Θεός ο Μητσοτάκης: Οφσόρ με έδρα βουλκανιζατέρ και κεφάλαιο €10 αγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί ένα εθνικό περιουσιακό στοιχείο αξίας 1,2 δισ. ευρώ να πωλείται σχεδόν 260.000.000 και αυτά να δίνονται… δανεικά από τον ίδιο τον πωλητή; Και όταν ο «αξιόπιστος» αγοραστής έχει έδρα σε συνεργείο αυτοκινήτων στα σχεδόν άγνωστα νησιά της Μάγχης για να μην έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις; Στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, γίνεται.Οσα καταγγέλλουν στη «δημοκρατία» άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία πώλησης και εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική ξεπερνούν κάθε φαντασία. Για το πόσο αναίτια ζημιώνεται η πολύπαθη Εθνική Τράπεζα και για μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε άρον άρον μέσα στην πανδημία χωρίς να υπάρχει τέτοια πίεση. Τέσσερα χρόνια περίμενε η Ε.Ε. Τώρα δεν μπορούσε να περιμένει μερικούς μήνες ακόμη;

MITSOTAKIS-COFFEE-CAFE-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΚΑΦΕ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΠΙΝΕΙ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-DA-CAPO (1)
 

Πώς η διοίκησή της, αντί να πωλήσει την Ασφαλιστική μέσω Χρηματιστηρίου, σχεδόν την ξεπουλάει στο λουξεμβουργιανών συμφερόντων (όχι αμερικανικών όπως επικοινωνιακά συστήνονται) της CVC. Ακόμη και οι ελάχιστα φιλελεύθεροι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι αλήθεια, συμφωνούσαν να απεμπλακεί η Εθνική Τράπεζα από την Ασφαλιστική της.

Είναι μνημονιακή υποχρέωση και επιταγή του αρμόδιου οργάνου της Ε.Ε. (DGComp) που έσωσε πριν από χρόνια την τράπεζα. «Να πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική ναι, αλλά με ένα τίμημα που θα ανταποκρίνεται στην αξία της. Όχι με διαδικασίες άρον άρον και με… δανεικά που θα έρθουν από τα μελλοντικά έσοδα της Ασφαλιστικής» λέει στέλεχος της Ασφαλιστικής. Η Ευρώπη πίεζε να γίνει η πώληση, όμως εφόσον δεν βρισκόταν ο… γαλαντόμος επενδυτής, θα μπορούσε να γίνει πώληση μέσω του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αφού στην κυβέρνηση περιμένουν ένα οικονομικό boom (!) μετά την πανδημία, κέρδος θα ήταν η πώληση του μεριδίου μέσω του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΚΩΣΤΑΣ-ΣΗΜΙΤΗΣ
 

Η διαδικασία εξελίσσεται περισσότερο από τέσσερα χρόνια και πέρασε από σαράντα κύματα. Τελικά πριν από μερικές ημέρες η πώληση στο fund που έχει αγοράσει όλα τα ιδιωτικά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας συστήθηκε από την τράπεζα ως… μεγάλη επιτυχία αντί του ποσού περίπου 260.000.000 ευρώ! Οταν μόλις πριν από δέκα ημέρες η ίδια η Εθνική Ασφαλιστική με επίσημο δελτίο Τύπου ανακοίνωσε τη λογιστική της αξία σε 1,23 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 70.000.000 ευρώ! Δηλαδή, με λίγα λόγια, η CVC αγοράζει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της χώρας και την αποσβένει σε μόλις τρία χρόνια!

Είναι να απορεί κανείς με τα μαθηματικά που εφάρμοσαν σε αυτή την πώληση όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. «Αραγε, αν ήταν δικό τους περιουσιακό στοιχείο, θα το έδιναν σε τέτοια τιμή;» διερωτώνται οι υπάλληλοι της Εθνικής Ασφαλιστικής με τα σχολικά μαθηματικά που κατέχουν. Θεωρούν ανεξήγητη τη σπουδή και την ταχύτητα που έκλεισε η συμφωνία. Κυρίως γιατί γίνεται με όρους που δεν συμφέρουν την Τράπεζα και όχι μέσω Χρηματιστηρίου. Οι ανακατατάξεις που θα έρθουν στον χώρο της ιδιωτικής υγείας είναι τρομακτικές, υποστηρίζουν ειδικοί του τομέα της οικονομίας της υγείας.

Παραμένει άγνωστο πώς η διοίκηση της τράπεζας, ο διοικητής της Παύλος Μυλωνάς, ομοτράπεζος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, και οι χρυσά αμειβόμενοι σύμβουλοι Goldman Sachs και Morgan Stanley κατέληξαν σε αυτό το τίμημα και δεν βρήκαν άλλον να κάνει πρόταση.

Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, το «διαμάντι» της ασφαλιστικής αγοράς το αγοράζει μία εταιρία holding στα νησιά της Μάγχης (Channel Islands), με μετοχικό κεφάλαιο 10 ευρώ και έδρα ένα… συνεργείο αυτοκινήτων! Η εταιρία ETHNIKI Holding Sarl -χωρίς καν να έχει γίνει η γενική συνέλευση της ΕΤΕ και χωρίς να έχει εγκριθεί η συμφωνία- έχει ήδη δημιουργηθεί, βρίσκεται μαζί με πολλές άλλες εταιρίες-γραμματοκιβώτια στην 20 Avenue Monterey στο Λουξεμβούργο, έχοντας μετοχικό κεφάλαιο 20.000 ευρώ και μάνατζερ τον Alex Fotakidis 44 ετών, τον Thomas Morana 39 ετών και την Carmen Andre 34 ετών. Σημερινός μέτοχος κατά 100% της ETHNIKI Holding Sarl εμφανίζεται μια άλλη holding εταιρία, η ETHNIKI Holdings Limited, εταιρία που εδρεύει στην 27 Esplanade St, Helier Jersey JE1 1SG στα Channel Islands και έχει μετοχικό κεφάλαιο 10 ευρώ!

Συστήθηκε, μάλιστα, μόλις τον Δεκέμβριο του 2020 πριν καν η Εθνική Τράπεζα αποφασίσει να πουλήσει στη CVC την Εθνική Ασφαλιστική. Γνώστες της ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν πως με τον τρόπο αυτό η μητρική εταιρία δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Αν διατηρούσε έδρα π.χ. στη Γαλλία, τότε τόσο αυτή όσο τα περιουσιακά της στοιχεία θα έπρεπε να ακολουθούν τους αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες του Solvency II με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ