Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Το άχτι του Alan Duncan, τo Foreign Office, ο Stephen Lillie και η νέα πενταμερής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιώργος Βενετσάνος: Πολιτικά 2500 ετών

Γράφει ο Γιώργος ΒενετσάνοςΈχουμε μια ιστορία που όχι μόνο...

Ανατροπή της παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος: Αντί-Σταυροφορίες, Ημισεληνοφοροες

Εισαγωγικά, επιγραμματικά, οι διεθνείς σχέσεις μοιάζουν με σεισμογενείς περιοχές...

Αλωνίζουν οι Τ/Κ μέσα στο σπίτι μας, μας συκοφαντούν και εμείς τους ανεχόμαστε

ΜΙΑ «ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ» ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΝΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΩΝ...

Οι μυστικές συνομιλίες για την Ουκρανία και οι «κόκκινες» γραμμές

Στις 6 Νοεμβρίου 2022 συνομίλησαν μακριά από τα φώτα...

Κιβωτός του Κόσμου: Η αθέατη όψη ενός κυβερνητικού σκανδάλου

Άλλαξε η διοίκηση και ουσιαστικά κρατικοποιείται η μέχρι πρότινος...

Πράκτορες της Τουρκίας μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο!

Όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ γραπτά, τηλεοπτικά ή και...

Καταγράψτε τη νέα… «ανθολογία» Κασουλίδη!

Να θυμίσουμε με τι μας φοβέριζε τότε ο Ιωάννης...

Τουρκία: Η μάστιγα της ανθρωπότητας

Όσοι τρέφουν αυταπάτες ότι υπάρχουν και καλύτεροι Τούρκοι πολιτικοί...

Παγκοσμιοποίηση και σύνοδος G-20 στο Μπαλί: Στο επίκεντρο Σι Τζινπίνγκ και Κίνα

Ολοκληρώθηκε μετά βαΐων και κλάδων η διήμερη σύνοδος κορυφής...

Νότης Μαυρουδης: Μουντιάλ ενός άγνωστου κόσμου

Από χθες, με την έναρξη του 22ου Μουντιάλ, είναι...

Ο ασυγχώρητος Κώστας Καραμανλής

Το κείμενο που ακολουθεί εδράζεται κατά βάσιν σε ομιλία...

Φέρτε αποδείξεις: Η αισχρή πονηριά όσων θέλουν να θάψουν κάθε αποκάλυψη

Στις 11 Απριλίου 2022 ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης...

Η Τουρκία έρχεται νύχτα, διότι ειδικεύεται μόνο στις σφαγές αμάχων

Ευτυχώς για τους της τηλεθέασης λάτρεις που η τούρκικη...

Λιτότητα και περαιτέρω φτωχοποίηση

Η Πολιτική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα καλεσμένη στον Flash 99,4...

Η ταμπακιέρα

 Του Τσολάκη Πασχάλη Κάθε φορά που προκύπτουν μείζονα πολιτικά και...

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Στις 19 Απριλίου 2021 με ανταπόκρισή μου από το Ράδιο Πρώτο πρόβαλα τις αναφορές του Sir Alan Duncan για την Κύπρο, στο νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε στις 15 τρέχοντος στο Λονδίνο. Θα βρείτε την κριτική μου αναρτημένη αυθημερόν στο Sigmalive «Αποκαλύψεις Ντάνκαν στο νέο του βιβλίο για Κραν Μοντανά, Αναστασιάδη & Τουρκία». Και στην «Ελευθερία» Λονδίνου 25.4.2021.

Επανέρχομαι για περαιτέρω.

Η αντι- κυπριακή θέση του ΄Υπ. Αρμοστή  Steven Lillie και Φόρειν ΄Οφις

Αναφερόμενος ο AlanDuncanστις αντιδράσεις μας τόσο στην Κύπρο όσο και στην ομογένεια Βρετανίας (και Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και Υπ. Εξ. Νίκου Χριστοδουλίδη) για την δήλωσή του ως Υφυπουργός Ευρώπης τότε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις 14.5.2019 για αμφισβητούμενες περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, αποκάλυψε:

“Video conference  call with our High Commissioner in Cyprus Stephen Lillie, and senior official Jill Gallard.  They both think that my chosen words were perfectly accurate, and that the explosive Cypriot reaction is unjustified. I insist that we should not stand for it”.

« Είχα σύσκεψη μέσω βίντεο  με τον ΄Υπ. Αρμοστή μας στη Κύπρο Stephen Lillie, και την ανώτερη αξιωματούχο Jill Gallard. Αμφότεροι είναι της άποψης ότι οι επιλεγμένες μου λέξεις ήσαν πλήρως ακριβείς και η εκρηκτική κυπριακή αντίδραση αδικαιολόγητη. Επιμένω ότι δεν πρέπει να την ανεχτούμε».

Υπενθυμίζω εδώ τι είχε δηλώσει από τη Βουλή στις 14.5.2019 εις απάντηση ερώτησης του Εργατικού βουλευτή Πάμπου Χαραλάμπους, ο οποίος του είχε ζητήσει να καταδικάσει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου:

«Συναντήθηκα χθες με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις μαζί του. Η θέση του ΗΒ είναι ότι, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρήσουν σε περιοχές όπου η κυριαρχία αμφισβητείται». 

“Sir Alan Duncan [Minister for Europe:] Yesterday, I met the Turkish ambassador and had very constructive discussions with him. The position of the UK is that, in line with the UN convention on the law of the sea, exploratory drilling should not proceed in any area where sovereignty is under dispute.”

Alan Duncan, λοιπόν,  μας ενημέρωσε με το βιβλίο του, ότι ο ΄Υπ. Αρμοστής του στη Λευκωσία και η ανώτερη τους αξιωματούχος Jill Gallard συμφωνούσαν πλήρως με τη δήλωσή του, και έβρισκαν ακριβέστατες  τις επιλεγμένες του λέξεις. Δηλαδή ότι η Τουρκία ουσιαστικά δεν παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ενέργειές της, αλλά οι έρευνες που διενεργεί διεξάγονται απλώς σε «αμφισβητούμενες περιοχές». 

Αυτή η «αποκάλυψη» επιβεβαιώνει επίσης ότι όταν γράψαμε ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε τότε το υπουργείο του,  προσπαθώντας να διορθώσει τα πράγματα, μετά τις αντιδράσεις μας, δεν έλεγε τίποτα το διαφορετικό, είμαστε πλήρως δικαιολογημένοι. Σήμερα το επιβεβαιώνει από μόνος του, ότι οι ανακοινώσεις των, που θεωρήθηκαν μάλιστα από ορισμένους ότι ήσαν διορθωτικές και ικανοποιητικές, ήσαν όλα μια συγκαλυμμένη υποκρισία μάλιστα με άχτι. Και ήσαν οι πραγματικές και σταθερές θέσεις του Φόρειν ΄Οφις σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Επιπλέον και σημαντικότατο, η  αξιωματούχος JillGallardδεν ήταν π.χ. κάποια υπάλληλος στην ΄Υπ. Αρμοστεία της Λευκωσίας (που δεν εξηγεί στο βιβλίο του). 

Η αξιωματούχος Jill Gallardμ εταξύ 2018-2020 υπηρετούσε στο Φόρειν ΄Οφις ως Αναπληρώτρια Πολιτική Διευθύντρια υπεύθυνη για τα Δυτικά Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή απευθείας υπεύθυνη για το Κυπριακό!  Και από τις 11 Νοεμβρίου 2020 διορίσθηκε ως Πρέσβειρα στην Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γερμανίας.  Επομένως το λεκτικό της δήλωσης από τη Βουλή των Κοινοτήτων ήταν και παραμένει θα έλεγα, η πραγματική θέση του Φόρειν ΄Οφις.

Για τις 13 Μαΐου 2019 ο Alan Duncan δεν έχει τίποτα στο ημερολόγιό του. Ενώ στην δήλωσή του στις 14.5.2019 από τη Βουλή είχε πει  ότι την προηγούμενη συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρέσβη στο Λονδίνο και είχε «πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις μαζί του». Screen Shot 2021 04 24 at 09.32.03

Η σελίδα όπου ο Matthew Kidd θεωρεί ότι προδόθηκε από τον Ν. Αναστασιάδη

Κάλεσε, λοιπόν, την επομένη 15.5.2017  τον ΄Υπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο κ. Ευρυπίδη Ευρυβιάδη στο Φόρειν ΄Οφις και τον κατσάδιασε για τις αντιδράσεις και τον έδιωξε δίχως να τον αφήσει να εξηγήσει. ‘Εγραψε σχετικά:  «Κάλεσα τον ΄Υπ. Αρμοστή τους στο Φόρειν ΄Οφις. Τον κατσάδιασα, κάνοντας ξεκάθαρο ότι μπορούμε να χειριστούμε οποιαδήποτε διαφωνία μεταξύ μας αλλά δεν θα ανεχτούμε προσβλητικές δημόσιες επιθέσεις που είναι ενάντια στους βασικούς καλούς διπλωματικούς τρόπους. Ζήτησε αν μπορεί να εξηγήσει, αλλά του είπα δεν μπορεί – και τον πέταξα έξω μετά από δύο λεπτά».  

“Their High Commissioner Evripides Evriviades, at my request, has been summoned to the FCO. I bawl him out, making it quite clear that we can handle any disagreement between us but will not tolerate rude public attacks which go against basic diplomatic good manners. He asks if he can explain, but I say he cannot – and chuck him out after two minutes”.

Αργότερα τηλεφώνησε του Ευρυβιάδη και του είπε : «Τίποτα το προσωπικό, σε αγαπώ στην πραγματικότητα, αλλά έπρεπε να μάθουν πως δεν μπορούν να μας συμπεριφέρονται τόσο προσβλητικά – ή στην ουσία καθόλου»! 

“Nothing personal, love you really, but they needed to know they cannot push us around so rudely – or indeed at all”. 

Επαίσχυντη συμπεριφορά, πεζοδρομίου 

Τελικά ο ίδιος ήταν που δεν άντεξε και δεν σεβάστηκε τους βασικούς καλούς διπλωματικούς τρόπουςμε την επαίσχυντη συμπεριφορά του προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Γατί ο Ε. Ευρυβιάδης δεν αντιπροσώπευε την … οικογένειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στην Βασίλισσα Ελισάβετ.   Αλλά, το διεθνώς αναγνωρισμένο νόμιμο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας! 

Στο οποίο δυστυχώς το Φόρειν ΄Οφις ακόμα συμπεριφέρεται σαν να είναι… αποικία του Στέμματος!Screen Shot 2021 04 24 at 09.33.22

Η σελίδα  για τον Ύπ. Αρμοστή Ε.Ευρυβιάδη

Έτσι και η συμπεριφορά  (Sir Alan Duncan) στο Κραν Μοντανά, επικεφαλής της 30μελούς συν επαγγελματικής του ομάδας που έφυγε απαρηγόρητη για την σκληρή δουλειά που έκανε και χάθηκε η «ευκαιρία» να διαλύσουν την ΚΔ!

 Αλλά πολύ περισσότερο από όλους, όπως τονίζει στο βιβλίο,  ο ΄Υπατος τους Αρμοστής στην Κύπρο Matthew Kidd, ο οποίος  έφυγε νοιώθοντας πλήρως απογοητευμένος και προδομένος από τον Νίκο Αναστασιάδη! 

Καθόλου καλές κριτικές  είχε το βιβλίο του από τον βρετανικό Τύπο, για το υβρεολόγιο που εξαπέλυσε  για τους πάντες. Αρκεί η  “Observer” στις 18.4.2021 :

«πάρα πολύ χολή… Ο πρώην Συντηρητικός υφυπουργός σκορπά την βιτριόλη του στα ημερολόγια του, όμως στερείτε αυτογνωσίας και πνεύματος να γράψει σημαντικά πολιτικά απομνημονεύματα».

Αν με αυτά που έγραψε,  εννοούν ότι ο Αναστασιάδης δεν δέχθηκε να μετατραπεί σε Ιούδα, και να προδώσει την Πατρίδα του και τον Ελληνισμό  για να εξασφαλιστούν τα βρετανο-τουρκικά συμφέροντα, εύχομαι να τους ξανα… «προδώσει» την Εβδομάδα των Παθών, που σκόπιμα επέλεξαν για νέα πενταμερή! Κακής αρχής την  Μεγάλη και Αγία Τρίτη… 

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 25/4/2021 onisilos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κιβωτός του κοσμου: Ο Λούλης πούλησε βίλα για ένα εκατομμύριο ευρώ και το παρουσίασε ως...

Σοβαρά ερωτήματα για την υποτιθέμενη δωρεά του επιχειρηματία Κώστα...

Μαριάντα Λάμπρου: Η 9χρονη που μας έκανε περήφανους σε όλη την υφήλιο

Η βασίλισσα είναι το πιο ισχυρό πιόνι στο σκάκι....

Τελος εποχής για τον Γιώργο Παπανδρέου – Αποχωρει με ψηλα το κεφάλι

Ζούμε ιστορικές στιγμές με τον Γιωργο Παπανδρέου να αποχωρει...

Σάλος με την “προκλητική” εμφάνιση του Νίκου Ευαγγελάτου στον αέρα του Mega

Ξαφνικά χαμός στα Social Media για τον Νίκο Ευαγγελάτο που εμφανίστηκε στην εκπομπή του ιδιαίτερα "ορεξάτος" για ενημερωση. Μάλιστα σε κάποια στιγμή έδειχνε να μην χωράνε τα ρούχα του.

Άρθρο – κόλαφος για την δημοσκόπηση του Mega

Οι δημοσκοπήσεις πέφτουν συχνά μέσα και πολλές φορές έξω....

Σάλος με την επίθεση Μαστοράκη σε ΑΝΤ1: Εσυ τεκνο μου που γράφτηκες μόνο για το...

Απιστευτη επίθεση του Νίκου Μαστοράκη στον ΑΝΤ1 για το...

Σάλος με όσα ειπε για τον Σασμο ο πρωθυπουργός στην Ναταλια Γερμανού

Στην Ναταλια Γερμανού μιλησε σαν άλλος ένας Celebrity της...