανάσταση των Ελλήνων.

«Είμαστε σήμερα εδώ να γιορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων  της ελληνικής επανάστασης, πάνω σ΄αυτό το πλοίο, αντιπροσωπεύοντας όλο το αμερικανικό ναυτικό όλες τις ένοπλες δυνάμεις, όλη τη χώρα, γιατί το πλοίο αυτό το 2009 καθιερώθηκε ως το «πλοίο των ΗΠΑ», είπε ο Commander JohnBenda και πρόσθεσε « Μετά τον πόλεμο εναντίον των Βρετανών το 1812 το πλοίο αυτό βρέθηκε την δεκαετία του 1820 στην Μεσόγειο και αναμένω να ακούσω για την προσφορά του από εσάς».  

5936E960 F261 466B B1F3 F93461955CCE

Ο  Μητροπολίτης Μεθόδιος είπε μεταξύ άλλων:  « Στα χρονικά της αμερικανικής ιστορίας δεν υπήρξε ποτέ πιο γενναιόδωρη και επίσημη έκφραση γνήσιου αισθήματος υποστήριξης προς ένα λαό από εκείνη προς τον σκλαβωμένο ηρωικό ελληνικό λαό για ελευθερία, το 1821.  Ο αγώνας της Ελλάδας για ελευθερία ώθησαν τους Αμερικανούς συμπατριώτες να σταθούν πλάι στους Έλληνες για δημοκρατία και αυτό-διάθεση. Αμερικανοί φιλέλληνες πίστεψαν στον ξεσηκωμό των Ελλήνων, ότι είχαν την κοινωνική υποχρέωση να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει τη δημοκρατία που ήταν δικό της γέννημα.  Ο Samuel Gridley HoweJames WilliamsGeorge Jarvis και άλλοι άφησαν τα σπίτια τους και έτρεξαν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ελλάδας και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ενώ φιλελληνικές οργανώσεις διοργάνωναν εράνους για να βοηθήσουν το σκοπό αυτό…»

82B260BA 6F43 4D9D 9961 300CAF2DF609
Ο δικηγόρος Δημήτριος Καυκάς

Στο μουσείο USS Constitution Museum στη Βοστώνη όπως είπαν,  τόσο  η  ΔιδαAnne Rand, Πρόεδρος και Εκτελεστική Σύμβουλος του Μουσείου για το ιστορικό πλοίο USS Constitution στη Βοστώνη όσο και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα στο βιντεογραφημένο μήνυμά του Geoffrey R. Pyatt,  καθώς και ο Γιώργος Γιαλτουρίδης, διασώζεται βιβλίο με σημειώσεις του Marine Private William Fleming στο οποίο καταγράφτηκε ότι στο πλοίο USS Constitution,  επιβιβάστηκαν και οι ήρωες μας Κωνσταντίνος Κανάρης και Θεόδωρος Κολοκοτρώνης…

Κατά σειρά οι ομιλητές μετά τον Ελληνικό και Αμερικανό Εθνικό ΄Υμνο

Η μουσικός Παναγιώτα Χαλουλάκου τραγούδησε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο Ελλάδας και Κύπρου και στη συνέχεια τον Εθνικό ΄Υμνο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

73834A08 7F67 4769 BCFB 3877800B3C45

Χαιρετισμός από τον Μητροπολίτη Μεθόδιο Βοστώνης, Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Αμερικής

Χαιρετισμός από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Βοστώνη.

Προβλήθηκαν βιντεογραφημένα μηνύματα  από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελληνική Δημοκρατία Geoffrey R. Pyatt, από τον Βουλευτή Gus Bilirakis από την Φλώριδα, από τον Βουλευτή John Sarbanes από το  Maryland,  από τον Michael S. Dukakis  πρώην Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης , τον Lew Evangelidis Σερίφη της Worcester County, τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον Κωνσταντίνο Βελέντζα για τον Σύνδεσμο Ελληνισμού και Φιλελληνισμού στην Αθήνα και την Δρ. Jeanne McDougall την προ προ εγγονή του Master Gunner George Sirian.

Μίλησε για τον ηρωισμό των Ελλήνων για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την προσφορά και συμμετοχή του αμερικανικού πλοίου USS Constitution, η Διδα Anne Rand, Πρόεδρος και Εκτελεστική Σύμβουλος του Αμερικανικού Μουσείου για το ιστορικό πλοίο USSConstitution στη Βοστώνη.

Ακολούθησαν ο συμπατριώτης μας Γιώργος Γιαλτουρίδης, Επικεφαλής της Διοργανωτικής Επιτροπής της Εκδήλωσης,  Πρόεδρος του Ποντιακού Συνδέμσου‘Παναγία Σουμελά’ Βοστώνης και ο δικηγόρος Δημήτριος Καυκάς, επίσης της Επιτροπής Εκδηλώσεως.

Στη συνέχεια μίλησαν και εξήραν τον ηρωισμό της επανάστασης του 1821 οι ακόλουθοι επίσημοι:

O Γενικός Πρόξενος της Αιτής στη Βοστώνη,  Xans Charles, o Γενικός Πρόξενος της Πορτογαλίας στην Βοστώνη, João Pedro de Vasconcelos Fins do Lago, ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στη Βοστώνη, Πρέσβης  Meron Reuben, ο συγγραφέας Βασίλειος Κυράνης, ο Σερίφης της Πολιτείας Middlesex Peter Koutoujian, η δίδαGillian Kellogg, απόγονος του μεγάλου φιλέλληνα Δρ. Samuel Gridley Howe και οΚαθηγητής Emmanuel E. (Manolis) Paraschos Professor Emeritus στο Κολλέγιο Emerson College.

9F1659C1 F164 4EE7 8657 C4255E7A41DA

Ο Peter Koutoujian,  Σερίφης της  Middlesex County στη Μασαχουσέτη.

Όσο και να γράψω είναι λίγα, ο μόνος τρόπος να αντιληφθεί ένας το μεγαλείο της διαφορετικής αυτής εκδήλωσης προς τιμή του Ελληνικού Έθνους και της ηρωικής θυσίας του για απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό, ταυτόχρονα με την αμερικανική βοήθεια και προσφορά, είναι να αφιερώσει λίγο χρόνο να παρακολουθήσει το  βίντεο της εκδήλωσης. Τιμώντας τους αγώνας και θυσίες μιας ανεπανάληπτης γενιάς Ελλήνων.

71B8B7B9 3BF9 4E09 A36A AD6CF0D92D0F
Ο Γιώργος Γιαλτουρίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου ‘Παναγία Σουμελά’.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Γιώργο Γιαλτουρίδη να ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες με την ευχή

ΖΗΤΩ Η ΑΜΕΡΙΚΗ, ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ,  ΖΗΤΩ Η ΚΥΠΡΟΣ. 

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ