Χριστιανική Δημοκρατία: Ανακοίνωση για την θλιβερη επέτειο της διδακτορίας του 1967

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αφορμή την επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, από το οποίο προήλθε η επτάχρονη δικτατορία των Συνταγματαρχών το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Η στρατιωτική δικτατορία της 21η Απριλίου 1967 ήταν η φυσική συνέπεια της ανάπηρης λειτουργίας της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα του μετεμφυλιακού κλίματος που κυριαρχούσε και των στεγανών που είχαν δημιουργηθεί στις ένοπλες δυνάμεις, με άμεσους διαύλους επικοινωνίας με κέντρα εξουσίας και μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
2. Οι πραξικοπηματίες επικαλέσθηκαν προσχήματα ψευδή και κατασκευασμένα. Άμεσος στόχος τους ήταν η ματαίωση των επικείμενων εκλογών της 28ηςΜαΐου, στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχει και η Χριστιανική Δημοκρατία, με ψηφοδέλτια σε όλη την Επικράτεια. Μεγάλη ευθύνη για την επικράτηση των Συνταγματαρχών φέρει ο τότε βασιλέας Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, ο οποίος προετοίμαζε δικό του πραξικόπημα ανώτερων αξιωματικών για τη ματαίωση των εκλογών αυτών.
3. Πέρα από την κατάλυση των δημοκρατικών ελευθεριών στην Ελλάδα, η δικτατορία από την αρχή της επικράτησής της υπονόμευσε μεθοδικά και συνεχόμενα τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, με αποκορύφωμα το επίσης προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που υπήρξε και η αφορμή της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Είχε «μεριμνήσει» προηγουμένως να αποσύρει τη Μεραρχία που είχε αποστείλει στην Κύπρο το 1965 η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, ακριβώς για την αποτροπή της δηλωμένης τουρκικής απειλής για εισβολή.
4. Οι αυθαιρεσίες της δικτατορίας στη διοίκηση της Εκκλησίας προκάλεσαν μεγαλύτερο κακό από οποιαδήποτε άλλη διακυβέρνηση, με συνέπειες δεκαετιών.
5. Η δικτατορία στηρίχθηκε από πολλές από τις τότε θρησκευτικές οργανώσεις, οι οποίες, πέρα από την ιδεολογική και πολιτική στήριξη του τυραννικού καθεστώτος, συνέβαλαν ενεργά στα σχέδια υπονόμευσης του Μακαρίου. Σήμερα, 54 χρόνια μετά, πολλοί ακόμη παραμένουν φερέφωνα του αστικού υλισμού ο οποίος, τότε όπως και τώρα, έχει βρει τους κατάλληλους «χρήσιμους ηλίθιους» στα πρόσωπα και σωματεία αυτά που τάσσονται έως και φανατικά υπέρ του, ώστε να προωθήσει τα πονηρά και απάνθρωπα σχέδιά του.
6. Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του ιδρυτή του αείμνηστου Νίκου Ψαρουδάκη εξαρχής αντιτάχθηκε στο στρατιωτικό καθεστώς. Πρώτα με εκστρατεία κατά της ψήφισης του 1ου δικτατορικού «συντάγματος» του 1968 και στη συνέχεια με την έκδοση της εφημερίδας «Χριστιανική» από τον Ιανουάριο του 1970, αμέσως μετά την άρση της προληπτικής λογοκρισίας. Η εφημερίδα κατάγγειλε εξαρχής την κατάργηση των πολιτικών ελευθεριών στη χώρα και τάχθηκε ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή πολιτικής νομιμοποίησης της δικτατορίας. Γι’ αυτό και συμπαραστάθηκε στους φοιτητικούς αντιδικτατορικούς αγώνες καλώντας το καθεστώς σε άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, προπαγάνδισε ανοικτά το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα για το 2ο δικτατορικό «σύνταγμα» του 1973 και συμπαραστάθηκε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Η εφημερίδα έκλεισε το Δεκέμβριο του 1973 και ο Νίκος Ψαρουδάκης εξορίσθηκε στη Γυάρο, μετά το πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Ο τύραννος έπεσε. Να πέσει και η τυραννία. »
7. Το διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου 1974, χριστιανοδημοκράτες της διασποράς εξέδωσαν το αντιδικτατορικό φυλλάδιο «Καινούργιοι Ορίζοντες», που συνέχισε την αντιδικτατορική αρθρογραφία της «Χριστιανικής» και καταδίκασε το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο.
8. Οι εξελίξεις δικαίωσαν πλήρως την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά και την ασυμβίβαστη στάση της «Χριστιανικής» εναντίον οποιασδήποτε μορφής πολιτικής νομιμοποίησης της δικτατορίας με τη λεγόμενη ελεγχόμενη «φιλελευθεροποίηση», την οποία επεδίωξε ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος: Την ανάδειξη πολιτικής κυβέρνησης με εκλογές, την ίδια στιγμή που ο ίδιος είχε αυτοδιορισθεί με το «σύνταγμα» του 1973 «Πρόεδρος της Δημοκρατίας» για μία οκταετία με υπερεξουσίες και τις ένοπλες δυνάμεις να παραμένουν στεγανό.
9. Χώρες όπως η Χιλή και η Βιρμανία, όπου τέθηκαν σε εφαρμογή συντάγματα με λειψή αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών, ακόμα ταλαιπωρούνται. Στη Χιλή χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια εφαρμογής του χουντικού συντάγματος Πινοσέτ του1980, το οποίο κατοχυρώνει τις αρχές του οικονομικού φιλελευθερισμού, για να ανοίξει η διαδικασία κατάργησής του το 2020. Στη Βιρμανία, και μετά την εκλογή πολιτικής κυβέρνησης το 2010, ο στρατός παρέμεινε στεγανό και κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία, όχι για να αποτρέψει τις επικείμενες εκλογές όπως στην Ελλάδα, αλλά επειδή το αποτέλεσμα δεν τού ήταν αρεστό.
10. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους υπέρ της ελευθερίας και ολοκληρωμένης δημοκρατίας αγώνες των λαών των χωρών αυτών.
11. Στην Ελλάδα, η ανατροπή της δικτατορίας συνέβαλε στην ολοκληρωμένη λειτουργία των θεσμών της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, γεγονός που δεν πρέπει να υποτιμάται και να παραγνωρίζεται, παρόλο που τόσο η κοινωνική αδικία, όσο και τα φαινόμενα φθοράς και διαφθοράς παραμένουν και στην εποχή μας έχουν γιγαντωθεί.
12. Ταυτόχρονα, ο εκτροχιασμός του καπιταλιστικού συστήματος σε όλο και πιο άναρχο νεοφιλελευθερισμό, κατάργηση του κοινωνικού κράτους και αύξηση των ανισοτήτων, οδηγεί σε όλο και πιο εκτεταμένο διαζύγιο καπιταλισμού και δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστική έκφραση της εξέλιξης αυτής είναι η πολλαπλή συνταγματική εκτροπή που συνόδευσε την επιβολή των Μνημονίων στην Ελλάδα με αποκορύφωμα το «δόγμα Γιούνκερ» του Φεβρουαρίου 2015, περί περιορισμού της λαϊκής κυριαρχίας έναντι των ευρωπαϊκών συνθηκών. Ακόμα και η πανδημία του covid-19 στάθηκε αφορμή να παραβιαστούν θεμελιώδεις ελευθερίες και συνταγματικά δικαιώματα με επαπειλούμενες περαιτέρω παραβιάσεις.
13. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοσή μας είναι ασυμβίβαστη με κάθε μορφής τυραννία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη βαριά κληρονομιά του αντιδικτατορικού αγώνα του αείμνηστου Νίκου Ψαρουδάκη και των συναγωνιστών του, επιβάλλει, ανά πάσα στιγμή, η Χριστιανική Δημοκρατία και η εφημερίδα της «Χριστιανική» να ορθώνουν ανάστημα απέναντι σε κάθε μορφής «τυραννικό δόγμα» της εκάστοτε εξουσίας. Με αυτή την προϋπόθεση τιμούμε με τρόπο ολοκληρωμένο τον αντιδικτατορικό αγώνα.
Αθήνα 21 Απριλίου 2021. Από το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ. Από το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ