14/06/2021

Κυπριακό: Συνεχίζεται η Άτυπη Πενταμερής στη Γενεύη – Δρούγος: Κρατάμε μικρό καλάθι (Βίντεο)

Κυπριακό: Δεύτερη μέρα της Πενταμερούς που πραγματοποιείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη.

Στο περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος η έστω της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα, που θα συντηρούν εν ζωή τη διαδικασία στο Κυπριακό, εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον, μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη.

Η επιβεβαίωση του χάσματος μεταξύ των δυο πλευρών και ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά ειδικότερα η εμμονή της Τ/κ πλευράς σε λύση δυο κρατών, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τον «πρωταρχικό στόχο» των ΗΕ που ήταν η εξεύρεση κοινού τόπου για μεταφορά των συζητήσεων, σε μια νέα Διάσκεψη, επί της ουσίας του Κυπριακού.

Μόνη ρεαλιστική λύση, για αποφυγή ενός νέου αδιεξόδου φαίνεται να είναι ο ορισμός μιας νέας άτυπης διάσκεψης, χωρίς να αποκλείεται και η τροχοδρόμηση μιας νέας διαδικασίας σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά ικανοποιεί κυρίως την Τουρκία, ιδιαίτερα αν το νέο ραντεβού ακολουθούσε χρονικά την κρίσιμη για αυτής Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για τα ευρωτουρκικά.

dendias 1

Σήμερα δεύτερη μέρα της Άτυπης Πενταμερούς το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Στις 11 το πρωί ώρα Κύπρου, (10 ώρα Ελβετίας) η Διάσκεψη θα ξεκινήσει με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών και με εναρκτήριες αναφορές του ΓΓ των ΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο των ΗΕ, στη Γενεύη.

pentameris

Συγκεκριμένα, με συμμετοχή 1 συν 5, ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 3μμ (ώρα Κύπρου) και μια ώρα αργότερα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κo Νίκο Δένδια.

Στις 5μμ (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντόμινικ Ράαμπ και μία ώρα αργότερα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ. Στις 7μμ ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης, στις 8μμ (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

pentameris 1

Οι χθεσινές συναντήσεις

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ημέρα της Άτυπης Πενταμερούς, την Τρίτη 27/04, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Τατάρ, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια.

pentameris5

«Διαρκής και στενός ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου και επιβεβαίωση της πλήρους στήριξης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» έγραψε στο Twitter μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας.

Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο Intercontinental. Ακολούθως, παρατέθηκε δείπνο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές που συμμετέχουν στην Διάσκεψη.

pentameris3

Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τα σενάρια για την κατάληξη της διαδικασίας είναι, πρώτον, αν διαπιστωθεί ναυάγιο στις προσπάθειες, να αφεθεί η όποια προσπάθεια για καλύτερες ημέρες, δεύτερον, να διακρίνει ο γ.γ. του ΟΗΕ πως υπάρχει περιθώριο επίσημης έναρξης διαπραγματεύσεων το επόμενο χρονικό διάστημα και, τρίτον, να θεωρήσει ο γ.γ. του ΟΗΕ πως η άτυπη προσπάθεια μπορεί να συνεχιστεί, καθώς υπάρχει περιθώριο συζήτησης για τη βάση της λύσης.

Το τρίτο σενάριο θεωρείται το πιο πιθανό, με τον γ.γ. του ΟΗΕ να ανακοινώνει τα επόμενα βήματα γραπτώς ή σε συνέντευξη Τύπου. Τα πάντα όμως είναι ρευστά, και το κατά πόσον η συνέχεια θα δοθεί σε νέα άτυπη συνάντηση στη Γενεύη, όπως φέρεται να ζητάει η Τουρκία, θα διαφανεί μετά τα αποτελέσματα των εντατικών σημερινών διαβουλεύσεων.

pentameris1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ