Οι ΗΠΑ μιλούν για κατάπαυση του πυρός αλλά δίνουν πυραύλους ενός δις στο Ισραήλ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόνι Μπλίκεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται «παρασκηνιακά» για να τερματίσει τη βία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να πουλήσει στο Ισραήλ βόμβες αξίας 735 εκατομμυρίων δολαρίων!

Εν μέσω παγκόσμιων εκκλήσεων αυτοσυγκράτησης, το Ισραήλ και η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς συνέχισαν να «ανταλλάσσουν πυραύλους» την τελευταία εβδομάδα. 10 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και περίπου 200 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 58 παιδιών, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Ο Blinken ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο μέσω διπλωματικών καναλιών για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τη σύγκρουση». Μιλώντας σε κοινή ενημέρωση με τον υπουργό Εξωτερικών της Δανίας στην Κοπεγχάγη, ο Blinken είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται «εντατικά», σε μια προσπάθεια «παρασκηνιακή» για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε υποστήριξη εάν τα μέρη επιδιώξουν την κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο Blinken, καλώντας και τις δύο πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους.

Καμία πλευρά δεν εξέφρασε ανοιχτά το ενδιαφέρον της για κατάπαυση του πυρός, αν και το BBC παρέθεσε σήμερα αναφορές τοπικών ΜΜΕ ότι η Χαμάς είχε προσεγγίσει Ισραηλινούς αξιωματούχους με μια πρόταση για να σταματήσει τις εχθροπραξίες, η οποία όμως απορρίφθηκε. Σε τηλεοπτική ομιλία την Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η εκστρατεία βομβαρδισμού της χώρας του στη Γάζα θα συνεχιστεί με «πλήρη ισχύ» και ότι το Ισραήλ «θέλει να επιβάλει βαρύ τίμημα» στη Χαμάς.

Παρά την έκκληση του Blinken για ηρεμία, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει για μια τεράστια συμφωνία πώλησης όπλων στο Ισραήλ! Σύμφωνα με μια έκθεση της Washington Post που αποκαλύφθηκε λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Blinken στην Κοπεγχάγη, η κυβέρνηση ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο στις 5 Μαΐου – μια εβδομάδα πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ – ότι σκοπεύει να πουλήσει όπλα αξίας 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο εβραϊκό κράτος.

Οι νομοθέτες στις ΗΠΑ έχουν 20 ημέρες για να αντιταχθούν σε πώληση όπλων μόλις ενημερωθούν επίσημα για την συμφωνία, αλλά η υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι ένα αυτονόητο ζήτημα για την Ουάσινγκτον.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε στον Νετανιάχου την Παρασκευή και επανέλαβε την στήριξη των ΗΠΑ το «δικαίωμα υπεράσπισης του Ισραήλ», ενώ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ ανακοίνωσε την ίδια μέρα ότι σύντομα θα ταξιδέψει στο Ισραήλ «για να αξιολογήσει τι χρειάζονται οι Ισραηλινοί για να προστατεύσουν την εθνική τους ασφάλεια». Οι κυβερνήσεις του Ομπάμα, του Τραμπ και του Μπάιντεν, έδωσαν και δίνουν στο Ισραήλ 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια.

Παρόλο που η υποστήριξη προς το Ισραήλ παρέμεινε αναλλοίωτη από όλες τις κυβερνήσεις, υπάρχει αυξανόμενη αντίθεση στην αριστερά για την προθυμία των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν τα στρατιωτικά «κατορθώματα» της χώρας.

Ο εκπρόσωπος Mark Pocan (D-Wisconsin), ο οποίος μαζί με περισσότερους από 24 από τους «προοδευτικούς» συναδέλφους του ζήτησε από τον Blinken να καταδικάσει την κατασκευή οικισμών του Ισραήλ και τις αναγκαστικές εξώσεις σε εδάφη που διεκδικεί η Παλαιστίνη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «η αμερικανική βοήθεια δεν πρέπει να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές δραστηριότητες του Ισραήλ».

Οι απόψεις του Pocan γίνονται αποδεκτές από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στην προοδευτική πτέρυγα του κόμματός των Δημοκρατικών – την εκπρόσωπο της Νέας Υόρκης Alexandria Ocasio-Cortez και την Ilhan Omar της Μινεσότα (που όμως θεωρείται αχυράνθρωπος της Τουρκίας) – αλλά η ηγεσία των Δημοκρατών και των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα και τη Γερουσία είναι αποφασιστικές για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ , όπως και ο Μπάιντεν, του οποίου η εκστρατεία υποσχέθηκε «απόλυτη δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ