Το έθνος των Αρμενίων τιμά την Ελληνική εθνεγερσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος

Οι Ελληνο-Αρμενικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από ισχυρούς πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και πολιτικούς δεσμούς, ενώ διατηρούν άριστες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σχέσεις που ήταν πάντα ισχυρές τόσο συναισθηματικά όσο και ιστορικά λόγω των θρησκευτικών και πολιτιστικών ριζών καθώς και της μακράς συνύπαρξης κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ και οι δύο λαοί βίωσαν δραματικές στιγμές στην ιστορία τους από την Τουρκία.

Το έθνος των Αρμενίων πάρα τον πρόσφατο πόλεμο με τους Αζέρους και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, δεν ξεχνά να τιμήσει την Ελληνική εθνεγερσία, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους ακατάβλητούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους δύο λαούς.

Με κοινή πρωτοβουλία λοιπόν της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Δημοκρατίας της Αρμενίας και του πατριωτικού οργανισμού «Λαϊκό Κίνημα της Αρμενίας», στις 21 Απριλίου και ώρα 11:00 π.μ., θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αφιερωμένη στην 200ή επέτειο του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Συμμετέχουν οι κάτωθι ομιλητές:

> Artem Ulunyan (Μόσχα) Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών: 1821: Επανάσταση, εξέγερση, ταραχές; Ιδιότητες της εξέλιξης της σημασιολογίας στη σύγχρονη σκέψη.

> Felix Movsisyan Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, καθηγητής, Αρμένια: 1821-1829 Ο ελληνικός εθνικός απελευθερωτικός αγώνας σύμφωνα με την εκτίμηση της Αρμενικής δημόσιας σκέψης.

> Edik Minasyan Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, καθηγητής, Αρμένια: Απόηχοι της ελληνικής απελευθερωτικής πάλης στην Αρμενική πραγματικότητα στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

> Ruben Safrastyan Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, καθηγητής, Ακαδημαϊκός, Αρμένια: 1821-1829 Ελληνικός εθνικός απελευθερωτικός αγώνας. Η απάντηση των τουρκικών αρχών.

> ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΙΟΥΡΤΖΙΔΗΣ Μεταπτυχιακό στην Ιστορία, Μεταπτυχιακός στο Ινστιτούτο Σλαβικών Σπουδών, Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, Αθηνά, Ελλάδα: 1821 Ελληνική επανάσταση, η σφαγή των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η πολιτική των μεγάλων δυνάμεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ