Με συνεχείς NAVTEX οι Τούρκοι δημιουργούν τετελεσμένα. Θα παραδοθούμε;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν βάζει… μυαλό η Αγκυρα, καθώς χθες, μόλις ένα 24ωρο πριν από την έναρξη της πενταμερούς στη Γενεύη για το Κυπριακό και στον απόηχο του «χαστουκιού» που δέχτηκε από τις ΗΠΑ με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αποφάσισε να προβεί σε (ακόμη) μία σπασμωδική κίνηση στην καρδιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα λοιπόν και με την έκδοση νέας NAVTEX ο σταθμός της Σμύρνης προειδοποιεί για άσκηση έρευνας και διάσωσης στις 20, 25 και 26 Μαΐου, δεσμεύοντας -χωρίς, βέβαια, να έχει τη σχετική δικαιοδοσία- δύο θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Λέσβου, Χίου και Σκύρου. Στη συγκεκριμένη περιοχή αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει να εμφανιστεί με ανάλογη άσκηση πάνω από ένα εξάμηνο, κάνοντας τώρα πολλούς αναλυτές να εκτιμούν πως η κίνησή της αυτή είναι πιθανότατα ενδεικτική των προθέσεών τους για το επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβλέπουν ένα θερμό καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα και ιδιαίτερα την επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα, στη διάρκεια της οποίας ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ανοιχτά στις παραβιάσεις από μέρους της Τουρκίας.

Επίσης, η Τουρκία θέτει άλλη μία φορά το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου. Οπως αναφέρει, η ναυτική οδηγία που εκδόθηκε από τον σταθμό της Λήμνου παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Σαμοθράκης και της Λήμνου, όπως ορίστηκε το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Η Τουρκία απαιτεί την ακύρωση ελληνικής άσκησης, σημειώνοντας ότι οι δεσμευμένες περιοχές επικαλύπτουν τουρκικές περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ