Νικήτας Κακλαμάνης: Νίκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος από το ieidiseis.gr

Το ξέρουν και οι κολώνες στο Περιστύλιο. Ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν ο φυσικός πρόεδρος της σημερινής Βουλής. Τον έκοψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον άχρωμο, αλλά πειθήνιο, Κ. Τασούλα.

Ωστόσο το σώμα εξέφρασε την υποσυνείδητη συλλογική του βούληση, δίνοντας στον Νικήτα, ως αντιπρόεδρο με περισσότερες ψήφους από τον σημερινό πρόεδρο.

Δεν είναι πάντως αυτός ο λόγος που ο Κακλαμάνης δεν χαρίζει κάστανα στην κυβέρνηση, οσάκις παρεκτρέπεται. Απλώς γνωρίζει όσα ορίζει το Σύνταγμα για τους βουλευτές.

Μετά τις βολές για το άνοιγμα του τουρισμού, έπιασε από το αυτί όσους εμπλέκονται το σκάνδαλο Φουρθιώτη: «Ορθώς το έφερε η αντιπολίτευση στη Βουλή».

Μα τι έχουν πάθει στη ΝΔ; Μετά στον Βρούτση και ο Κακλαμάνης βρίσκει σημεία επαφής με τους Συριζαίους . Ο ένας μιλάει στο Documento, ο άλλος λέει ότι ευλόγως ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Προκαλούν ξινίλα στο μέγαρο Μαξίμου. Αλλά σώζουν την τιμή της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που καταρράκωσε ο Πέτσας- με υποδείξεις άνωθεν.

Αλίμονο αν ο βουλευτής δεν μπορεί να δέχεται ερωτήσεις από ΜΜΕ , επειδή δεν είναι της αρέσκειας του Πρωθυπουργού- για λόγους που δεν αφορούν το κόμμα ή την κυβέρνηση.

Η άσκηση κριτικής που θενά στον κοινοβουλευτικό πλανήτη δεν είναι λόγος για εμπάργκο.

Ο Κακλαμάνης δεν είναι χτεσινός και ξέρει να διαβάζει όσα διαδραματίζονται. Αλλά επειδή έχει δημοκρατική κουλτούρα τους δίνει τράτο: «Περιμένω να ακούσω τις απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού».

Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι το μέγαρο Μαξίμου «δεν είχε και δεν έχει σχέση με τον συγκεκριμένο κύριο» δεν τον καλύπτει. Προφανώς ο ίδιος αμφισβητεί τις αναφορές και στη «σχέση» και στο «κύριος».

Άλλωστε η Πελώνη για το πρωθυπουργικό περιβάλλον μίλησε, δεν πήρε όρκο για την κυβέρνηση και τους υπουργούς.

Δεν είναι μόνος του απέναντι σε όσους προσπαθούν να θάψουν το σκάνδαλο Φουρθιώτη, να το υποβαθμίσουν και κυρίως να το κρατήσουν μακριά από τη Δικαιοσύνη.

Είπε αυτό που σκέφτονται και άλλοι στη ΝΔ: αν όχι αυτεπαγγέλτως ο εισαγγελέας, τότε με πρωτοβουλίες Χατζηδάκη και Χρυσοχοΐδη οι εμπλεκόμενοι πρέπει να περάσουν απ τον πάγκο του ανακριτή.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης στάθηκε και στο πλευρό του Γιάννη Βρούτση που έχει προκαλέσει δυσφορία στο Πρωθυπουργείο – γιατί μίλησε.
Εξήγησε ότι ο Βρούτσης τα είπε στο Documento γιατί « αυτή την εφημερίδα είχε ως κύριο θέμα την υπόθεση Φουρθιώτη». Εννοεί ότι οι άλλοι θα τον αγνοούσαν.

Την Παρασκευή στη Βουλή ο Χρυσοχοΐδης έχει την τύχη να ερωτάται από ένα βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, που δεν θα τον ζορίσει.

Αλλά τώρα ξέρει ότι απέναντι δεν έχει μόνο τους Συριζαίους για να απαξιώσει την κριτική που δέχεται επειδή προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχει και τους βουλευτές της ΝΔ-που εκπροσωπεί ο Κακλαμάνης.

Ήδη μετά από την παρέμβασή του η κυβέρνηση, την ανάγκη φιλοτιμία ποιουμένη, ανακοίνωσε ότι απευθύνθηκε στον εισαγγελέα.

Έστω και αν το εννοεί, όπως στην περίπτωση Ινδαρέ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κέρδισε μια νίκη, για λογαριασμό του Σώματος που τον τίμησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ