Το σχέδιο Ερντογάν που θα οδηγήσει είτε την Τουρκία είτε την Ελλάδα σε τραγικές καταστάσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το φαραωνικό σχέδιο για τον δεύτερο… Βόσπορο, είναι το σημείο κλειδί για το μέλλον. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ελιγμό του Ερντογάν προκειμένου να εκβιάσει την Δύση ώστε να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ελλάδα, προκειμένου να «επανέλθει στην τάξη» και να το ακυρώσει.

Εάν πάντως το εννοεί, θα είναι η αρχή του τέλους της Τουρκίας. Η παρέμβαση των ναυάρχων είναι ενδεικτική. Εάν ο Ερντογάν πιστεύει πως Ρωσία και ΗΠΑ θα τον αφήσουν να γίνει ρυθμιστής των στενών με τον τρόπο που θέλει, θα ολοκληρωθεί αυτό που ήθελε να κάνει ο Στάλιν αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος. Να ακρωτηριάσει την Τουρκία. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για να της αφαιρέσει τον έλεγχο των στενών.

Η Συνθήκη του Μοντρέ το 1936 όπως και της Λωζάννης, το 1923, είναι οι δύο ιδρυτικές συνθήκες της σύγχρονης Τουρκίας. Δύο συνθήκες τις οποίες το καθεστώς Ερντογάν θέλει να ακυρώσει λόγω της νεοαποικιακής, νεοοθωμανικής επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο μεγαλομανής Τούρκος πρόεδρος. Η συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ άρχισε το 2019, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν άρχισε να εφαρμόζει το φαραωνικό σχέδιο για την κατασκευή του δεύτερου… Βοσπόρου! Της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης»! Ενός φαραωνικής έμπνευσης τεχνητού πλωτού διαύλου, παράλληλα στον Βόσπορο, που θα συνδέει τη θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα.

Στην κατασκευή του τεχνητού καναλιού, μήκους 45 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού δαπάνης δεκάδων δισεκατομμυρίων, αντιδρούν έντονα οι περισσότερες οικολογικές οργανώσεις, αλλά και Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, και πιθανός αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023. Ο Ιμάμογλου και οι οικολόγοι προειδοποιούν για καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή του καναλιού, αλλά και για ολέθριες συνέπειες σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού, κάτι που φοβούνται αρκετοί σεισμολόγοι.

Υπάρχει, όμως, και η γεωπολιτική διάσταση. Ο Ερντογάν θέλει με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ και το νέο κανάλι της Πόλης να ενισχύσει τα διαπραγματευτικά του χαρτιά με τις Μεγάλες Δυνάμεις. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η Συνθήκη του Μοντρέ πάντα ενοχλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς «η Ουάσινγκτον θα ήθελε να στείλει όλο και περισσότερα πολεμικά πλοία εναντίον της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα» γράφει ο Μουράτ Γετκίν. Το Μοντρέ βάζει πολλά εμπόδια στη διέλευση ξένων πολεμικών σκαφών, ενώ με την αναθεώρηση της συνθήκης και το νέο κανάλι όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν. Ετσι θα προσπαθήσει να δελεάσει, για παράδειγμα, τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν ο Ερντογάν. Μήπως και αλλάξει στάση η Ουάσινγκτον… Ο Τούρκος πρόεδρος κινδυνεύει όμως να τα σπάσει με τη Ρωσία. «Το κανάλι της Κωνσταντινούπολης είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, εφόσον δεν παραβιάζει τη Συνθήκη του Μοντρέ» προειδοποίησε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αγκυρα, Αλεξέι Γέρκοφ.

Αν και γνωστός «καιροσκόπος» ο Ερντογάν, δύσκολα θα καταφέρει να ικανοποιήσει όλους τους μεγάλους παίκτες στην περιοχή της Ευρασίας. Και πατώντας σε δύο βάρκες, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βυθιστεί…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ