Εφιάλτης Μπάιντεν – Κλίντον: Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για Ουκρανία και Ιράν – Στα πρόθυρα της παγκόσμιας σύρραξης (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

netakias

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για Ουκρανία και Ιράν

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται εκ νέου σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, λόγω των πολύ σημαντικών εξελίξεων στα θέματα της έντασης Ρωσίας-Ουκρανίας, του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στο Αφγανιστάν.

1 5Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήταν πριν από πολύ λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες συμμετέχοντας στην πρώτη Σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ μαζί με τους άλλους 29 ομολόγους του των κρατών-μελών της Συμμαχίας.

Πληροφορίες του υπογράφοντος από την έδρα της Συμμαχίας φέρουν και τον υπουργό εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτριου Κολέμπα, να βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, όπου -λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και στο Ντονμπάς- θα έχει συνομιλίες με τον Μπλίνκεν και τον γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Πριν από την αναχώρησή του από την αμερικανική πρωτεύουσα, ο Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας, Χάικο Μάας, Ντόμινικ Ράαμπ και Ιβ λε Ντριάν, για τις προκλητικές παραμεθόριες κινήσεις και εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις της Μόσχας περιφερειακά της Ουκρανίας, καθώς και για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στις Βρυξέλλες έφθασε, προερχόμενος από το Ισραήλ, και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός ε.α. Λόιντ Οστιν, όπου μαζί με τους Μπλίνκεν-Στόλτενμπεργκ και άλλους κορυφαίους παράγοντες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την όλη διαμορφωθείσα κατάσταση, ενώ θα ενημερωθούν από τον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ/SACEUR, πτέραρχο Τοντ Ουόλτερς.

Στο στρατηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στη Μονς του Βελγίου έχουν συγκεντρωθεί πληρέστατες πληροφορίες και εκτιμήσεις από τα διάφορα επιμέρους επιτελεία του ΝΑΤΟ σε Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία και Μ. Βρετανία για τις ρωσικές κινήσεις, ενώ έχουν ενισχυθεί σε Πολωνία, Βαλτικές Δημοκρατίες, Ρουμανία οι εκεί σταθμεύουσες πολυεθνικές μονάδες της Συμμαχίας στο πλαίσιο της EFP (Enhanced Forward Presence), ως και της διαχρονικής νατοϊκής επιχείρησης Atlantic Resolve. Παράλληλα παρατηρείται αυξημένος αριθμός εναέριων περιπολιών (Air Policing) από νατοϊκά αεροσκάφη στις περιοχές της Βόρειας Θάλασσας, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, λόγω της αυξημένης ρωσικής αεροπορικής δραστηριότητας.

Στο μεταξύ, αύριο και μεθαύριο, με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας (βάσει των κανόνων που διέπουν τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936) δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα διέλθουν των τουρκικών στενών με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα βρίσκονται εκεί, ενώ θα επισκεφθούν λιμάνια φιλοδυτικών παρευξείνιων κρατών. Από την πλευρά της η Αγκυρα -παρά τις σχέσεις της με τη Ρωσία-υποστηρίζει πλήρως τις θέσεις της Ουκρανίας στα θέματα της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 στην υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Τατάρων, αλλά και στην περίπτωση των αποσχιστικών ενεργειών των Ρώσων ανταρτών στο Ντονμπάς, που επιδιώκουν τον εδαφικό ακρωτηριασμό της ουκρανικής ακεραιότητας.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας θα ενημερώσει τους Μπλίνκεν-Στόλτενμπεργκ και για τη διήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ, αναφορικά με την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις του με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ μαίνεται ένας πολυδιάστατος υπόγειος πόλεμος με στοιχεία πυραυλικές επιθέσεις, ασύμμετρες ενέργειες, πλήγματα σε πλοία, ως και χρήση κυβερνο-όπλων. Τέλος, θα συζητηθεί η προσεχής σύνοδος των αντιμαχόμενων πλευρών στο Αφγανιστάν, που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, και ενώ συζητείται περαιτέρω σταδιακή αποχώρηση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την κεντροασιατική χώρα.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ