Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαπατά με τις προβλέψεις για ανάπτυξη προκαλώντας ασύλληπτη ζημιά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει η συνεχιζόμενη εξαπάτηση των πολιτών από την κυβέρνηση αναφορικά με τα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία, ενώ στα προηγούμενα δύο χρόνια η Ελλάδα έχει υποστεί μία ασύλληπτη οικονομική καταστροφή. Μία οικονομική καταστροφή η οποία συγκαλύπτεται ακόμα και τώρα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες που με απανωτές αναμορφώσεις των οικονομικών στοιχείων προσπαθούν να μειώσουν το έλλειμμα.

Ακόμα πιο ανησυχητική όμως είναι η μεθοδολογία προβλέψεων για ανάπτυξη το επόμενο χρονικό διάστημα.
Όπως, επί παραδείγματι, το γιγάντιο ποσοστό ανάπτυξης του 6,2% για το 2022, ποσοστό που ποτέ κανείς δεν τόλμησε μέχρι τώρα να το θέσει έστω ως στόχο, όπως πολύ σωστά σημειώνει ο Πάνος Σώκος στη Δημοκρατία.

Κι όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτόν τον στόχο έθεσε, παρότι ήδη έχει αναθεωρήσει το 4,8% του 2021 σε 3,6%. Με αυτό το 6,2% θα αναπληρωθούν οι απώλειες του 2020, λέει το υπουργείο Οικονομικών. Προφανώς τόσα του λείπουν για να ισοφαρίσει τα χαμένα του 2020, τόσα λέει ότι θα πιάσει, εξάλλου τα σχέδια δεν κοστίζουν.

Πού στηρίζουν αυτόν τον μαξιμαλιστικό στόχο: Πρώτον, στις συσσωρευμένες καταθέσεις της περιόδου, οι οποίες υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι τα χρήματα αυτά θα πέσουν στην αγορά με τη μορφή κατανάλωσης και επενδύσεων. Ελπίδες! Δεύτερον, στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (4 δισ. ευρώ εντός του δεύτερου εξαμήνου του έτους), καθώς, όπως λένε στην κυβέρνηση, το συνολικό πακέτο του Ταμείου θα ενεργοποιήσει και πολλά δισ. ιδιωτικών επενδύσεων. Φρούδες ελπίδες!

Διότι το όνειρο του ταμείου ανάκαμψης είχε ξεκινήσει με τις διθυραμβικές ανακοινώσεις από το καλοκαίρι του 2020, όταν υποτίθεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη θα εισέρρεαν στην Ελλάδα κάποια δισεκατομμύρια ευρώ. Γεγονός που φυσικά δεν επετεύχθη. Αντίθετα, μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφουμε, εννέα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δεν έχουν εγκρίνει το ταμείο ενώ εκκρεμούν ακόμα οι πρόσφυγες στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο και έχει παγώσει την υπογραφή του!

Όμως, ακόμα και αν αυτά  υλοποιηθούν για το 2022, γιατί να μην ισχύουν και για το 2023 ή το 2024, και η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης πέφτει γύρω στο 4%. Σχέδια επί χάρτου που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τους αστάθμητους παράγοντες, εν προκειμένω, της πανδημίας ή και ακόμα της απροθυμίας ιδιωτών να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους τόσο γρήγορα και σε τόσο αβέβαιο περιβάλλον.

Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όσον αφορά την ανάπτυξη οι επιδόσεις της κυβέρνησης δεν είναι και οι καλύτερες, καθώς στο πρώτο οκτάμηνο διακυβέρνησης πριν από την πανδημία ο ρυθμός ανάπτυξης είχε πτωτική πορεία σε σχέση με αυτή που είχε παραλάβει, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρότι η καραντίνα είχε επιβληθεί το Μάρτιο, ο ρυθμός ανάπτυξης είχε ήδη αρνητικό πρόσημο.

Πως λοιπόν μπορεί ένας επενδυτής ή ακόμα χειρότερά οι διεθνείς αγορές να εμπιστευτούν μία κυβέρνηση που εξαπατά με τόσο βάναυσο τρόπο; Δηλαδή εδώ προκύπτουν δύο μεγάλα σφάλματα. Το ένα είναι η αποτυχημένη διαχείριση της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Το δεύτερο είναι ότι με την επικοινωνιακή προσπάθεια να αποκρύψει τα δυσμενή στοιχεία, επεκτείνει την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών!

Μην απορούμε μετά που δεν έχει πέσει ούτε 1 € σε πραγματική επένδυση στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ