Γηροκομείο Χανιά: “Τάιζα την μητέρα μου κι όλοι μου έλεγαν πεινάω” (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκάρουν οι μαρτυρίες των συγγενών

Μια ακόμα γυναίκα, η οποία είχε την μητέρα της στο συγκεκριμένο γηροκομείο, μίλησε στο Mega, αποκαλύπτοντας τα όσα βίωσε κατά τις επισκέψεις της. Όπως ανέφερε πήγε τη μητέρα της με ψυχιατρικά προβλήματα, όχι παθολογικά, τον Οκτώβριο του 2019 σε ηλικία 60 ετών.

«Όταν την επισκέφθηκα μετά από λίγες ημέρες δεν είχε επαφή» σημείωσε η κυρία Σοφία, αποκαλύπτοντας ότι σε μεταγενέστερη επίσκεψή της βρήκε τη μητέρα της σε ένα καρότσι στο υπόγειο, δεμένη, μαζί με άλλους 20 τρόφιμους του γηροκομείου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η μητέρα της έχασε αρκετό βάρος μέσα σε δύο μήνες. «Πήγαινα να την ταΐσω και μου έλεγαν οι άλλοι ηλικιωμένοι “πεινάω, πεινάω”. Τους τάιζα όλους» πρόσθεσε η καταγγέλλουσα.

Τέλος, πρόσθεσε ότι όταν ζητούσε να δει το γιατρό που έπαιρνε τις αποφάσεις για την πορεία των ασθενών, αυτό δεν ήταν ποτέ εφικτό, με τους υπεύθυνους να βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες.

Στην «αντεπίθεση» το γηροκομείο – Έχουμε 53 μάρτυρες για το πώς ζούσαν οι ηλικιωμένοι

Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γηροκομείου στα Χανιά για το οποίο υπάρχουν καταγγελίες περί κακών συνθηκών διαβίωσης ηλικιωμένων, προτείνοντας δικούς του μάρτυρες.

Ο δικηγόρος Νίκος Ρουσόπουλος ζήτησε να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και ο σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας, πρότεινε λίστα με περισσότερους από 50 μάρτυρες για να καταθέσουν για τις συνθήκες στο γηροκομείο και ζήτησε την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

«Μετέβην στον Άρειο Πάγό, ώστε να καταθέσω μία αίτηση-υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να τηρηθεί η αρχή της μυστικότητας, γιατί εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία πληροφόρηση παρά μόνο από τα ΜΜΕ» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος.

«Επίσης να υπάρξει σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας και κυρίως να κληθούν 52-53 μάρτυρες που ήδη προτείνουμε εμείς, συγγενείς νοσηλευομένων και φιλοξενουμένων πρώην και νυν στον οίκο, να βεβαιώσουν για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως είπε, επίσης, «προσκόμισα και δύο μηνύματα καταγγελλόντων, στα οποία η μία λέει ότι “είμαι πάρα πολύ τυχερή που βρίσκομαι σε μία ιδιαίτερη φάτνη ανθρώπων”, πώς μετά η ιδιαίτερη φάτνη ανθρώπων έγινε το σύγχρονο Άουσβιτς, ο δε δεύτερος ζητάει συγγνώμη γιατί δεν έκανε το τεστ κορονοϊού όπως έπρεπε να το κάνει, το επαναλαμβανόμενο και ζητάει συγγνώμη γιατί είχατε δίκιο σε όλα και αποχωρεί».

«Όλα αυτά να τεθούν υπ’ όψιν των προανακριτικών αρχών, για να μπορέσει να αποδοθεί πλέον αυτό που πρέπει να αποδοθεί, αν υπάρχει και το τι υπάρχει, που για μας δεν υπάρχει τίποτα» κατέληξε στη δήλωσή του έξω από τον Άρειο Πάγο.

 

Ο δικηγόρος του γηροκομείου διευκρίνισε, δε, ότι στη λίστα των προτεινόμενων μαρτύρων από την πλευρά του γηροκομείου, βρίσκονται και συγγενείς ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει.

«Οι περισσότεροι είναι συγγενείς ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει, όπως έχω υποβάλει και το αίτημα στον αξιότιμο κύριο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που προΐσταται όλης της έρευνας, ούτως ώστε να καλέσει από τους 1.100 περίπου που είχαν φιλοξενηθεί και φιλοξενούνται και σήμερα στη μονάδα όποιον από αυτούς θέλει».

«Δεν μπορεί πέντε άνθρωποι να σπιλώνουν τη φήμη όταν στο ίδιο συμβάν ήταν παρόντες άλλοι 1.095 και να μένουν στη σιωπή. Τώρα μιλούσα με Κρήτη, από τις 6 Μαΐου και μετά θα αρχίσει η κλήση δικών μας μαρτύρων στις προανακριτικές αρχές στα Χανιά» εξήγησε ο κ. Ρουσόπουλος.

Αναφερόμενος σε καταγγελίες πρώην εργαζομένων, αλλά και συγγενών ηλικιωμένων που υποστηρίζουν ότι αναγκάστηκαν να πάρουν τους δικούς τους ανθρώπους από το γηροκομείο εξαιτίας όσων συνέβαιναν, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε:

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, το πιστεύω απόλυτα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, γιατί δεν μπορεί επί 12 χρόνια να μην υπάρχει τίποτα και ξαφνικά να υπήρξε αυτός ο ορυμαγδός».

«Δεν μπορώ να ακούω ιστορίες ότι εκεί έβγαζαν τις χρυσές μασέλες, ότι τους ψέκαζαν με αεροζόλ και αυτό που άκουσα τελευταία, ότι «εγώ έβλεπα τον πατέρα μου να τον κακοποιούν και καθόμουν και τον έβλεπα». Αυτά τα πράγματα δεν στέκουν στην κοινή λογική» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ζήτημα των θανάτων και το εάν τελικά τα νούμερα είναι υψηλά, ο δικηγόρος εξήγησε ότι σε γνώση του είναι 24 ληξιαρχικές πράξεις θανάτων που έχουν δοθεί από το Δήμο Χανίων.

«Όλα τα υπόλοιπα νούμερα δεν τα γνωρίζω, γι’ αυτό θεωρώ ότι μετά το Πάσχα που θα ξεκινήσει η εξέταση της δικής μας πλευράς, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα. Αλλά γι’ αυτό που είμαι σίγουρος και έχω την πληροφόρηση είναι ότι τηρούνταν όλες οι διαδικασίες γιατί υπήρχε και υλικό από κάμερες που έχει κατασχεθεί, υπάρχουν επικοινωνίες, υπάρχουν τα πάντα και ζητάμε και την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών να δούμε ποιος και τι απειλούσε και ποιος και τι εκβίαζε» κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ