Σε λίγη ώρα η νέα τουρκική πρόκληση στη Θράκη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «σουλτάνος», μετά το αδιέξοδο στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, στέλνει σήμερα στην Ελλάδα τον Γιαβούζ Σελίμ Κιράν. Για να προκαλέσει με επίσκεψη στην Θράκη! Το Ολυμπία θα παρακολουθεί την πρόκληση βήμα προς βήμα.

Το «καυτό» καλοκαίρι του 2020 όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά μοιάζει πολύ πιθανό να επαναληφθεί, καθώς η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται, όπως και οι προσπάθειες της Αγκυρας να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη με τη στάση της. Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν έφερε την… Ανάσταση στο Κυπριακό, γιατί η άτυπη πενταμερής στη Γενεύη, όπως ήταν αναμενόμενο, απέτυχε.

Δυστυχώς, και η εβδομάδα που άρχισε χθες προμηνύεται δύσκολη, καθώς η Αγκυρα κλιμακώνει την επιθετική τακτική της με την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη Θράκη, με εντολή Ερντογάν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος θα φτάσει αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τετάρτης, όπου θα τον υποδεχτεί ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στην Κομοτηνή, όπου θα συναντήσουν τον ψευδομουφτή και παράγοντες της μειονότητας. Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν είναι ο Τούρκος αξιωματούχος που είχε προκαλέσει αντιδράσεις τον Μάρτιο του 2019, όταν είχε δηλώσει ότι επικρατούν «συνθήκες Αουσβιτς» στον Εβρο, αναφερόμενος στους εκ Τουρκίας προερχόμενους μετανάστες. Αυτός, λοιπόν, είναι ο απεσταλμένος του Ερντογάν στη Θράκη, την οποία θα «οργώσει», με σκοπό να προσθέσει ακόμα ένα «αγκάθι» στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσει την εφαρμογή από τη χώρα μας των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αυτοαποκαλούμενη -και παράνομη- «Τουρκική» Ενωση Ξάνθης, να αναδείξει τη μη συντήρηση και αναστήλωση οθωμανικών μνημείων από την Ελλάδα και, τέλος, να απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση και τη διεξαγωγή εκλογών σχολικών εφορειών.

Οι κινήσεις της Τουρκίας στη διπλωματική σκακιέρα μοιάζουν να είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να φέρνουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Βέβαια, όσον αφορά τα αποτελέσματα της πενταμερούς στη Γενεύη, που κατέληξε σε ναυάγιο, τα αρνητικά για την Αγκυρα και το ψευδοκράτος ήταν η σαφής άρνηση της διεθνούς κοινότητας (ΟΗΕ και Ε.Ε.) να ανεχθεί δύο κράτη, αφού είναι αντίθετα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τις επιδιώξεις της Τουρκίας απορρίπτουν οι δύο από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα και Βρετανία, καθώς και οι νομικές συμφωνίες ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκλείουν την ένωση, τη διπλή ένωση, τη διχοτόμηση και τα δύο κράτη.

Η δήλωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά τη λήξη των εργασιών είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε σε αυτήν: «Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς. Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του. Θα συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή (διάσκεψη), η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες».

Στη Γενεύη, παρά το «ναυάγιο», αυτά που τελικά έγιναν ήταν ότι η πλευρά της Λευκωσίας και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στήριξαν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κ. Αναστασιάδης επέμεινε και στον περιορισμό της θετικής ψήφου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μόνο σε όσα θέματα αφορούν «ζωτικά συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Από την άλλη πλευρά, είχαμε τις απαράδεκτες αξιώσεις Τουρκίας και Τατάρ για δύο κράτη και διχοτόμηση. Κι όμως, με βάση αυτές τις απαράδεκτες αξιώσεις, οι Τούρκοι κατάφεραν να αρχίσουν το… παζάρι για τα υπόλοιπα θέματα που θέλουν να κερδίσουν, κατά την πάγια τακτική τους. Ετσι η συζήτηση περιέλαβε, μεταξύ άλλων, τη σχέση Τουρκίας – Ε.Ε. και τη νέα τελωνειακή ένωση, το Προσφυγικό, την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή. Αυτό που πέτυχε η τουρκική πλευρά ήταν να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της, πέρα από τις αξιώσεις της, για την Κύπρο. Πέτυχε, επίσης, όσο κι αν μοιάζει εξωπραγματικό, να αναγνωστούν αυτές οι παράλογες και απαράδεκτες αξιώσεις από τον γενικό γραμματεα του ΟΗΕ, χωρίς να τους ασκήσει την παραμικρή κριτική. Οσον αφορά τις αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα, μένει να μετρηθούν εκ νέου στην επόμενη πενταμερή, όποτε και αν αυτή διεξαχθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ