Δίνει στυγνά τον Μητσοτάκη ο Βενιζέλος : “Αναγνωρίζουμε μια και μόνη διαφορά, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο;”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Καρυώτη, «ΑΟΖ», εκδ. Παπαδόπουλος

AOZ Public

Χαίρομαι πάρα πολύ που βρισκόμαστε εδώ. Χαίρομαι πάρα πολύ που άκουσα τον Άγγελο Συρίγο, ο οποίος πέρα από καθηγητής των Διεθνών Σχέσεων είναι και εν ενεργεία βουλευτής του πλειοψηφούντος κόμματος και κυρίως χαίρομαι που είμαι στην παρουσίαση ενός ακόμη βιβλίου του αγαπημένου φίλου μου, του Θόδωρου Καρυώτη, με τον οποίον με συνδέει πολύ στενή οικογενειακή φιλία πολλών ετών. Χαίρομαι πραγματικά γιατί το δικό του βιβλίο, στις εκδόσεις Παπαδόπουλος, αυτή τη σειρά την τόσο έγκυρη, που διευθύνει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, είναι μια περαιτέρω αναγνώριση της συμβολής του Θόδωρου Καρυώτη στην ανάδειξη του ζητήματος της ΑΟΖ…..

Άρα το επόμενο ερώτημα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι αν εμείς ως Έθνος, ως κοινωνία των πολιτών, ως ακαδημαϊκή κοινότητα, ως σύστημα ενημέρωσης και βέβαια ως πολιτικό σύστημα, είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε το αποτέλεσμα μιας διεθνούς δικαιοδοτικής κρίσης; Δηλαδή εννοούμε αυτό που λέμε; Ότι αναγνωρίζουμε μια και μόνη ελληνοτουρκική διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο; – λέγαμε. Και ας το πούμε σωστά αυτό. Αναγνωρίζουμε μια και μόνη διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο; Αυτή είναι η σωστή διατύπωση.

Αν λοιπόν κάνουμε τη σωστή διατύπωση, το εννοούμε αυτό; Δηλαδή είμαστε έτοιμοι να συνυπογράψουμε το συνυποσχετικό και να οδηγηθούμε σε διεθνή δικαιοδοτική κρίση και να αποδεχθούμε το αποτέλεσμα της απόφασης; Το δεδικασμένο;

Αυτό είναι το ερώτημα της εθνικής στρατηγικής. Αν έχουμε κενό στην εθνική στρατηγική, έχουμε κενό γιατί δεν μπορούμε να δώσουμε καθαρά αυτή την απάντηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ