19/04/2021

Ο υπουργός εξυπηρέτησης παρουσιαστών Χατζηδάκης και η μάνα με το ανάπηρο παιδί

Δύο αποκρουστικές ιστορίες που ντροπιάζουν κάθε έλληνα πολίτη με πρωταγωνιστή τον υπουργό εργασίας Κώστα Χατζηδάκη.

Η πρώτη ιστορία είναι ότι ο κύριος Χατζηδάκης μετά την κατακραυγή ομολόγησε πως δεν έκανε απαιτητά τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που εισέπραξε ο γνωστός παρουσιαστής από το πρόγραμμα συνεργασία, υπόθεση που όπως όλα δείχνουν οδήγησε στην καρατόμηση του πρώην υπουργού Γιάννη Βρούτση ο οποίος παρεμπόδισε το πλιάτσικο του δημοσίου χρήματος.

Η δεύτερη ιστορία συνδέεται άρρηκτα με την πρώτη.

Ο ΕΦΚΑ αρνήθηκε να παραλάβει αίτηση για αναπηρία παιδιού!

Μια μητέρα που ήθελε να καταθέσει αίτηση χορήγησης βεβαίωσης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που να γνωστοποιεί την πάθηση του παιδιού της, έπεσε στο τείχος αναλγησίας του ΕΦΚΑ. Τείχος που φαίνεται ότι άνοιγε για παρουσιαστές που εισέβαλαν με μπράβους στο υπουργείο.

Η γυναίκα ήθελε να χρησιμοποιήσει τη βεβαίωση ότι το τέκνο της έχει κριθεί με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, για την προβλεπόμενη απαλλαγή της από τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι… αρμόδιοι επικαλέστηκαν εγκύκλιο του ΕΦΚΑ και ζήτησαν από τη γυναίκα παραβολο 46 ευρώ για να παραλάβουν την αίτηση.

Η μητέρα του παιδιού με αναπηρία προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη για να βρει το δίκιο της. Η Ανεξάρτητη Αρχή επικοινώνησε εγγράφως με την κεντρική υπηρεσία του ΕΦΚΑ.

«Η άρνηση αποδοχής της αίτησης στερείται νόμιμης αιτιολογίας και ότι σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας η διοικητική δράση στηρίζεται σε διατάξεις νόμου και γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου και όχι σε γενικά έγγραφα και εγκυκλίους που συχνά διαστρέφουν ή εξουδετερώνουν τις επιλογές του νομοθέτη», ανέφερε η επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς τη διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα.

Επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε «να ενημερωθεί για τις διατάξεις που δικαιολογούν την εκ νέου είσπραξη παραβόλου για γνωμάτευση που έχει ήδη εκδοθεί και ισχύει και ζήτησε την τήρηση της νομοθεσίας με στόχο την άρση προσκομμάτων είτε γραφειοκρατικών είτε οικονομικών κατά την πρόσβαση των ΑμεΑ σε κοινωνικές ή οικονομικές παροχές».

Μετά από την παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής, ο ΕΦΚΑ έστειλευπηρεσιακό έγγραφο στο τοπικό υποκατάστημα, με το οποίο ζητά να παραλαμβάνεται κάθε αίτηση που υποβάλλεται στην υπηρεσία.

Μάλιστα έδωσε εντολή να διεκπεραιωθεί η αίτηση της γυναίκας χωρίς την φυσική της παρουσία για την αποτροπή περαιτέρω ταλαιπωρίας της.

Ειδικότερα, εισήχθη ο ιατρικός φάκελος του τέκνου της στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΔΥΕ) για να διαπιστωθεί ότι η πάθηση περιλαμβάνεται στις παθήσεις που δικαιούνται απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου να εκδοθεί αυθημερόν η γνωστοποίηση πιστοποίησης ποσοστού αναπηρίας και να την παραλάβει η μητέρα του παιδιού.

Εάν ήταν παρουσιάστρια και είχε δύο μπράβους εύκαιρους, θα είχε λυθεί το θέμα σε δευτερόλεπτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ