Κυπριακό: Σκληρό πόκερ στη Γενεύη – Ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθάρισε στους Τούρκους ότι δεν υπάρχει η λύση 2 κρατών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απογοητευμένος ο Γκουτέρες απειλεί να παραδώσει την εντολή επίλυσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς στη Γενεύη αυτές τις ώρες, παίζεται σκληρό παιχνίδι και τόσο η τουρκοκυπριακή όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά ανοίγουν τα χαρτιά τους ένα-ένα και πιέζουν.

Οι μπλόφες είναι αναπόσπαστο μέρος του παιχνιδιού, και ο “διαιτητής” Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παίζει και αυτός από την πλευρά του το τελευταίο του χαρτί, ώστε να πείσει τις δυο πλευρές να συμβιβαστούν σε ένα κοινό πλαίσιο εντός του οποίου θα συζητηθεί η λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στη Γενεύη από κυπριακές πηγές, ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου φέρνει πρόταση για εγγυήσεις/εδαφικό το οποίο όμως θα θέσει μόνο όταν αποδεχθεί ο Νίκος Αναστασιάδης την κυριαρχική ισότητα. Κάτι που δεν αποδέχεται η κυπριακή πλευρά με τίποτε.

Σύμφωνα με ενημερωσή μας από κυπριακές πηγές, για την χτεσινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο ΓΓ επισήμανε στον Τατάρ τα ακόλουθα:

Πρώτον η λύση 2 κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του. Δεύτερον το Συμβούλιο Ασφαλείας, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν λύση δυο κρατών και τρίτον ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.

Πράγμα που σημαίνει ότι το κεκτημένο του Κραν Μοντανά μπορεί να ξαναμπεί στο τραπέζι ως βάση εκκίνησης.

Το κακό όμως από όλα αυτά, είναι πως ο Γκουτέρες εκμυστηρεύθηκε στους συνομιλητές του ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, ότι εάν δεν βρεθεί άκρη ή προοπτική κάποιας θετικής εξέλιξης στη Γενεύη, τότε σκέφτεται να παραδώσει την εντολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ήτοι να τελειώνει με το Κυπριακό γιατί “έχε κουράσει όλο τον πλανήτη” όπως λένε στους διαδρόμους του ΟΗΕ και όχι μόνο.

Από εκεί και πέρα, εάν εγκαταλειφθεί η προσπάθεια του ΟΗΕ, η λύση θα δοθεί εκ των πραγμάτων. Δηλαδή θα υπάρχει μια ντεφάκτο διχοτόμηση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις δυο κοινότητες. Και το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση θα το έχουν οι τουρκοκύπριοι οι οποίοι θα απωλέσουν τις πρόνοιες της ΕΕ…

Πάντως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη, και της διάσκεψης προεδρεύει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Συμμετέχουν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, από την Ελλάδα ο Νίκος Δένδιας, από τη Βρετανία ο Ντομινίκ Ράαμπ και από την Τουρκία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα στις 11ο κ. Γκουτέρες υποδέχθηκε όλες τις αντιπροσωπείες στο Παλάτι των Εθνών και η διάσκεψη ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των αντιπροσωπειών. Δεν θα υπάρχει δευτερολογία και συζήτηση.

Θα ακολουθήσουν διμερείς επαφές του ΓΓ του ΟΗΕ με τους επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 8 το βράδυ. Στις 10 το βράδυ ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παραθέσει δείπνο με συμμετοχή του επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας συν ενός ακόμα ατόμου από κάθε αντιπροσωπεία.

vradini.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ