Τα μαχητικά που απογειώθηκαν το πρωί είχαν εντολή να καταρρίψουν το πολιτικό αεροπλανο που συνόδευαν αν…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωτόγνωρα πράγματα και καταστάσεις για τα ελληνικά δεδομένα όμως οι εντολές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σαφέστατες: Κατάρριψη του αεροσκάφους ώστε να μην πέσει σε κατοικημένη περιοχή.

Ο λόγος για το αεροπλανο που εκτελούσε την πτήση Νέα Υόρκη – Τελ Αβιβ και σήμερα το πρωί όταν μπήκε στο FIR της Γαλλίας υπήρξε σήμα για πιθανή εκδήλωση αεροπειρατείας.

Δείτε εδώ αναλυτικά τι συνέβη ο πρωί: Θρίλερ με αεροπειρατεία αεροσκάφους με κατεύθυνση το Ισραήλ – Απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά

Αμέσως δυο Γαλλικά μαχητικά το συνόδευσαν μέχρι να απομακρυνθεί από τον εναέριο χωρι της Γαλλίας ενώ τη θέση τους πήραν δυο Ιταλικά μαχητικά και μετέπειτα όταν μπήκαν στο ελληνικό FIR δυο ελληνικά μέχρι την στιγμή που βγήκε από το ελληνικό FIR αλλά και το FIR της Κύπρου.

Ευτυχώς υπήρξε αίσιο τέλος και το αεροπλανο προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα στον προορισμό του.

Τι θα συνέβαινε όμως αν κάτι πήγαινε στραβά; Η αλήθεια είναι σκληρότατη αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Τα μαχητικά είχαν εντολή να το καταρρίψουν ώστε να μην πέσει σε κατοικημένη περιοχή. Συμφωνα με τους διεθνής κανονισμούς, εάν υπάρξει αεροπειρατεία σε αεροσκάφος και αυτό κατευθυνθεί σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, τότε πριν προσεγγίσει την συγκεκριμένη περιοχή, θα καταρριφθεί από τα μαχητικά.

Αυτή είναι η ντιρεκτίβα που ισχύει για όλες τις χώρες – μέλη του NATO, από την εντεκάτη Σεπτεμβρίου και μετά, γεγονός που σημαίνει ότι προκειμένου να αποτραπεί πιθανή επανάληψη της επίθεσης σε αστικό ιστό από αεροσκάφος, επίθεση αυτοκτονίας δηλαδή όπως είχαν κάνει οι ισλαμιστές τρομοκράτες στους δίδυμους πύργους του Μανχάταν και σε άλλα σημεία εκείνη την αποφράδα ημέρα, το αεροσκάφος θα καταρριφθεί.

Ειναι ξεκαθαρο πως θα θυσιαστούν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ζωές αθώων, προκειμένου να αποτραπεί μία ακόμα πιο πολύνεκρη επίθεση σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Η σκληρή αυτή η αντιμετώπιση γίνεται υπό το πρίσμα ότι οι επιβάτες ούτως ή άλλως θα έχαναν τη ζωή τους εάν το αεροσκάφος προσέκρουε σε κατοικημένη περιοχή.

Αλλά, εάν καταρριφθεί δεν θα έχουμε επιπλέον απώλειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ