Ταμείο ανάκαμψης: Διαφημίζουν λεφτά που δεν υπάρχουν για να κρύψουν την απόλυτη καταστροφή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κοινωνία έκλεισε με 1.000 κρούσματα και ανοίγει με 4.000!

Αποτυπώνεται ελεύθερη πτώση δημοτικότητας σε φανερές και κρυφές έρευνες.

Σε επιχείρηση διαμόρφωσης μιας εικονικής πραγματικότητας, που ωραιοποιεί τις καταστάσεις και αναζητεί «ευήκοα ώτα» στην κοινωνία, επιδίδεται τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση. Με αιχμή του δόρατος το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, τα εμβόλια και το Ταμείο Ανάκαμψης, στο Μέγαρο Μαξίμου -σταθερά εκτός τόπου και χρόνου- θέλουν να «χτίσουν» ένα θετικό αφήγημα εν όψει της πολύ δύσκολης, επόμενης μέρας.

Την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας ασφυκτιά και οι πολίτες έχουν εξοργιστεί με τα «εμπρός πίσω» και την παντελή έλλειψη σχεδιασμού, ο πρωθυπουργός θέλει να αλλάξει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και να ανακόψει την ελεύθερη πτώση, που αποτυπώνεται και στις φανερές και τις κρυφές έρευνες.

Αντιφάσεις, αλληλοσυγκρουόμενα μέτρα χωρίς σχέδιο και συνεχείς πειραματισμοί έχουν οδηγήσει τη χώρα σε περισσότερους από 8.000 νεκρούς, σε εκατοντάδες διασωληνωμένους, που δεν χωρούν πλέον στις ΜΕΘ, και στο πιο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown στην Ευρώπη. Η μέθοδος του «ακορντεόν», με το διαρκές άνοιγμα και κλείσιμο των δραστηριοτήτων, έχει οδηγήσει στα όριά της την κοινωνία και αποδεικνύει με σαφήνεια πλέον πως ο υποτιθέμενος σχεδιασμός δεν αποδίδει στο ελάχιστο. Μάλιστα, παρατηρείται το παράδοξο η κοινωνία να έκλεισε με περίπου 1.000 κρούσματα και να ανοίγει από αυτό το Σαββατοκύριακο με 4.000 κρούσματα, με όποιο ρίσκο μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Αδεια κρατικά ταμεία

Η κόπωση του πληθυσμού και τα άδεια κρατικά ταμεία ανάγκασαν το Μέγαρο Μαξίμου να αλλάξει ρότα, αλλά πάλι χωρίς συγκεκριμένο πλάνο. Και αυτή η «αλλαγή μείγματος μέτρων», σύμφωνα με την κυβερνητική ορολογία, συνέπεσε χρονικά με το εξαιρετικά βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και προκαλεί εύλογες απορίες. Πάντως, ακόμα και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα οποία προσπαθεί να κατευθύνει η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις των κορυφαίων στελεχών της, αυτή τη φορά λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης δεν έκαναν δεκτές -στην αρχική τους μορφή- τις επιθυμίες του πρωθυπουργικού γραφείου.

Συγκεκριμένα, οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο το Σαββατοκύριακο, και όχι τις υπόλοιπες ημέρες, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με τη μέθοδο click away και click inside, που δεν ήθελε το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ και τα σχολεία, παρά την επιθυμία της κυρίας Κεραμέως να ανοίξουν από αύριο, μετατίθενται χρονικά μία εβδομάδα και βλέπουμε.

Ταυτόχρονα, κατά πάγια τακτική της, η κυβέρνηση συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, παραπέμποντας στην ατομική ευθύνη του καθενός, όπως θα συμβεί και με την υπόθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Η ανικανότητα στο μεγαλείο της!

Εμβολιασμοί

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, στις αρχές του έτους ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του είχε διαβεβαιώσει πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου «θα έχουμε περί τα 4.000.000 δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2.000.000 συμπολιτών μας». Τελικά, όπως φαίνεται από την επίσημη ιστοσελίδα emvolio.gov.gr, την 31η Μαρτίου είχαν εμβολιαστεί περίπου οι μισοί και συγκεκριμένα 1.104.615 (εμβολιασμοί πρώτης δόσης) πολίτες. Ουσιαστικά, η εμβολιαστική πολιτική έχει καταρρεύσει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τη μία αστοχία να διαδέχεται την άλλη.

Εντός της εβδομάδας αποκαλύφτηκε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να έχει πάρει 2.000.000 επιπλέον εμβόλια της εταιρίας Moderna, καθώς από τα 3.800.000 εμβόλια της Moderna που είχαν προϋπολογιστεί, πήραμε τελικά 1.800.000.

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα στην πραγματική οικονομία καλά κρατεί, με την ύφεση, τον κίνδυνο μαζικών «λουκέτων» και χιλιάδων νέων χαμένων θέσεων εργασίας, καθώς και τη συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποτελούν διαρκή «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, που βλέπει τα χειρότερα να είναι μπροστά…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ