Επίθεση του Ιράν και συλλήψεις τουρκόφωνών για κατασκοπεία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρύτατη επιχείρηση από τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας του Ιράν, κατά τουρκόφωνών Αζέρων μειονοτικών στα δυτικά της χώρας. Ο ακριβής αριθμός των συλλήψεων δεν έγινε γνωστός, αλλά οι κατηγορίες προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι τουρκόφωνοι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ!

Αντιμετωπίζουν δηλαδή την θανατική ποινή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της χώρας. Είναι σαφές ότι το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί στενή στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ γεγονός που φάνηκε και κατά τον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το γεγονός όμως ότι Αζέροι του Ιράν φέρονται να συνεργάζονται με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, δίνει μία νέα διάσταση στην πολύπαθη περιοχή και την πολυετή αντιπαράθεση.

Διότι έχοντας ως δεδομένο πως η Τουρκία θεωρεί όλους τους τουρκόφωνους της περιοχής ως τούρκους, η ενέργεια αυτή του Ιράν δεν στρέφεται τόσο κατά του Ισραήλ όσο κατά της Τουρκίας. Και μία τέτοια εξέλιξη περιπλέκει την κατάσταση διότι υπό την ηγεσία του Ερντογάν, η Τουρκία διατηρεί εξαιρετικά στενές σχέσεις με το Ιράν, ενισχύει την παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει είδηση και ο ίδιος ο Ερντογάν πλουτίζει. Εάν λοιπόν ο τούρκος προέδρος δεν αντιδράσει σε αυτή την εξέλιξη, θα είναι σα να δίνει το πράσινο φως για μαζικές εκκαθαρίσεις των Ιρανών κατά των τουρκόφωνών του Ιράν.

Θα επιδείξει δηλαδή την ίδια ανοχή που επιδεικνύει και με την Κίνα, καθώς δεν έχει βγάλει τσιμουδιά για τον διωγμό τον Οϊγούρων. Και η εξέλιξη αυτή θα του δημιουργήσει ένα μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα στα ήδη υπάρχοντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ