103 απόστρατοι Τούρκοι προειδοποιούν για το τέλος της Τουρκίας – καρφώνουν τον Ερντογάν στην Ρωσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιστολή που συνέταξαν 103 τούρκοι απόστρατοι, οι περισσότεροι ναύαρχοι, συνιστά μία προαναγγελία διάλυσης του τουρκικού κράτους από τις ενέργειες του Ερντογάν. Όταν κάνουν λόγο για πιθανότητα ακύρωσης της συνθήκης του Μοντρέ, στην ουσία χτυπούν καμπάνες στην διεθνή κοινότητα απαιτώντας την άμεση ανατροπή Ερντογάν.

Είναι ο ίδιος λόγος που ο Στάλιν ήθελε να διαλύσει την Τουρκία, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος. Η συνθήκη του Μοντρέ εγγυάται την απερίσπαστη διέλευση των πλοίων – μη πολεμικών – από τα στενά του Βοσπόρου και αποτελεί τον λόγο που η διεθνής κοινότητα ανέχθηκε την Τουρκία τόσες δεκαετίες.

Η παραμικρή απόπειρα αλλαγής του Καθεστώτος των στενών, είναι βέβαιο ότι θα σημάνει το τέλος όχι μόνο του Ερντογάν αλλά και της Τουρκίας. Η επιστολή λοιπόν των αποστράτων τούρκων προειδοποιεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον Ερντογάν να μην τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο.
Η απάντηση του Ερντογάν ήταν εξαιρετικά σκληρή και κάνει λόγο για πραξικόπημα. Το βέβαιο πάντως είναι πως εάν τολμήσει να αμφισβητήσει την συνθήκη του Μοντρέ, σίγουρα θα υποστεί βαρύτατες κυρώσεις που ίσως το πραξικόπημα θα αποτελεί ελαφρύ όρο.

Φυσικά η πρώτη χώρα που θα βληθεί από μία τέτοια εξέλιξη, θα είναι η Ρωσία. Γεγονός που είναι βέβαιον ότι δεν θα το ανεχτεί.

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα από την αναφορά των 103 αποστράτων.

«Πρόσφατα, στο πλαίσιο του έργου του Κανάλ Ιστανμπούλ και της δικαιοδοσίας της ακύρωσης της Συνθήκης του Μοντρέ, η συζήτηση για την Συνθήκη του Μοντρέ προκαλεί ανησυχία. Τα τουρκικά Στενά, που είναι από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες διόδους στον κόσμο, διοικούνται υπό το καθεστώς διεθνών συμβάσεων. Η πιο πρόσφατη από αυτές τις συμφωνίες, η Συνθήκη του Μοντρέ, δεν προστατεύει μόνο με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα της Τουρκίας και ρυθμίζει την δίοδο από τα στενά του Βοσπόρου, είναι επίσης μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία που ολοκληρώνει την Συνθήκη της Λωζάνης, επιστρέφοντας στην Τουρκία πλήρη κυρίαρχα δικαιώματα επί των Στενών και της Καλλιπόλεως, καθώς και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Επίσης, προστατεύει την ασφάλεια των  χωρών στη Μαύρη Θάλασσα» αναφέρει η δήλωση και συνεχίζει: «Εξαιτίας αυτών των λόγων, πρέπει να αποφεύγεται η συζήτηση για την Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία κατέχει σημαντική θέση στην επιβίωση της Τουρκίας και πρέπει να αποφεύγονται οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να φέρουν το θέμα στη δημόσια συζήτηση και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ