Μυρίζει σκάνδαλο η ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των σκουπιδιών της Κεντρικής Αγοράς της Θεσσαλονίκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μυρίζει σκάνδαλο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που πέρασε νύχτα και προβλέπει ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο της ανταποδοτικής υπηρεσίας αποκομιδής των απορριμμάτων της Κεντρικής Λαχανογοράς και Κρεατογοράς Θεσσαλονίκης!

Αυτή τη διαχείριση είχε εδώ και χρόνια ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, καθώς η ΚΑΘ βρίσκεται στα διοικητικά του όρια και, όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η εξέλιξη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, καθώς εκτιμούν ότι το κόστος των δημοτικών τελών που πληρώνουν στον δήμο θα τριπλασιαστεί.

Το πράσινο φως για την εκχώρηση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιωτική εταιρία, μέσω διαγωνισμού, που θα βγάλει η διοίκηση της ΚΑΘ, άναψε διάταξη σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, που πέρασε μάλλον στα μουλωχτά από τη Βουλή, αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα πολλούς δήμους, καθώς προβλέπει ότι σταματά η καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού στους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον αναδειχθεί ανάδοχος εργολάβος μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

Για τη Θεσσαλονίκη η εμπλοκή ιδιώτη στην Κεντρική Αγορά, όπου λειτουργούν 280 καταστήματα και άλλα 20 στην Κρεαταγορά, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς η διάταξη θα ισχύσει και για άλλες αγορές που βρίσκονται στα όρια δήμων, ακόμη και η Ιχθυόσκαλα στον Δήμο Θερμαϊκού!

Για αυτό το θέμα ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος, λέγοντας πως «αποφάσισαν νύχτα και ερήμην των δήμων να περάσουν μια διάταξη με την οποία πετούν έξω τον ΟΤΑ που διαχειρίζεται την αποκομιδή των απορριμμάτων και εισπράττει τα ανάλογα τέλη, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερο κέρδος».

Η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΚΑΘ, θα στοιχίσει τα τριπλάσια στους εμπόρους, που ετησίως καταβάλλουν στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης 280.000 ευρώ, και έτσι ο πρόεδρος των εμπόρων της Λαχαναγοράς Ιωάννης Χαραλαμπίδης τόνισε:

«Εκπροσωπούμε το 80% των καταστημάτων της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης και για την αποκομιδή πληρώνουμε ποσό το οποίο μπορούμε να καλύψουμε. Τη νέα κατάσταση που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση και να υλοποιήσει η διοίκηση της ΚΑΘ δεν θα την αντέξουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ