Τρόμος στο Μαξίμου, σε αμηχανία οι «πρόθυμοι», κινητικότητα στη ΝΔ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παρέμβαση Καραμανλή αναστάτωσε έως τρόμαξε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επισήμως σιώπησε, ακολούθως συνέβαλε στην υποβάθμιση του θέματος και τώρα φέρεται ότι βρίσκεται σε αμηχανία. Το γεγονός μάλιστα ότι αμέσως τουλάχιστον 11 βουλευτές της Ν.Δ. (όπως φάνηκε από τις δηλώσεις τους στη «δημοκρατία» την επόμενη ημέρα) συντάχθηκαν με τον κ. Καραμανλή για όσα είπε απευθυνόμενος στον προκάτοχό του, δημιούργησε ακόμη ένα νέο δεδομένο.

Εγινε φανερό ότι, ύστερα από μια περίοδο κατά την οποία επικρατούσε η λανθασμένη εντύπωση περί «αδράνειας» στο εσωτερικό της Ν.Δ., η δήλωση αυτή του πρώην πρωθυπουργού έδωσε αυτόματα το έναυσμα για να ενεργοποιηθούν πάλι τα «γαλάζια» αντανακλαστικά για τα εθνικά θέματα και να διαψευστεί η εικόνα ότι ολόκληρος ο κυβερνητικός χώρος έχει αλωθεί από τις αντιλήψεις που εκφράζονται -από την εποχή Σημίτη και όχι μόνο- από το γνωστό ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ως προς το τυπικό της υπόθεσης, τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια θα μπορέσουν -αν έρθουν στη Βουλή- να αποσπάσουν πλειοψηφία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, βοηθώντας τον κ. Μητσοτάκη σε αυτό, έχει προαναγγείλει ότι θα τα υπερψηφίσει. Η πολιτική ουσία όμως πλέον είναι πολύ διαφορετική. Από την ώρα που ανακοίνωσε την απάντησή του με τυπικό αποδέκτη τον κ. Σημίτη ο Κ. Καραμανλής, έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα που επηρεάζουν το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων. Με τη δυναμική που προσέλαβε η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού συγκροτήθηκε και ενεργοποιήθηκε αμέσως ένα ισχυρό και καθοριστικό μπλοκ εντός της Ν.Δ. που θέτει καταρχάς ένα ντε φάκτο βέτο σε κάθε σχεδιαζόμενη υποχώρηση στα εθνικά θέματα.

Κατά συνέπεια, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανάγκη είτε να αλλάξει στρατηγική είτε να πάρει άλλες αποφάσεις. Αλλωστε ουδείς τρέφει αμφιβολία ότι, ακόμη και εάν ο κ. Καραμανλής επιλέξει, για το θέμα των Σκοπίων, να παραιτηθεί από βουλευτής, αυτό θα αποτελέσει αυτόματα θρυαλλίδα άλλων εντυπωσιακών εξελίξεων σε όλο το σκηνικό…

Του Ανδρέα Καψαμπέλη από την Δημοκρατία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ