Το εθνικό όραμα ενός Κύπριου αγωνιστή και το σκάνδαλο του ΟΤΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτοί που πρόδωσαν το όνειρο…

Ψάχνοντας στοιχεία για μια μελέτη βρήκα ένα παλιό άρθρο για τον OTE του 1999 στην Wall Street Journal. Τότε που ΟΤΕ υλοποιούσε το όραμα ενός Κύπριου αγωνιστή που ειχε τραυματιστεί σοβαρά από τους Εγγλέζους και μετα βρέθηκε στον ΟΤΕ υπεύθυνος για την στρατηγική του Οργανισμού.
Το όραμα του ηταν ο ΟΤΕ να κυριαρχήσει στην αγορά τον 50 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Νότιο Ανατολική Μεσόγειο και να βάλει φρένο στην εξάπλωση της Τουρκίας. Ακομα και το καλώδιο από την Μαύρη θάλασσα στην Ελλάδα ηταν μεσα σ αυτό το σχέδιο, όπως και η αγορά ενός καραβιού για την πόντιση καλωδίων. Όλα αρχίσαν τον 1996 και στο τέλος του 1999 η αξία του ΟΤΕ ηταν $15 ΔΙΣ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και  το Δημόσιο με 51% ειχε περιουσιακά στοιχείa $7,5 ΔΙΣ.

Fast Forward.

Το 2008 άρχισε το ξεπούλημα. Η πώληση του 45% στους Γερμανούς από το 2008 μεχρι το 2012 έφερε έσοδα στο κράτος $ 2,8 ΔΙΣ δηλαδή το Δημόσιο πηρέ $ 4.7 ΔΙΣ λιγότερο από την πραγματική αξία του οργανισμού.

Το 2010 εφυγε ο ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μάλλον για να αποπροσανατολισθεί το σκανδάλο της Siemens και τα επόμενα 8 χρονια διαλύθηκε ολοσχερώς το όνειρο του Κυπριού ήρωα Δεν ξέρω που είναι τωρα αλλα κάποτε η ιστορία πρεπει να γράψει γι’ αυτόν και γι’ αυτούς που πρόδωσαν αυτό το όνειρο.

Αναγνώστης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ