Υποχρεωτικό το self test για την πλεοψηφια των εργαζομένων – Έρχονται και σκληρότερα μέτρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποχρεωτικό το self test για την πλειοψηφία των εργαζομένων συμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός εργασίας σήμερα.

Συγκεκριμένα, είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test μια φορά την εβδομάδα στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών, στην εστίαση, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κουρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής και στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Κώστας Χατζηδάκης – Ο υπουργός εργασίας που δεν εργάστηκε ποτέ!

Για τις παραπάνω δραστηριότητες τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία, μία φορά την εβδομάδα.

Χατζηδάκης για κατάργηση 8ωρου: Θα μπορεί ο εργαζόμενος να μαζέψει τις ελιές του (Βίντεο)

Οι εργαζόμενοιθα προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα. Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στο https://self-testing.gov.gr/ και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο».

Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ.

Με αρνητικό αποτέλεσμα ο εργαζόμενος θα πηγαίνει κανονικά στην εργασία του, ενώ εάν το self test βγει θετικό ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν και το δεύτερο τεστ βγει θετικό, τότε εκδίδεται βεβαίωση για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ